21 Ocak 2013 Pazartesi

Lahana böreği


Tarifi mutfak proğramlarından esinlenip yaptım. Yapanlar bol kaşarlı, beşamel soslu, yağlı yapmışlardı ama ben daha hafif bir yemek olsun istedim. Zaten bütün yemeklerimin hafif olmasına dikkat ediyorum, öyle çok yağlı , ballı yemek sevenler için yavan gelebilir benim yemeklerim.

Malzemeler:

  • 1 kg kadar lahana
  • 250 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 kase sulandırılmış salça ( ben yazdan yaptığım menemen konservesi kullandım)
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, nane
  • yarım demet maydanoz
  • 3-4 kaşık sıvı yağ
  • 1 bardak süt (isterseniz yarısını yağ olarak kullanın)
  • 2 yumurta
Yapılışı:
  • doğradığım soğanı yağda kavurdum, kıymayı da katıp kavurdum. 
  • yarım kavanoz menemen konservesi kattım, tıkırdamaya başlayınca bulguru , tuzu, baharatları katıp ocağı da tencereyi de kapattım. Bulgur domatesin suyuyla kabaracak.
  • kaynamış tuz attığım suda iri parçaladığım lahanaları yumuşayıncaya kadar haşladım, süzüp soğuk sudan geçirdim.
  • süt ve yumurtaları karıştırdım.
  • Tenceredeki içe kıyılmış maydanoz ve iri çekilmiş cevizi karıştırdım.
  • haşlanmış lahanayı ikiye ayırdım.Kalın damarlarını kestim.
  • yağladığım tepsiye sere sere yerleştirdim, her kata 2 kaşık sos döktüm. 
  • ilk kısım lahana bitince iç malzemesini yaydım, bu aşamada kaşar serpebilirsiniz. Sonra kalan lahanaları yine sos dökerek serdim.  Karelere kestim, artan sosu üzerine döktüm.
  • Altı, üstü kızarınca  fırından çıkardım. 
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

26 yorum:

  1. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Bence de az yağlılar daha güzel. Bazen annem bana hiç koymasan daha iyiydi kızım diye gülüyor ama ben de böyle seviyorum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bülbülüm annen çok hoşmuş, bizi de böyle kabul etsin. Öpüyorum canım:)

      Sil
  2. çok beğendim canım.harika görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Canım, bu çok besleyici ve hafif bir börek. Protein, yağ ve karbonhidrat olarak çok sağlıklı bir dağılım bence.
    Not ettim, ilk fırsatta yapacağım.
    Teşekkür ederim canım.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyfim inşallah beğenirsin, şimdiden afiyetler olsun, çok teşekkürler. Sevgiler

      Sil
  4. Bende sizin gibi az yağlı ve sağlıklı yemek yapıyorum.Yani bu benlik olmuş,ben lahanada bulguru hiç denemedim.Çok merak ettim.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ihlamurcum bulgurla yapıp beğenirsiniz umarım, teşekkürler

      Sil
  5. Tek tek sarmaktan daha kolay pratik, leziz görünüyor. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başak gerçekten pratik, klasik dolma içiyle bile oluyor.Teşekkürler

      Sil
  6. hiççç üstüme alınmadım :)
    her ne kadar tombul dediysek o kadar da değil yani
    Hafif bir lahana yemeği olmuş
    tam benlik
    eline sağlık canım
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alma zaten adaşım, çok teşekkürler.

      Sil
  7. Nasıl da cezbedici. Lahana ile arası olmayan beni bile büyüledi. Hemen yapmam lazım :) Ellerine sağlık hamarat canımcım. Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımcımm , tatlı arkadaşım teşekkürler:)

      Sil
  8. Elif'ciğim, hiç duymadım ve görmedim.Hayret ettim.Lahana çok faydalıdır,bende dolması ve turşusunu hiç eksik etmem evden.Ama bu ilginç miş....Ötüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglarında güzelliği bu Siboş'um, karşılıklı birbirimizle bilgi alışverişi yapıyoruz. Sevgiler.

      Sil
  9. Ellerine sağlık canım benim,
    görüntü süper eminim lezzeti de öyledir.

    öpüyorum,
    şeri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeri, çok teşekkürler, öptüm.

      Sil
  10. Canım,
    kandilin kutlu olsun. Dilerim tüm dualar kabul olsun.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım amin, senin kandilinde kutlu olsun.

      Sil
  11. Mekke ufuklarından Allah nuruyla ümmetini selamlayan gül yüzlü nur peygamberimizin selam ve şefaatı üzerinize olsun hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim size de hayırlı kandiller dilerim.

      Sil
  12. Elinize sağlık, lahana böreği hiç tatmadım ama güzel gözüküyor, ben bunu peynirli maydanozlu yapsam da olur değil mi? sayfanızda Atatürk resmini görürgörmez takibe aldım sizi:) unutmadan afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz:) Paşamın resmi baş köşeye yakışıyor hani...
      Peynirli denemedim ama inanın benimde aklımdaydı, neden olmasın ki.
      Deneyip blogda paylaşacağım, o zaman belki bir miktar yağını artırabilirim.
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  13. Ellerinize sağlık ben de geçen gün aynısını yapmıştım çok lezzetli oldu kandiliniz mübarek olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Aciklamali anlatimlarin icin tesekkurler Yazilarin devamini bekliyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)