17 Kasım 2013 Pazar

Tereyağlı açma

Dün bir seminerdeydim , detaylarını ve teşekkürlerimi sonraya bıraktım. Aklıma kazınan iki çarpıcı cümle "sat kendini" ve "eşeğini satmak isteyen pazara çıkarır" oldu.  Sevgili blogum sorgulamadayım, ben seni sarımsaklasamda mı saklasam, yoksa sarımsaklamasamda mı saklasam....Kafanız karıştı değil mi? Olsun benim de karışık, hayat belirtisi....Yaşıyoruz çok şükür.......
.
Yaaani bloglamada şimdiye kadar uyguladığım sessiz ve derinden gitme stratejisi eksik kalıyormuş, meğer saklıyormuşum ben blogumu. Eğer söyleyeceklerimi daha fazla kişiye duyurmak istiyorsam farklı ve daha güncel stratejiler uygulamalıymışım!!!
Tarif tereyağlı hem de halis katkısız köy tereyağından yaptım.
Malzemeler:

  • 1 bardak süt
  • 1 bardak su
  • 1 bardak zeytinyağı
  • 1 yumurta (akı hamura, sarısı üstüne)
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 125gr tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • un
  • üzeri için haşhaş tohumu
Yapılışı:
  • 1 bardak ılık suya 1 kaşık şeker ve mayayı katıp, üzerine un serpip 15 dakika kabarmasını bekledim.
  • sonra tereyağı, yumurta sarısı, haşhaş ve un hariç tüm malzemeleri karıştırdım. 
  • unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan  yumuşacık bir hamur yoğudum, sarıp sarmalayıp iki katı oluncaya değin mayaladım.
  • hamuru yoğurup irice yumurta büyüklüğünde bezeler yaptım.
  • her bezenin üzerine fındık kadar tereyağını paylaştırdım.
  • parmaklarımla bezelere ve yağa bastırıp pasta tabağına yakın büyüklükte açtım, rulo yaptım.
  • iki ucunda farklı yönlere burkup, halka haline getirdim. 
  • 20 dakika tepsi mayasını alınca yumurta sarısını sürüp, ısınmış fırında pişirdim. 
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

24 yorum:

  1. Açmalar güzel görünüyor.Seviyorum ama bana yapması zor geliyor nedense.Bu arada giriş yazısı da çok hoş olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Hımmm:)) Bak bu tarif harika Elif. Simit yapacaktım:) Sayende açmaya döndüm:) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ee kolay gelsin o zaman, teşekküler:)

      Sil
  3. Oyy bayıldım bu dileğe taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin..Harikasın. Ellerine sağlık..Bereketli olsun..Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama ben de senin dileklerine bayıldım, teşekkürler:)

      Sil
  4. Elifim sen çok yaşa emi! İnan ki yıllardır bu açma aklıma gelmiyordu,ne iyi ettin de paylaştın.Gece on birde kalkıp yaptım,dayanamadım.Şimdi pişmesini mutfakta bekli,yorum,vallahi kızımla baş başa çayımız ıda demledim gözümde fırında,bayağı kabardılar....Elif ben bir şey eklesem buna bir mahsuru olmaz değil mi?Aynı hamuru kocaman iki beze yap ve merdaneyle üzerine buğday nişastası ekleyerek gelişi güzel büyüt,böylece ele yapışmaz ve yumuşaklığı bozulmaz.Tereyağını ocakta azıcık yumuşat ve az zeytin yağla karıştır,kaşıkla ser her tarafına ve en büyük kase ağzıyla kes,senin dedin gibi rulo yap bu parçaları sonrada kıvır.
    Hani bu yöntem bana daha pratik geliyor.Eeee gece gece yaparsan, o kadar çok pratik olmalıyız değil mi?Ay çok özlemiştim bunu,hala kızarmakta....Öptüm.Not:Özelliği bozulur dersen yorumu yayınlama canım,karışıklık olmasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahi Siboş, neden olmasın bal gibi olur. Valla benim aklıma gelmedi. Benim anlattığım gibi yapılacak diye kanun hükmünde karaname mi var. Harikasın benim pratik zekalı arkadaşım, sen dene ben de deneyeceğim. Şimdi aklıma geldi haşhaşlıyı öyle yapıyorum ama kocaman bir burgu oluyor, pişince kesiyorum.
      Şimdi bu saatte açma yapıp yiyorsun haa, oooh yarasın benim arkadaşıma , kızına:)
      Öpüyorum ikinizi de:)

