19 Ocak 2015 Pazartesi

Soslu levrek


Mutlu haftalar olsun :)
Deniz mahsulleriyle ilgili kültürüm azdır. Buğulama ve çorbalarıyla aram hiiiiç yoktur.  Dikkat ettiyseniz  deniz ürünleriyle ilgili etiketim bile yoktur. 
Eh işte ufak tefek bilgilerim vardır. Deniz kenarında oturan şanslılar derler ki , balık asla çeşme suyuyla yıkanmaz, mutlaka deniz suyuyla yıkanmalı yoksa tadını alamazsınız. E biz bozkırda oturanlar ne yapsın...
Balığa limon sıkılmaz derler ama ben bol bol sıkarım. Narenciye ile beyaz etin uyumunu severim çünkü...
Patates ve balık uyumu iyidir, galiba patates sindirimini kolaylaştırıyor.
Eee bir de derler ki "iyi balık Ankara'da yenir" :))
Bu sos nereden aklımda kaldı bilmiyorum ama muhtemeldir ki   festigan.blogspot.com.tr blogunun sahibi İlhan Bey'in payı büyüktür. 
Yemek yaparken çok ölçülere sadık kalmam. Hiç seyrettiniz mi Dolce Vita programındaki David tam benim kafama göredir. Biraz ondan, biraz bundan deyip, yarısını yaparken yeyip harika sunumlar yapar. İşte bu sosu yaparken ben de biraz ondan , biraz bundan deyip eşimin ve benim çok severek yediğimiz bir lezzet çıkardım. Yaparken sürekli tattım, hiç bir baharatın üstünlüğüne izin vermedim.  Baharatları çay kaşığının ucuyla  ya da bir çimdik dediğimiz ölçüyle kattım. 
Malzemeler:
  • 3 tane levrek
  • tuz
Sosu için:
  • 1 avuç dolusu ince kıyılmış dereotu ve maydanoz karışımı
  • 3 diş ince doğranmış sarımsak
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık sızma zeytinyağı
  • 1 kaşık sirke
  • 1 küçük limon suyu ve yarısının kabuğunun rendesi
  • 1 mandalin suyu ( portakalım kalmamıştı)
  • tuz
  • biberiye
  • taze çekilmiş karabiber
  • toz zencefil
  • zerdeçal
  • kişniş
  • 1 tane defne yaprağı
Yapılışı;
  • Levrekleri ayıklayıp, filetolara ayırdım. Doğrusu katlettim diyebiliriz.
  • Tuzlayıp, suyunun süzülmesi için bekledim.
  • İkiz balık tavasının bir tarafını azıcık yağladım, balıkları dizdim. Kapak kısmını kapattım, orta ateşte pişirdim. Yağlı bir balık olduğundan kızardı.
  • Balıklar pişerken çok kısık ateşe  küçük tavaya tereyağını ve zeytinyağını koydum, sarımsakları koydum. Yağın asla yanmasına izin vermedim, yavaşça limon susu , kabuklarının rendesi ve mandalin suyunu kattım.
  • Maydanoz ve dereotunu kattım.
  • Defne yaprağını, sirkeyi kattım
  • Baharatları kattım. 
  • Hafiften tıkırdamaya başlayınca altını kapattım. 
Bu arada pişen balıkları tabağa aldım, sos eşliğinde sundum. 

Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın :)

44 yorum:

  1. Ben de ölçü özürlüyüm:)) el alışkanlığım neyse o, illaki ölçülü yapacaksam (ne olursa) yemek blogu dostlardan bakıyorum.
    Balıkları ben fırında yapıyorum , sosları seviyorum özellikle yağ limon sarımsak üçlüsünü ama benim ahali artık tuz bile attırmıyor balığın kendi tadı kalsınmış:)))) bazen ayrıca kendime hazırlıyorum severim yeni tatları.
    Ellerinize sağlık bereketli sofralarınız olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkürler, o hassas damaklı ev ahalisi var ya; değişik huylularından bende de var. Seviyoruz sizi ev ahalimiz :)))

      Sil
  2. harika bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel görünüyor :) ellerinize sağlık
    7 martta yapacağım blogger buluşmamıza katılmak isterseniz, bana mail atınız lütfen
    basaranfatmafidan@hotmail.com
    Yer İstanbul, Arnavutköy boğazdaki kendime ait tarihi bir konakta olacak.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ah Fidan hanımcım, katılmayı istemek ne demek isterimde katılamayacağım. Biliyorum siz etkinlik fotolarını yayınladığınızda kıskançlıktan karnım ağrıyacak ama şartlar uymadı ...Nazik davetiniz için çok mutlu oldum , teşekkür ederim. Sevgiler...Mail göndereceğim...

