15 Ocak 2011 Cumartesi

PORTAKALLI KEREVİZ ( KURU MEYVELİ)


Pek çoğumuz farkındadır, piyasada satılan şekerlerin% sekseni mısır nişastasından elde ediliyor. Hani şu gdo lu olmaktan sabıkalı mısırlar. Öyle 4. Murad kanunlarına uysanızda , ekmek dahil her şeyden aldığımız şekerle alkol almış gibi karaciğerimiz yağlanıyor, siroz oluyoruz. Bunu ben değil bilim söylüyor. Bu yemeğe atacağımız 3-4 küp şeker ne yapabilir ki diyebilirsiniz ama önemli olan farkındalık, alışkanlıklarımızı değiştirmeye başlamak. Unutmayalım taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir. Vahşi bir arz- talep piyasası var, belki biz tüketiciler daha bilinçli hareket edebilsek kendimize ve şu yaşlı ve yorgun gezegenimize bir faydamız okunur.
Şeker yeri geldiğince elbette kullanıyorum amma üzerinde % yüz pancar şekeridir yazılanları alıyorum.
Bu yemekte kerevize bazen ayvayı, bazen yer elmasını,  bazen balkabağını, bazen havucu arkadaş ediyorum. Yağını pişirirken az katıyorum isteyene servis aşamasında sızma zeytinyağı teklif ediyorum.
Malzemeler:
  • 2 kereviz
  • 1 ayva
  • 1 kuru soğan
  • 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
  • 4 tane kuru kayısı
  • 1 kaşık kuru İzmir üzümü
  • Tuz, bir çimdik zencefil
  • 2 kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
  • Kuru soğanı yarım halka doğrayıp düdüklü tencerenin dibine diziyorum.
  • Üzerine küçük doğradığım kayısılar ve üzümleri koyuyorum.
  • Yarım ay doğradığım kerevizler ve ayvaları da kararmaması için  hızlı şekilde tencereye koyup portakal suyuyla kavuşturuyorum.
  • Tuz ve yağını gezdirip, kuvvetli tıslama sesi duyulunca 5-6 dakika pişiriyorum.
  • Düdüğünü bile kaldırmadan aynı tencerede soğumasını bekliyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

13 yorum:

  1. Hımmmm
    çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım..........
    Sevgiler....
    Etkinlik devam ediyor :))

    YanıtlaSil
  2. Tamam canım
    çok teşekkür ederim...
    Kim bezer bu güzel tariflerden reme bakarken bile insanın gözü gönlü iştahı açılıyor....

    YanıtlaSil
  3. Muthış fikir ve biliyormusun bu piyasa da ki şekerlerin nişastadan elde edildiğini bilmiyordum desem. Şekere işlem uygulnıyor biliyordum da nişastadan olduğunu bilmiyordum ilk olarak bunun çin teşekkür ederim. İkinci olarak bu kuru meyve fikri çok güzel. Bu gün sayende iki bilgi daha kaydoldu benim çip'e sevgiler bereketli sofralar.

    YanıtlaSil
  4. Nefis olmuş canımcım, ne iyi fikir ayva ve kayısı katmak.Muhakkak deneyeceğim. Ellerine sağlık olsun tatlım. Çok öpüyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. kerevizin içine ayva ve portakal suyu koymuşluğum vardı ama kayısı ve üzüm hiç denememiştim muhteşem olur bence de ellerine sağlık elif kızı, teşekkürler ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. ayvayla kerevizin uyumunu merak ediyorum deneyeceğim
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  7. Canım,
    ülkemin güzel insanlarının bir kısmı kazanmak için önünde hiç bir engel tanımıyor. İnsanların sağlığı tehlikedeymiş, çevre tehlikedeymiş umurlarında mı? Yeter ki onları doymaz cepleri dolsun. Biri beni susturmazsa sonsuz konuşabilirim........
    Tatlım,
    ellerine sağlık. Harika görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel bilgiler paylaşmışsınız, teşekkür ederim. Ben de yemek piştikten sonra biraz bal katarak tatlandırırım zeytinyağlı yemekleri. Üzüm harika bir fikir olmuş, hemen deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  9. Canımcım, bugün markette şekerlere baktım. 'İyi ki Elif yazmış, yoksa hiç dikkat etmemiştim' dedim kardeşime. Bundan sonra hep bakıp alacağım sayende. Bitanesin :) Çok öptüm.

    YanıtlaSil
  10. Bu yemeği kışın kızım nedeniyle çok sık yapıyorum ama ne yalan söyleyeyim kurumeyveli hiç düşünmedim. Paylaşımın için teşekkürler, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. NE GÜZEL GÖRÜNÜYOR.RENGE BAK SÜPER.ELİNE SAĞIK.
    SEVGİLER:)

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Elif'çim yorum bırakıyorum, gelmiyor mu merak ettim. Bıraktığım yorumları göremiyorum. Sağlık ve sevgi dileklerimle..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)