Uzunca bir zamandır alışkanlıklarımı tabi ki yemek de bunlara dahil, değiştirme sürecindeyim. Mesela zeytinyağlılarda kuru meyvalar kullanmaya başladım. Eskiden etlilerde de kullanılıyormuş bunu öğrendim, rahmetli anneannemin kuru erikle çorba yaptığını hatırlıyorum.
Bu yemekte pırasanın beyaz kısımlarını kullanıyorum, yeşil kısımlarını başka şekilde değerlendiriyorum.
Malzemeler:
ü 1 kg pırasa
ü 1 orta boy kuru soğan
ü Yarım limon suyu
ü 1 kaşık kuru çekirdeksiz üzüm
ü 4-5 tane kuru kayısı
ü Zeytinyağı ( çok az kullanıyorum, isteyene servis aşamasında veriyorum.)
ü Tuz, karabiber, toz zencefil
ü Pişirirken kuru domatesim vardı 5-6 tane kattım.
Yapılışı:
ü Düdüklü tencereye soğanları doğradım.
ü Üzerine kuru meyvaları koydum.
ü Doğranmış pırasalar, yarım limon suyu, tuz baharatlar, 1 çay bardağı suda ekleyince tamamdır. Pişme süresi herkesin paşa gönlüne göre değişir, kimi kıtır sert sever, kimi kendinden geçmiş sever, ben orta karar severim. Benim tencerem eski model o yüzden 15- 20 dakika yeterli geliyor.
Taşsın dökülmesin ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Selam;)zeytinyağlı dolmalarda kullandığım kuş üzümü hariç,kuru meyvalı yemek ben de hiç denemedim..ama Osmanlı mutfağında sık sık meyveli yemekler pişermiş..denemek lazım..
YanıtlaSilBelki hazım açısından daha güzel sonuçlar çıkar:)
Sevgiyle kalın..
Hoşgeldinnnnn, özledim seni canımcım ya. Güzel yürekli hamaratım, ne güzel şeyler yazmışsın öyle yoruma bayıldım, çok hoşuma gitti. Vee pırasan harika görünüyor. Ben de et yemeklerinde kullanırım ve nefis olur bence, tabi damak zevki. Ellerine sağlık canımcım. Hepinize afiyet bal şeker olsun. Çok öpüyorum, sevgiler.
YanıtlaSilÇok severim zeytin yağlı pırasayı...Çokda güzel görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler:)
Elif'cim nasipse yakında Ankara'ya gelmek istiyorum nerede oturduğunu bilmiyorum ama uygun olursa tanışmak isterim.(ben çayyyolu Mesa'ya geleceğim eskiden orada oturuyordum)Pırasan nefis görünüyor ellerine sağlık canım. Sağlık ve sevgi dileklerimle..
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Değişik olmuş. Kuru sebzelerle hiç yemedim. Görüntüsü çok güzel.
Sevgiyle kal.
Ellerine sağlık Elif'ciğim. Çok severim zeytınyağlı pırasayı. Dün iş yerinde kıymalısını yapmışlardı :P nerdeyse pırasadan soğuyacaktım :)
YanıtlaSil