      Sil
  5. Acmaaa tadini bile unuttum..nede guzel doldurmuslar tabagi..ellerine saglik canim..blog konusunda bende senin gibiyim sakliyim:)hatta yakinda tamamen saklanmayi bile dusunmuyor degilim..ama siz blog arkadaslarimida seviyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Canım çok teşekkür ederim. Fikirine , kararına üzülsem de saygı göstermek düşer bana ama ne olur tamamen saklanma. En azından başka ortamlarda iletişimimiz devam etsin. Ben de sizleri çok seviyorum:)

    YanıtlaSil
  7. Ellerine ve emeğine sağlık Elifciğim. Afiyetle.

    YanıtlaSil
  8. Canım Elif yayınlamışsın beni, sevindim ama bugün yeniden senin tarifi bozmadan yapacağım.Hani nişastayla açtım ya,o biraz sertlik verdi arkadaşım.Acele edip gece gece fırına attım,bu da bana ders oldu.Hiç nişasta koymadan açayım....Senin tabaktaki daha güzel görünüyor itiraf ediyorummmmm.
    Bloğum zaten zor yaşıyor,daha nasıl genişleteceğim bilemem gerçekten.Worde gelenleri,izleyicileri bile göremez durumdayım.Pinterese girdim oradaki her şeyi karıştırdım gibi geliyor toparlayamıyorum kurulları...Bir sürü iğneler yapmışım ne işe yarıyorsa dahada silemiyorum.Bloğumda izlenme çok,merhaba diyen yok!Anacım gelene giderim,hele birde cevap yazarlarsa o da çok iyi olur....Bloğu genişletmek şöyle dursun kapatmayı bile bu yıl düşünüyorum...Hani kendim çalıp kendim oynuyorum durumuna düşüyorum gibi geliyor.Hadi ben ikinci açma denemesine geçiyorum,inşallah seninki gibi görüntü verirler bu sefer....Öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım tecrübeni paylaştığın için teşekkürler.
      Bloglarına ve diğer sosyal paylaşım sitelerine çok yorum ve ziyaretçi alanlar, bizden çok farklı yollar izliyorlar.
      Gelenlerin büyük kısmı selamsız sabahsız gidiyorlar, bazen bazı bloglara yorum yazıyorum, ne teşekkür , ne geri dönüş yapıyorlar. Senin gibi dostlar , arkadaşlar eksik olmasın:) Senin de kararına saygılıyım ama onca emek verdin, iyi düşün derim. Bloglamayı bıraksan bile birbirimizi bırakmayacağımızı biliyorum.
      İnşallah açmaların bu kez istediğin gibi olmuştur, afiyetler olsun:)

      Sil
  9. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Benim arkadaşım yapar da güzel olmaz mı?
    Buluştuğumuz da tüm bilgilerine talibim kuzum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkürler, hele bir araya gelelim kırarız iki lafın belini:)

      Sil
  10. Elif'ciğim, yukarıdaki verdiğin açma tarifi çok güzeli çok lezzetli ve benim yapamayacağım kadar da beceri istiyor gibi görünüyor. Ellerine sağlık canım.
    Lakin asıl söyleyeceklerim bloğunla ilgili yazdıkların. Anlayamadım tam olarak neler olduğunu. Kafam karıştı ve panikledim. Emel'de birşeyler yazmış öyle kafamı karıştıran. Neler olduğunu çok merak ettim...
    Seviyorum seni ve yazılarını canım terazim....
    Kocaman öptüm seni...

    YanıtlaSil
  11. Canım benim teşekkürler, endişelenme tatlı terazim . İnan ben de sizi çooook seviyorum:)

    YanıtlaSil
  12. Açmayı çok severim, hatırlatman ne iyi oldu :)
    Blogunla ilgili neler yapmayı düşünüyorsun bilmiyorum ama umarım işe yarar ve istediğin duruma gelir.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. Canım Elifim nasılsın :) Ben de saklıyorum bloğumu :) Kapat gözlerini kimse görmesin :) Ellerine sağlık canımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Ahum iyiyim, sen de iyisindir diye umuyorum. Öpüyorum seni:)

      Sil
  14. Çok çok güzel olmuşlar. Benim mayalılarım böyle güzel olmuyor nedense :((

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmm yılma devam et derim, teşekkürler:)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)