11 Şubat 2014 Salı

Baklava yufkasıyla ıspanaklı börek


Baklava yufkasını pek çok arkadaşımız beğendiler ama ne yalan söyleyim ben birazcık çekimserim, zamana bıraktım. Bir kaç deneme daha yapayım hele...

Malzemeler:
  • 1 paket baklava yufkası 
  • Eşit oranda su ve zeytinyağı karışımı ( 1 bardak yağ + 1 bardak su) yetmezse yeniden hazırlıyorum.
  • 1 kg ıspanak
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 kase beyaz peynir
  • tuz, pulbiber, karabiber
Yapılışı: 
  • Ispanakları yıkadım, saplarını ayırmadım doğradım.
  • Soğanı doğrayıp üç  kaşık yağda kavurdum, ıspanakları da katıp suyunu çekene kadar pişirdim. Tuzunu, biberini katıp ılıklaşmasını bekledim. Peyniri kattım, isteyen 1 kaşık şeker atabilir.
  • 1 yufkayı yaydım 2 kaşık sosu gezdirdim, 2. ve 3. yufkaya da aynı işlemi uygulayıp üzerine ıspanaklı harçtan serpiştirdim.Rulo yapıp fırın tepsisine dizdim . Yani her ruloya 3 yufka kullandım. 
  • üzerine fırçayla yağlı sulu karışımdan bolca sürdüm, 200 derecede pişirdim. 
Gevrek kıyır kıyır börekler oluyor...
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın.

18 yorum:

  1. Cumartesi günü pazardan ıspanak alıp yapayım diyorum. Aslında ben de çekimserdim ama sen öneriyorsan sorun yoktur !
    Ellerine sağlık arkadaşım ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. colette çok teşekkürler, kişisel damak zevki en önemli unsur. Teşekkürler.

      Sil
  2. Ayyy Elifim şimdi ıspanak almaya gidiyorum.Vallahi iyi hatırlattın,çok severiz.Arkadaşım Trabzon'da bu baklava hamurunu öğrenmiştim ve tatlıya tuzluya çok çabuk yuğururum,açarım.Çok basit ölçüsü var,istersen yap ve dene.Bir yumurta,bir çay b. zeytinyağı,bir çay bardağı süt,bir çay b.yoğurt.Bir kabartma tozu....Niye aklımda kalıyor dersen her şey bir bir....Fazla yapmak istersen artır sayıyı...Sadece nişastayla ince aç.Trabzonlular ıspanağın içine pirinç ve üzüm de koyuyor,hafif tatlı oluyor....İstersen bu yufkayı peynirli,patetesli harçla da yapabilirsin.Güzel bir gelenek....En üstüne de yağ ve yumurta sür....Ayyy anlatsabildim mi ?Ölçü bir bir o yüzden kolayıma geliyor. Ellerine sağlık,çok güzel göründüğü için beni yine yapmaya heveslendirdin. Öptüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siboş'um canım benim , tarif ettiğin hamurdan ben de börekler yaptım ama seninki gibi değil de gruplar halinde açmıştım. Bak burada
      http://elifinterazisi.blogspot.com.tr/2011/08/baklava-hamurundan-borekler.html
      Öpüyorum yanacıklarından, çok teşekkürler :)

      Sil
  3. Canım,
    ellerine sağlık. Çıtır çıtır nefis görünüyor. Ispanağı böreğe çok yakıştırıyorum.
    Seni çok özledim gelecek haftalar da havalar uygun olduğunda görüşelim kuzum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bülbülüm ,
      ben de seni çok özledim, haftaya buluşalım. Sevgiler

      Sil
  4. Burada normal yufkayi bulmak yada almak icin epeyce yol sarfettigimizden baklavalik yufkalar en kolay olani bizler icin, oldukcada lezzetli oluytorlar aslinda..sen henuz alismamissin:))..sana bir tiyo..sosuna azcik tuz kat..yag ve yogurda yani..baklavalik yuifkalarin tadi farkli ve hafif nisastali olduklarindan sevilmiyor bazen ama az tuz ilave et derim birdahakine:)))Ellerine saglik, afiyetler olsun.. sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel'cim önerini deneyeceğim arkadaşım. Öpüyorum yanaklarından:)

      Sil
  5. ıspanaklıda çıtır çıtır nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık.Çıtır çıtır bir hamur.Ama yine de herkes için yufkanın yerini tam tutmayabiliyor.Ispanaklı olunca ben her türlü yerim :)

    YanıtlaSil
  7. Çok pul pul dökülüyor ya yemesi zor diye çekimser kalmışsındır Elifciğim. Aslında karaköy böreği gibi oluyor. Biz seviyoruz ailece. Daha doğrusu bizim aile börek çörek çok seviyor..Afiyet olsun canım benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslat'cım bakma sen benim nazlandığıma her türlü yerim, ne olceek bu kilolar :(
      Sevgiler...

      Sil
  8. Baklava yufkasıyla yapılır da kıyır kıyır, çıtır çıtır olmaz mı.... Ispanaklı böreği de çok severim, kalkıp yapsam mı ki :)
    Ellerine sağlık canım, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nowa hadi kalk yap arkadaşım, sevgiler...

      Sil
  9. ıspanağın yemeğini de, böreğini de çok severim ama yıkaması yok mu!:))))))
    çok lezzetli gözüküyor eline sağlık Elif'ciğim..
    sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  10. Canım arkadaşım, ben hiç denemedim baklava yufkasını. Önyargım hala devam ediyor :) Ama sen diyorsan vardır bir sebebi...
    Öpüyorum....

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)