Bu tarif herkes bilir, ana malzemeler ve yapılış aynıdır ama kişisel zevklerle değişiklikler yaparız. Kurabiye hamurlarında tereyağ ve ya margarin kıyır kıyır olmasını sağlıyor. Ben asla margarin kullanmadığımdan tereyağını tercih ediyorum, çoğu tariflerde 250 gr kullanılır ben yarım kullanıp yarısını da zeytinyağı kullanıyorum.
Tereyağını azalttığımdan ve kıyır kıyır olabilmesi için hamuruna sirke katıyorum; ama ne yaparsam yapayım ilk günkü kıyırlığı ertesi güne kalmıyor. Yumuşak hali de güzel tabi ki. Bir de pudra şekeri ile aramız ailecek olmadığından üzerine serpmiyorum, hatta bazen yumurta sürüp fırınladığım bile oluyor.
Tereyağını azalttığımdan ve kıyır kıyır olabilmesi için hamuruna sirke katıyorum; ama ne yaparsam yapayım ilk günkü kıyırlığı ertesi güne kalmıyor. Yumuşak hali de güzel tabi ki. Bir de pudra şekeri ile aramız ailecek olmadığından üzerine serpmiyorum, hatta bazen yumurta sürüp fırınladığım bile oluyor.
Tarifi "çay kahve bahane etkinliği" ev sahibi marifetane' ye gönderiyorum.
Malzemeler:
- 125 gr oda sıcaklığında tereyağ
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Aldığınca un
İç malzemeleri:
- 6 orta boy elma
- 6 kaşık şeker ( elmanın tadına göre artırıp azaltıyorum)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz ya da fındık
- 1 limon ya da portakal kabuğu rendesi ( bazen portakal kabuğu şekerlemesi koyuyorum)
Yapalışı:
- Elmaları soyup rendeledim, şekerle karıştırıp suyu çekene kadar pişirdim. Tarçın, limon kabuğu, cevizi katıp soğumaya bıraktım.
- Hamur malzemelerini karıştırdım, unu yavaş yavaş ekleyip kulak memesi kıvamında yoğurdum. 10 dakika dinlendirmeye bıraktım.
- Hamuru dörde böldüm yırtılmayacak kadar inceltip yuvarlak açtım, isteyen kalın da açabilir.
- Sekize ya da 12 ye küçük üçgenler halinde kesip geniş tarafına bir tatlı kaşığı iç koyup rulo yaptım.
- Ek yeri alta gelecek halde yağlı tepsiye koyup 160 derecede rengi çok kızarmadan pişirdim.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin , hepimize yarasın:)
Güneşli günler dilerim:)
Ah Elif naaptın!! Tam yaz geliyor azcık dikkat edeyim dedim, senin tarifini gördüm :) Tatlısız nasıl dururum bennn :)) Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilAhum bir sor Elif sen yiyor musun diye...ıııhh
YanıtlaSilO kadar güzel görünüyor ki..Bir anda canım çekti.Ellerine sağlık..
YanıtlaSilAyfer, keşke ikram edebilseydim, teşekkürler:)
SilImmmmm en sevdiğim kurabiyedir. Ellerine sağlık Elifciğim. Afiyetle.
YanıtlaSilSağol Dilek'cim:)
SilELİFİM ELLERİNE SAĞLIK ÇOK ÖNCELERE GÖTÜRDÜN
YanıtlaSilMUHABBETLE KAL CANIM..
:))
Evet yaa eski altın günlerinin değişmez tatlarındandı, öptüm:)
Silelmalı kurabiye hep vazgeçilmezlerdendir harika olmuş
YanıtlaSilNihal, teşekkürler:)
SilBizim en sevdiğimiz kurabiyedir ailecek,pudra şekerli bayılırız,ama zevkler ve renkler paylaşılmaz di mi arkadaşım :)
YanıtlaSilEllerine sağlık,çay saati de yaklaştı...
Sevgilerimle :)
Özgür çoğunluk pudra şekerli sever ama biz ailecek az şekerli seviyoruz, teşekkürler:)
SilEllerine sağlık Elif'cim, mutlu hafta sonları...
