22 Kasım 2013 Cuma

Ekşi mayalı ekmeğime elma sosu kattım:)


Ekmeğimi çoğu zaman yaptığım tarifle yaptım, tek fark elma sos katmam oldu. Ben tadını sevdim, öyle tatlı bir ekmek olmadı.  Tarifini önceki yayında vermiştim.

Malzemeler:

  • 1 bardak civeleğim, yani ekşi mayam
  • 2 tepeleme kaşık elma sosu
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 7-8 bardak un ( ben tam un ve beyaz un karışımı kullandım.)
  • 3 bardak ılık su
Yapılışı:
  • Tüm malzemeleri karıştırıp biraz ele yapışan bir hamur yaptım. Çok yoğurmak gerekiyor, yoğurdukça unun içindeki maddeler aktifleşip güçlü tok yapıda , eşit gözenekli bir ekmek oluyor.
  • Sarıp sarmalayıp iki katı olana değin mayaladım. Bu ekşi mayada 5-6 saat demek.
  • Mayalanan hamuru yanlardan ortaya doğru alarak bir kaç tur yoğurdum. 
  • Yağlanmış unlanmış fırın tepsisine koyup, 1 saat tepsi mayası almasını bekledim. Üzerini öerttüm.
  • 1 saat sonra keskin  bıçakla 2 yerinden derin çizgiler atıp, üzerine fırçayla su sürüp 250 kızgın fırına koydum. Fırının bir köşesine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koymakta fayda var.
  • 15 dakika sonra  200 dereceye kısıp , alt üst kızarana kadar pişirdim. Tabi her fırında değişiklik gösterebilir.
  • Pişince fırın ızgarasının üzerine alıp iyice soğuttum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

14 yorum:

  1. Hiç ekşi mayalı ekmek yapmadım halbuki bayılırım. Sanırım mayayı yapmaya üşeniyorum. Yapan kadınlara hastayım ama:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Harika görünüyor. Bu arada benim denemeler devam ediyor. İlerleme var diyebilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlerleme olduğuna adım gibi eminim:)

      Sil
  3. Sevgili Elif değme fırından alınan ekmeklere bedel. Harika. Ellerine sağlık. bereketi bol olsun..Çok beğenilsin.

    YanıtlaSil
  4. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Çok orijinal olmuş. Tadını çok merak ettim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadında elma hissedilmiyor bülbülüm:)

      Sil
  5. Misss gibi elma soslu ekmek, tadinda farkedilmesede , farkini gostermistir:)) ellerine saglik ne guzelde yenir simdi ev ekmegi:))

    YanıtlaSil
  6. Elif'ciğim,bir kere civeleği denedim,galiba sabırsızdım,bir de kokudan bozuk zannettim.Yarın civelek alıştırmasına başlarken iki ya da üçlü kavanoz çalışacağım.Hani ne olur olmaz diye...Civeleği okurken,bir an matematik dersinde olasılıkları çözüyor mu şum gibi geldi...Yok arkadaşım senin ekmekler gel beni ye diyor inan ki deniyorum artık..
    .Trabzon'un meşhur taş fırın ekmeği vardır,çok lezzetlidir, hep derlerdi ki ekşi mayadan yapıyorlar da ondan lezzetli olurmuş.Seninki de onun gibi maya ise gerçekten süper bir şey o zaman....Çok çalışmam lazım çooook.Öptüm,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Siboş'um çok teşekkür ederim. Trabzon ekmeğinin mayası ve taş fırında, odun ateşinde ustalarının pişirmesi onu lezzetli yapıyor, benimkiler ev fırınında yaptığım mütevazi ekmekler. Fakat piyasadaki bazı ekmeklerden çok daha iyi ve sağlıklı olduğunu söyleyebilirim.
    Ekşi maya denemelerinde başarılar dilerim, önerini ekşi maya üzerine yazdığım linkte paylaşacağım , çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. Senin civelek coşmuş yine Elif'ciğim :)))
    Kocaman bir maşallah göndermek gerek ...
    Ben denedim ama bırak civelek olmayı, hiçbirşey oldu :))
    Ellerine sağlık canım.
    Afiyetle, keyifle, huzurla yensin ekmeklerin sofranda...
    Öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım terazim, istediğin zaman ben sana maya getiririm. Güzel dileklerin için teşekkürler, ben de senin için diliyorum:)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)