13 Mart 2013 Çarşamba

Profitörol


artan sos ve krema


Bahar geldi keyifler nasıl?  Sakın bahar yorgunluğu falan demeyin, teslim olmayın...
Bu tarifi çok çok önce gazeteden kesip saklamıştım. Tarifte iç kreması yerine hazır puding, üst sosu yerine yine hazır sos kullanılmıştı . Ben her zamanki kremamı ve sosumu kullandım. Çeşitlendirmek mümkün elbette, paşa gönlümüze kalmış birşey...

İçlerine kremayla birlikte muz kivi gibi meyve dilimleri, hatta soğuk salatalar, mezeler, peynir çeşitleriyle içler hazırlayıp servis etmek mümkün.
Bu hamurun yapılış aşaması hep aynıdır, üç aşağı beş yukarı malzeme miktarlarında değişiklik gösterebilir, ama gidiş yolu değişmez.
Malzemeler:

  • 50 gr tereyağ
  • 2 yumurta
  • 3 kaşık un ( çok tepeleme olmasın)
  • 1/2 bardak su
  • 1 çimdik tuz
Krema malzemeleri:
  • bu tatlıda daha yumurtalı pastacı kremaları kullanılır ama benim küçük zuzum sevmiyor.
  • 1 litre süt
  • 1 yumurta
  • 3 Türk kahvesi fincanı un
  • 3  "         "          "       şeker
  • 200 gr labne peyniri  (ya da 1 kutu krema ya da yarım paket margarin/tereyağ)
  • 1 paket vanilya
Çikolata sos:
  • 1 bardak su
  • 1 bardak süt
  • 2 kaşık nişasta (çok tepeleme olmasın)
  • 1 kaşık kakao 
  • 2 kaşık şeker
  • 1 paket çikolata
Yapılışı:
  • Önce söyleyim bu krema ve sos bu hamura fazla yarım ölçü yeter. Ben artanını kaselerde servis ediyorum.
  • Krema için un ve şekeri  şekeri sonra  ortasına yumurtayı karıştırıyorum.
  • Sütü ekleyip karıştırarak göz göz olana değin pişirdim. 
  • Altını kapatınca vanilyasını, soğuyunca labne peynirini katıp iyice çırptım. pütürsüz olmalı.
  • Hamuru için yarım bardak suyu ve yağı kaynattım. 
  • İçine elenmiş unu ,tuzu katıp hızlıca karıştırıp altını kapattım.
  • Hamur ılıklaşınca 1 yumurta kırıp karıştırdım. 
  • sonra ikinci yumurtayı kırıp karıştırdım. Hamur pürüssüz ve parlak kendini toparlamış hale geliyor.
  • Hamuru varsa krema pompasıyla yoksa benim gibi tatlı kaşığının ucuyla fındıktan büyük, cevizden küçük  parçalar halinde yağlanmış tepsiye aralıklı dizdim.
  • 230 derecede ısınmış fırına verdim, altın sarısı olana değin pişirdim. 
  • Pişince sakın fırını açmayın, ılıklaşmasını bekleyin.
  • Sosu için su, süt ,nişasta ve şekeri karıştırdım. 
  • Fokurdayıp koyulaşmaya başlayınca altını kapattım. 
  • parçaladığım çikolatayı sıcağıyla karıştırarak erittim.
  • Soğuyana kadar kabuk bağlamaması için sık aralıklarla karıştırdım.
  • Hamurlar 3 katı kabarmış olarak fırından çıktılar. 
  • krema pompanız varsa altında delik açıp kremayı oradan doldurabilirsiniz. Ben üstündan azıcık kapak gibi kesip kaşıkla dolduruyorum.
  • Üzerinede çikolata sos döküp , dinlenmesini bekliyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

41 yorum:

  1. hıımmm iştah açıcı ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. oy oy oy bakması bile insanın ağzını sulandırıyor Elifcim ben profiterölü çok severim (ya buna Türkçe bir isim bulunsa keşke ne bileyim çikolata topu filan mesela, ha yazmasına üşeniyorum:)))neyse....eline sağlık canım afiyet bal olsun:) yeme de yanında yat olmuş:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'cim teşekkürler. Türkçe konusunda ben de hassasım ama bu tatlı sanırım Fransızlar'ın. Özel isim gibi düşünüyorum. Örneğin onlar da bizim baklavamıza, sütlacımıza yeni isim takarlarsa o da hoş olmaz değil mi?
      Sevgiler.

      Sil
    2. doğru canım, özel isim olunca akan sular durur:))yazmasına üşeniyorum işte:))))
      ay şimdi yine canım çekti...ben hiç yapmadım ama denemek çok istiyorum...becerir miyim ki?:((
      bir de yapamazsam diye korkuyorum:(((
      sevgilerimle..:)

      Sil
    3. Aramızda kalsın ben de yazmasına üşeniyorum:)

      Sil
  3. En sevdiğim tatlılardandır. Ama yapılışının çok zor olduğunu düşünürdüm. Senin tarifine baktığımda sanki yapabilirim gibi geldi. Deneyeceğim canım. Umarım güzel sonuç alırım.
    Öpüyorum seni terazilerin en beceriklisi:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyfim, yaparsın canım benim, terazilerin en tatlısını öpüyorum.