SilSağol Nilgün'cüm, sana mutlu haftasonları :)
SilZeytinyagli denemk lazim eminim tadi nefis eline saglik!
YanıtlaSilolur bence de canım, teşekkürler:)
SilHee heee tam senlik :) Benimkine biraz pudra şekeri alayım ama :) Ellerine sağlık canımcım, vallahi ne diyeyim kafamız hep aynı, bende fındıklı ve elmalıları sıvıyağla yapmıştım. Öyle de seviyorum ben zaten. Gerçi sen ne yapsan ben severim. Ellerine sağlık canımcım. Çok çok öpüyorum, kucak dolusu sevgiler.
YanıtlaSilCanımcımm zaten yazarken de aklımda hep sen vardın:) benden de sana sevgiler, öptüm:)
SilEşim çok sever ama benimkilerin görüntüsü bu kadar güzel değildir..
YanıtlaSilOlsun eminim tadı çok güzeldir, Nazan'cım.
SilELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM, TARİFİN ŞU AN YAYINDA YİNE BEKLERİM..AFİYET ŞİFA OLSUN SİZLERE..
YanıtlaSilİnşallah canım:)
Silbayılırım elmalı kurabiyeye ellerine sağlık Elifcim.
YanıtlaSilSağol canım:)
SilCanım çekti bende hemen yaptım :))Benim evimde her hafta yapılır:)
YanıtlaSilAfiyet olsun:)
SilBen hiç baştan sona tek başıma elmalı kurabiye yapmadım hep annem yapmış biz yemişizdir, arşivime ekleyeyim, Deniz elma yemeği seviyor elmalı kurabiye de hoşuna gider sanırım denemeli:)
YanıtlaSilEminim en güzel şekilde yaparsın, Deniz'de bayılarak yer:)
SilEllerine sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilTeşekkürler:)
SilKüçüklüğümden beri vazgeçilmezimdir,çok da güzel pişmiş,ellerine sağlık,iyi haftasonları canım:)
YanıtlaSilteşekkürler:)
Silvazgeçilmezimiz :) ellerine sağlık çok lezzetli görünüyorlar Elif.
YanıtlaSilteşekkürler:)
Silellerine saglık arkadaşım çok güzel nefis gönüyo kurabiyen bir güzellikde yöresel lezzet etkinligine katsan diyorum arkadaşım o maharetili ellerinden
YanıtlaSilseve seve katılırım, teşekkürler:)
SilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis olmuş. Haklısın damak zevkine göre hepimiz şekillendiriyoruz. Ama ne olursa olsun elmalı tatları tek geçerim.
Sevgiyle kal.
canım teşekkürler:)
Silselam ben herhafta bunlardan yapıp sattığım için şöyle bişey söyleyeceğim(okadar çok farklı tarif denedimki)kesinlikle ertesi günde istediğin gibi sert olmasını istiyorsan asla zaten yumurta katma....mutlaka yağın 1 paket olmalı tereyağ margarine göre daha serleştirir ama 1 çay bardağı sıvıyağ doğru ama 1 bardak yoğurt ve sirke ölçüsüde benimki ile aynı (ben tarifi veremiyorum bloğumda çünkü sipariş verenler lerde bvakıyorlar bloğuma..ama bir tane vermiştim oda çok kıtır kıtır olmuştu...)2 kaşık pudra şekeri ve 1 paket vanilya var...bu tarif lezzet dergisinde bizim gibi evinde yamak yapan birine ait ama çok iyi sonuç...tavsiye ederim ben üstüne doktor oatkerin dekor tarçınlı pudra şekerini serpiyorum müşterilerde sevdiler bu tadı belki sende seversin...tarçın olunca pudra şekeri tadı gelmiyor....tavsiyedir...sevgiyle kal...
YanıtlaSilgüzel tavsiyelerin için, teşekkürler:)
Silen sevilen en güzel kurabiyelerin başında gelir ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor..
YanıtlaSil