      Sil
  4. Balığı her türlü, büyük bir keyifle yerim:)) Levreği de herkes gibi ayrı severim. Patatesli levrek buğulama son zamanlardaki favorim, güzel de yaparım :)) Bu sosu da deneyeceğim, ama sanırım fırında, teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E belki sizin buğulama tarifinizi öğrenir, buğulamayla barışırım ne dersiniz? Şimdiden afiyet olsun, sevgiler :)

      Sil
  5. İlhan bey de balık tarifleri çeşit çeşit gerçekten ama sizinki de nefis olmuş görünüyor, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan Bey'in kulakları çınlasın, teşekkürler:)

      Sil
  6. Gece gece canım çekti,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Çok ilginç bir Sos, balıksever olarak hemen denemem gerek.. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Sos a bayıldım çarşamba gunu pazardan Levrek alıp hemen deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim benim kadar beğenirsiniz , iki kez teşekkürler :)

      Sil
  9. Ellerinize sağlık çok iştah acıcı duruyor.

    YanıtlaSil
  10. benimde hiç balıkla aram yoktur.ben evlendikten sonra eşim sayesşnde balık yemeye başladım.ama benim için olmazsa olmaz kızartma balık.bende sevemedim bugulama veya diger versiyonlarını balıgın.ellerne saglık.

    YanıtlaSil
  11. Levreği bu kadar değişik görmemiştim, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. malzemenin zenginliğine bakınca tadını merak ettim doğrusu, teşekkürler, mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  13. Balığın tam zamanı şimdi. Levrek olacak, özel soslu olacak... daha ne olsun ! Ellerine sağlık, ev ahalisine afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Değil mi ama, teşekkürler :)

      Sil
  14. Canım, ellerine sağlık. Severim ben senin yemeği yapana kadar yarısını yemeni. Böylesine lezzetli bir şeyi yememek mümkün mü? Çok güzel görünüyor. Balıktan çok sosu yemek istedim, en kısa zaman da denemeli.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) valla bülbülüm sosu biz çok beğendik, öperim :)

      Sil
  15. O-Ohh misss gibi levregimiz pismis ama hicte arkadasim hadi gel dinlmemis:)) saka saka bu aksam bende yaptim hemde bamyali :))) gulme sakin nefis oldu soyleyim:)) seninde ellerine saglik nefis gozukuyor afiyet olsun canim sevgiler yolladim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi giderdi Emelim yaa, dost sohbetiyle birlikte...
      Neden güleyim, yakışmıştır bamya balık ikilisi, sevgiler benden de sana gelsin :)

      Sil
  16. Elifciğim Taze balıığın ilk Ankaraya hatta balık pazarından önce sakaryaya gelmesi doğrudur..Ben çok severim bu sosuda yparım gerçekten harika oluyor..Ellerine sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  17. Hoş bir anlatım diliyle yazılmış blogların takibi bana hayli keyif verir, cok memnun oldum. ;) Biz Ege'liler baliği sade tercih ederiz ama farklı lezzetlere de kapımız açıktır. :))
    Ellerinize sağlık, sevgiler cokça..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznur teşekkürler, siz Ege'lileri de pek severiz, sevgiler:)

      Sil
  18. Elinize sağlık .ook değişik lezzetli bir sos bu denemek lazım sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Balığı ok severim canım çekti şimdi ellerinize sağlık takipteyim sizi bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize saglik.. En kisa zamanda denicem...

    YanıtlaSil
  21. kesinlikle not alıyorum tarifinizi hem görüntü müthiş hem okurken canım çekti ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Balik cok severiz nefis gorunuyor elleri e saglik

    YanıtlaSil
  23. Tatlı terazim bence de en iyi balık Ankara'da...
    Bu arada levrek sosu tek başına bile yenir gibi...
    Ellerine sağlık becerikli arkadaşım...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)