      Sil
  4. Hangi tatlıyı yemek istediğimi sorsalar kesinlikle profiterol olur.Paylaşmaya bile kıyamam o derece yani:))Ellerine sağlık.Bu iş saatinde olsa da yesek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsa da yesek dedin ya , vicdanıma vicdanıma dokundun. teşekkürler.

      Sil
  5. Harika görünüyor, çocukluğumdan beri profitorole bayılırım:)

    YanıtlaSil
  6. nefis nefisss.olsada yesek şimdi.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Hayatta en sevdiğim pasta bu işte!!!Bugün tatlı diye kıvrandım....Bir ara kadayıf tatlısı gördüm tv de sonra nereden bulacağım kadayıfı derken vaz geçtim.Eskiden bunu çok günlerime yapardım,inan burada hatırladım.Şimdi yapmazsam aş ererim:))Sağolasın ELİF'ciğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siboşumm evet günlerde ben de yapardım, kağıt kek kalıplarına koyardım, servisi de kolay olurdu.Ohh yaptın yedin mi afiyet olsun, öptüm:)

      Sil
  8. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Çikolatalı sosun dökülüşü beni kalbimden vurdu. Miss.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bülbülüm,
      şu çikolata çok ayartıyor bizi çoook:))
      Öptüm:)

      Sil
  9. baaa-yıııı-lıııı-rımmm,

    aş erdi gene bizim ki derler hatta,
    :)

    ben pastaneye gidiyorum açık yer bulurmuyum acep?

    :)
    ellerine sağlık canısı,

    öpüldün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, bak sen de vicdan hesabı yaptırdın bana:)
      Beceriklim sabahı bekle sen en güzelini yaparsın, öptüm:)

      Sil
  10. Mmmm,bol çikolatalı hem de:)
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Elif'cim yapmaz mıyım,tam krizimde yetişti bu pastan canımcım.Şu ana kadar 8 topu götürmüş vaziyetteyim.Kızım gelincede çayla bir üç daha gider.
    Elif'im elin okka gibi.Senin tarifler tam bana göre arkadaşım.Bir tek seni dinlemedim azıcık büyük ceviz koymuşum,ama tadı çok güzel oldu.Pişirme süren dikkatimi çekti.Eskiden sanki çok kısık ta pişirirdim.Sen 230 deyince sürede kısaldı,demek oluyormuş.Fazla top yaparsan muhallebiyi koymadan ben buzluğa poşetliyorum, ve dayanıyor.İstediğim zamanda içlerini doldururdum.Fakat çok özlemişim,hepsini doldurdum,bi şeycikte kalmadı zaten.Ellerine sağlık okka tariflerin için.Öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh canım benim yarasın. İri iri bol kremalı olmuştur, eli bol arkadaşım.
      Beğenmişsin ne mutlu bana, afiyet bal olsun, hem kızına hem sana...
      Öpüyorum :))

      Sil
  12. Harika görünüyor eline sağlık canım:))

    YanıtlaSil
  13. Canım, daha önceleri verdiğin tariflerden biri olan lahana böreğini yaptım bugün.
    Sonuç: Ba-yıl-dım...
    Tam bana göre bir lezzet. Hem besleyici, hem doyurucu hem de çok lezzetli.
    Çok teşekkür ederim canım arkadaşım. Sayende harika bir tarif öğrenmiş oldum.
    Öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyfim beğenmene çooooooook sevindim. Ellerine sağlık, afiyetler olsun.
      Öpüyorum:)

      Sil
  14. Bizim evde de çocuklar çok seviyorlar, bende sık yaparım ellerine sağlık Elif'cim iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
  15. Elifçim bayıldığım tatlılardan ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Bu saatte kalkıp yapasım geldi canım.

    YanıtlaSil
  16. Elif'im en sevdiğim tatlı diyebilirim buna. Ama evde yapmak bana çok zahmetli geliyor :) Senin ellerine sağlık canım. Afiyet bal olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahum sanırım hepimiz bu tatlıyı çok seviyoruz, öptüm seni:)

      Sil
  17. sıvı yağı ile yapıyorum yıllardır,hiç problem çıkarmıyor .Şimdi olsa da yesem ,işte insanın aklına her şey canı çekiyor .Ellerine sağılık canım ve neşeli hafta dilerim.

    YanıtlaSil
  18. ama nasıl güzel olmuş nasıl canım istediii ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. Canımcım nefis görünüyor. Üşenmezsem yapmaya muhakkak senin tarifini deneyeceğim :) Ellerine sağlık canım benim. Çok öpüyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımcımm bir an önce sağlığına kavuşmanı diliyorum..

      Sil
  20. Ah yeni yayın yokmuş. Olsun. Öptüm de kaçtım :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)