Tokat’ın bat ya da batırıkını bileniniz vardır. Daha önce de burada yapmıştım. Yağsız olur ama ne yalan söyleyim ben kısırın zeytinyağı limon ve nar ekşili tadını batı yerken arıyorum, hoop yeşil mercimek ilave ettim oldubitti. Hem de yeşil mercimek yemeğini öyle ayıla bayıla yemeyen çocuklarıma da daha kolay yedirebiliyorum.
Malzemeler:
- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- 2 çay bardağı ince bulgur
- Zeytinyağı, limon, nar ekşisi
- Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, reyhan, sumak, paşa gönlünüz hangi baharatı çekiyorsa
- Maydanoz, yeşil soğan, isterseniz incecik kıyılmış yeşilbiber ve domates
- Domates ve biber salçası
- İsterseniz elle kıyılmış ceviz parçaları
Yapılışı:
- Akşamdan ısladığım yeşil mercimekleri yumuşayıncaya dek haşladım.
- Bulguru kaynar suyla ısladım, istenirse mercimeğin haşlama suyu kullanılabilir. Bulguru ıslatırken salçayı da katıyorum.
- Sonra bütün malzemeleri birbirine katıyorum, herkesin bildiği kısır işte
- Bir süre Siirt’te yaşamıştık, o zamanlar yazın yeşil soğan bulmak zordu, kuru soğanı kısık ateşte iyice kavurup katıyordum, böylece soğanın baskın tadını sevmeyenlerin daha iyi yiyorlar.
- Şimdi mevsimi değil ama baharda haşlanmış körpe asma yapraklarıyla yemek çok keyifli olur.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Bu tarifi ” Ben yaptım” etkinliğini düzenleyen Estergonyeşil’e gönderiyorum.
çok leziz görünüyor
YanıtlaSilBizde yeşil mercimek bayıla bayıla tüketilir. ne çeşidi olursa olsun . eline sağlık canım.
YanıtlaSilEline sağlık canım çok güzel görünüyor:)Bu gün bende yeşilmercimek yapacaktım ama erişteli çorbasını yoğurtlu üşendim..kısırla karışığını denemedim..aparatif şeyleri severim..bunu da
YanıtlaSildeneyeceğim..afiyet olsun (:
Sevgiler..
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Yeşil mercimek ve bulgur birbirine nasıl da yakışır. Soğanın kavurulması olayını daha çok seviyorum. Harika görünüyor.
Sevgiyle kal.
Sevgili Elifin Terazisi, kısırı çok yaparım.
YanıtlaSilyeşil mercimekli yine farklı bir lezzetle bizleri tanıştırdınız ellerinize emeğinze sağlık sevgiyle kalın...
Canımcım, güzel arkadaşım hoşgeldin.
YanıtlaSilEllerine sağlık olsun Elif'im. Herzaman ki gibi harika olmuş. Çayın yanına ne güzel gider (Ben de herşeyi çaya endeksli düşünüyorum :))
Bir de, reyhanı taze mi koydun yoksa kurusu satılıyor mu?
Çok öpüyorum. Sevgiler kucak dolusu.
arkadaşım blogumdaki yorumun için teşekkürler
YanıtlaSilellerine sağlık bence kısır bu haliyle daha güzel olmuş
Oh be elif tam da canımın kısır istediği günde o kısır resmi konurmu oraya Nolcak şimdi?
YanıtlaSilAfiyet olsun sevgilerimle.
Yalnızyakamoz teşekkürler,
YanıtlaSilHilal teşekkürler,
Noyumberry beğeneceğini umuyorum,
Birgül, evet yakışıyor,
Canımcım, hoşbuldum, reyhanın kurusu satılıyor mu bilmiyorum, ben yazdan kurutmuştum, çaysız olur mu hiç, içmeyince başım ağrıyor benim,
Pastaneden teşekkürler,
Tontinim, kalp kalbe karşıdır desek:)
Mercimeklisini hiç denemedim. Eskiden kısırı taze yaprakla yerdik. Marulla da güzel olur. Tarif için teşekkürler...
YanıtlaSilCanım bır syler oluyor benım bloguma yorumlar tahmınen bana ulasmıyor offf tam zamanı sen mesaj atınca anladım bunu sevgıler...
YanıtlaSilAnkara'da 10 yıl yaşadım. Batı Mersin'li komşumdan öğrenmiştim, aynen ben de senin gibi yağsız ve limonsuz pek sevmedim. Kısıra yeşil mercimek de konulabilir neden olmasın. Farklı bir lezzet olmuş ellerine sağlık..
YanıtlaSilkısıra hiç mercimek koymadım :((( değişikmiş
YanıtlaSilellerinize sağlık
hhımmm hem kısırı hem de yeşil mercimeği çok severim.en kısa zamanda deneyeceğim.ellerinize sağlık..bloğunuz çok güzelll
YanıtlaSil