Aşure yastan sonra biraz olsun gönül ferahlatmayı, farklılıkları bir arada uyum içinde buluşturmayı, azı aza katıp çoğaltmayı, bereketi, paylaşmayı temsil eder.Her ne amaçla yaparsak yapalım, Allah kabul eyleye…
Malzemeler:• 1.5 su bardağı buğday
• 1\2 su bardağı nohut
• 1\2 su bardağı kuru fasulye
• 1\2 su bardağı kuru üzüm
• 10-15 tane kuru kayısı
• 7-8 tane kuru incir
• 1 tane elma
• 2 su bardağı şeker
• 1 portakal kabuğu rendesi
• 1 limon kabuğu rendesi
• 1 çimdik tuz
• Ceviz, fındık, tarçın, nar taneleri
• 1\2 su bardağı nohut
• 1\2 su bardağı kuru fasulye
• 1\2 su bardağı kuru üzüm
• 10-15 tane kuru kayısı
• 7-8 tane kuru incir
• 1 tane elma
• 2 su bardağı şeker
• 1 portakal kabuğu rendesi
• 1 limon kabuğu rendesi
• 1 çimdik tuz
• Ceviz, fındık, tarçın, nar taneleri
Yapılışı:
• Nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatıp, düdüklü tencerede 25 dk pişirdim.
• Buğdaylar akşamdan yıkayıp bol suda bir taşım kaynattıp kapağını kapattım.. Sabah süzüp, üzerini 4 parmak geçecek kadar soğuk su ile yumuşayıncaya kadar pişirdim.
• Kayısı, üzüm ve incir yıkadım. Kayısı ve incir tavla zarı büyüklüğünde doğradım.
• Kayısı ve üzümü üzerlerini geçmeyecek kadar suyla, kısık ateşte 10 dk kaynattım. Suyunu çekince inciri katıp kapağını kapadım.
• Haşladığım meyvalar, nohut, fasulyeyi buğdayı kaynattığım tencerede birleştirdim.
• Fokurdamaya başlayınca şekeri ekleyip 10 dk daha kaynattım. Portakal ve limon kabuklarının rendesini ,1 tane karanfili ,bir fiske tuzu atıp 3-4 dk daha kaynattım.
• Ocağı kapattım, tavla zarından daha ince doğradığım elmayı ve kattım.
• Biraz ılımaya başladığında bıçakla ikiye kestiğim 1 bardak fındık içini kattım.
• Tarçın, ceviz ve nar tanelerini servis aşamasında kattım.
• Ceviz sıcakken asla katılmamalı, yoksa aşure kararır.
• Bu miktar malzemelerle 5litrelik tencere doluyor.
• Nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatıp, düdüklü tencerede 25 dk pişirdim.
• Buğdaylar akşamdan yıkayıp bol suda bir taşım kaynattıp kapağını kapattım.. Sabah süzüp, üzerini 4 parmak geçecek kadar soğuk su ile yumuşayıncaya kadar pişirdim.
• Kayısı, üzüm ve incir yıkadım. Kayısı ve incir tavla zarı büyüklüğünde doğradım.
• Kayısı ve üzümü üzerlerini geçmeyecek kadar suyla, kısık ateşte 10 dk kaynattım. Suyunu çekince inciri katıp kapağını kapadım.
• Haşladığım meyvalar, nohut, fasulyeyi buğdayı kaynattığım tencerede birleştirdim.
• Fokurdamaya başlayınca şekeri ekleyip 10 dk daha kaynattım. Portakal ve limon kabuklarının rendesini ,1 tane karanfili ,bir fiske tuzu atıp 3-4 dk daha kaynattım.
• Ocağı kapattım, tavla zarından daha ince doğradığım elmayı ve kattım.
• Biraz ılımaya başladığında bıçakla ikiye kestiğim 1 bardak fındık içini kattım.
• Tarçın, ceviz ve nar tanelerini servis aşamasında kattım.
• Ceviz sıcakken asla katılmamalı, yoksa aşure kararır.
• Bu miktar malzemelerle 5litrelik tencere doluyor.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Ellerine sağlık. Allah kabul etsin. Sevgiler.
YanıtlaSilMutlu yıllar herşey gönlünüzce olsun sevgiyle kalın...
YanıtlaSil