14 Ekim 2010 Perşembe

Domatesli bulgur köftesi

Bu köfte bizim için yeşil salata ve yoğurtla birlikte ana öğündür. Artık iki kaşık bulgurun bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu bilerek yiyorum.
Bir şey itiraf etmeliyim bu köfteyi ne zaman yapsam acaba dağılır mı diye çekinirim . O yüzden kendimce pratik bir yol buldum. Küçük bir cezvede 1-2 tanesini haşlıyorum dağılmazsa  şekillendirmeye devam ediyorum.
Bir de çok iyi yoğurmak gerekiyor, sert ve macunsu bir kıvam almalı.
Malzemeler:
·        2 bardak bulgur
·        2 bardak kaynamış su
·        1- 1,5 bardak un (genelde 1bardak yeter ama soğanın ve yumurtanın büyüklüğüne göre değişiyor)
·        1 küçük kuru soğan, 1 yumurta
·        tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Sos için:
·        2 iri olgun domates yada püresi
·        1 kaşık biber salçası
·        4 iri diş sarımsak
·        4 kaşık zeytinyağı ( fazlası da olabilir)
·        nane, fesleğen,tuz
·        servis ederken kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
·        Bulguru kaynamış su ile ıslatıp kapağı kapalı olarak kabarmaya bıraktım.
·        Yumurta, rendelenmiş soğan, tuz ve baharatlarla harmanladım.
·        Unu yavaş yavaş ekleyip iyice yoğurdum.
·        Elimi ıslatarak kiraz büyüklüğünde toplar yaptım.
·        Kaynamış tuzlu suya atıp 10- 15 dakika haşladım.
·        Diğer tarafta ezilmiş sarımsakları yağda kavurup, salça ve rende domatesi ekledim.
·        Tuzunu baharatını atıp, köftelerin haşlama suyundan 1 kepçe  ekledim.
·        Delikli kepçeyle köfteleri sosun içine aldım, gerekirse haşlama suyundan yine ekliyorum.
·        Sosun içinde 1-2 dakika daha pişirip servis tabağına aldım.
·        Kıyılmış maydanozla servis ediyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

38 yorum:

  1. uğraş istiyor ama değiyor değil mi canım. eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem görünüyor.annemde yapardı.özellikle sosuna bayılıyorum.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Elifcim ne kadar güzel görünüyor köfteler.Bulgur mideme dokunmasa hemen kalkıp yapacaktım ama!!!!

    YanıtlaSil
  4. Hilal, evet değiyor doğrusu, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. Tontinim, sizi çok iyi anlıyorum çünki anneme de dokunuyor. Hatta Allah gecinden versin, şaka yollu " ölürsem canım için bulgur vermeyin" diye söylenir.

    YanıtlaSil
  6. Canımcım, nefis görünüyor. Ben de çok severim bulgur köftesini. Biz salçasız yerdik genelde, sade olarak. Öyleyken bile çok güzel olur.Ellerine, kollarına sağlık canımcım. Öptüm, sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Canımcım, bulgur her haliyle güzel, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. hım hım hımmm :)
    nefis görünüyor,lezzeti de öyledir eminim.
    ama çok uğraştırıcı :(

    YanıtlaSil
  9. Canım bunu bende yapıyorum ama ufak tefek değişiklikler var.Tarif defterimi yanıma almamışım.Bu tarifle özlemimi gidereceğim.
    Teşekkürler.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. mükemmel ötesi olmuş bayıldıımm. ama çok sabır isteyen bir şey galba onları yuvarlamak gözüm korktu :)
    eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. SEVGİLİ ELİFİN TERAZİSİ, HİÇ DENEMEDİM YAPMAYI BAHSETTİĞİNİZ GİBİ BAŞARILI OLAMAYA BİLİRİM DİYE ANCAK VERDİĞİNİZ PRATİK BİLGİ İLE DENEYECEĞİM.ELLERİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK MARİFETLİ ARKADAŞIM SEVGİYLE KALIN....

    YanıtlaSil
  12. Bulgurun herşeyine bayılırım. Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  13. COK SEVERIM BEFIS GORUNUYOR
    ELLERINE SAGLIK
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  14. bunu sıhırlı ellerden ogrenmıstım
    sen de harıka yapmıssın
    bayıldım tadına:)
    ellerıne saglık afıyet seker olsun

    YanıtlaSil
  15. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Nasıl da iştah açıcı duruyor. Lezzeti de garanti.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  16. Canımcım, seni mimledim. Alırsan sevinirim. Çok öptüm sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Bir anketim var,katılırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  18. Daha önce bu lezzeti tatma imkanım olmuştu hakikaten zahmetli bir işmiş . Bu arada blogunuz çok hoşmuş.İştahım kabardı iyice . Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. canım eline sağlık,geçenler de bende yaptım ama sonuç: hepsi dağıldı cezvede deneme yapmak süper fikir:)))

    YanıtlaSil
  20. Şanslı, umarım benimkini de beğenirsin, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  21. yemekbiraşk, gözünün korktuğu şeye bak, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  22. Belgin Hanım, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  23. annelili, ne güzel, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  24. Birgül, bulgur olunca lezzet garanti oluyor, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  25. Canımcımm ve Aysema seve seve:)

    YanıtlaSil
  26. Hayalperest Polyanna, üzüldüm umarım bu kez dağılmaz, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  27. Enteresan bir besin maddesi.
    Denemeli.

    YanıtlaSil
  28. eeennn sevdiğim köfteler. Zaten bulgurun her çeşidine bayılırım :)) ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyor.

    YanıtlaSil
  29. muhteşem görünüyor ellerinize sağlık bir bulgursever olarak güzel olacağını düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
  30. elinize sağlık süper görünüyor . nasıl pişirmeden bi kaç gün saklaya biliriz acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız teşekkürler, şekillendirdikten sonra buzdolabında sıkı kapaklı kaplarda 2 gün saklayabilirsiniz.

      Sil
  31. Bulguru pişirirken dağılmaması için bir püf noktası var mı?Bu arada çok güzel görünüyor eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün teşekkürler. Geçen gün tv de gördüm, Adanalı bir hanım haşlama suyuna azıcık limon tuzu attı, dağılmayı önlüyormuş. Bence işin esas sırrı çok iyi yoğurmaktan geçiyor. Özlü, macun gibi bir hal alana değin yoğuruyorum.

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)