14 Kasım 2012 Çarşamba

Çıtır kasede mantar graten




Öncelikle bu  güzel tarif için Festigan blogunun sahibi İlhan Bey'e çok teşekkürler:)
Ben çok beğendim, mantar sevenlere duyurulur.Kendisi 5 yıldız vermiş 10 numarada benden.  İlhan Bey güveçte sunmuştu, ben çıtır kaselerde tek kişilik porsiyonlar halinde sundum. Çıtır kaselerin tarifini Lezzet Dergisi'nden aldım. Soğuk ,sıcak pek çok yemeğin servisinde , ya da cips şeklinde çok güzel oluyor.

Çıtır kase malzemeleri:

  • 2 bardak un ( tam un kullandım)
  • 1 çay bardağı su
  • 1/2 çay bardağı zeytyinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • yarım demet ince kıyılmış dereotu( 5-6 sap kullandım)
  • 1 kaşık susam
  • 1 kaşık çörekotu
  • 1 kaşık haşhaş ( tarifte yoktu, ben kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ( acı kullandım)
Yapılışı:
  • tüm malzemeleri karıştırıp yoğurdum, dolapta yarım saat dinlendirdim.
  • unladığım tezgahta yarım santim kalınlığında açtım. Fırına dayanıklı  küçük kapların dışını yağlayıp hamuru üzerine yaydım. 180 derecede pişirdim, ılıyınca kaplardan kolaylıkla çıkıyor.

Yemek Malzemeleri (1. kısım):

  • 750 gr mantar
  • 1,5 çorba kaşığı tereyağ (1 kaşık kullandım)
  • 3/4 bardak tavuk suyu
  • tuz
  • yarım limon suyu
Yapılışı:
  • Mantarları güzelce yıkayıp, doğradım.
  • tereyağ, limon suyu, tavuk suyu ve tuzla birlikte karıştırıp kuvvetli ateşte 5 dakika haşladım. Süzgece alıp süzdürdüm. Suyu sonraki aşama için sakladım. 
Malzemeler (2. kısım):
  •  1,5 kaşık tereyağı
Yapılışı:
  • Süzülen mantarları yağda 3 dakika soteledim. 
Sos malzemeleri:
  • 1/2 fincan un
  • 1 kaşık tereyağı
  • 1/4 bardak süt
  • 3/4 bardak süzülen mantar suyu
  • 1 kahve fincanı kaşar rendesi
  • Ben ilave olarak azıcık taze çektiğim karabiber ve bir çimdik  rendelediğim muskat kattım
Yapılışı:
  • Unu yağda kokusu çıkana değin kavurdum. Mantarın haşlama suyunu ve sütü katıp sürekli karıştırarak boza kıvamında pişirdim. Altını kapatınca kaşar, karabiber ve muskatı kattım, kaşarlar eriyene kadar karıştırdım.
  • Sosun yarısını kavurduğum mantarlara katıp, karıştırdım. Biraz tuz  ilave ettim. 
Üst malzemeleri:
  • 1 kahve fincanı kaşar rendesi
  • 1 kaşık dolusu galeta unu (benim yoktu, bayat ekmeği fırınlayıp, robotta çektim)
Yapılışı:
  • Sosun yarısıyla karıştırdığım mantarları  4 çıtır kaseye paylaştırdım. Üzerlerine kalan sosu, kaşar rendesi ve galeta ununu serpip fırının üst gözünü çalıştırıp, kızarana değin pişirdim.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)



24 yorum:

  1. Harika olmuş ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  2. merhaba , elinizesağlık ,çıtır kasede çok leziz görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Tam benlik. Mantara da bayılırım.
    Biraz teferruatlı ama sonucun mükemmelliğine değmiş.
    Çıtır kaseleri yapmayı çok istedim, bir türlü kısmet olmadı.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bülbülüm aslında anlatımı teferruatlı, kafa karıştırıyor. Haşla, kavur, sos yap, ver fırına. Çıtır kaseleri mutlaka denemelisin , ben çok sevdim. Sevgiler:)

      Sil
  4. içide dışıda harika.
    aldım gülüm muhabbetler:)

    YanıtlaSil
  5. Elif hanım paylaşım için tekrar teşekkür ederim. Çıtıe kase olayı süper. Hemen ben de bunu yazdım. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaseleri gerçekten denemekte fayda var, bakalım siz nasıl bulacaksınız.

      Sil
  6. çok güzel olmuş,zahmetinize değmiş görünüyor,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Off süper seçim. Çok leziz belli. Bunu mutlaka yapmalıyım ben. Ellerine sağlık. Elif'im bu arada bana attığın mesaja çok sevindim. İnan ki ben de seninle yüzyüze görüşmeyi çok istiyorum. Biz okulla birlikte Ankara'ya gelemiyoruz bu kış çünkü henüz anasınıfıyız. Sadece ilkokullar gidiyor. Ama biz ne zaman gelirsek, seni mutlaka arayacağım. Oraya gelirsem karşılıklı kahvemizi içmeden dönmem canım benim.

    YanıtlaSil
  8. Of offf Elif'im ben şimdi genç mi olsaydım dedim yaa. Kafam karıştı,bir daha bir daha baktım.Sonuçta kıvamlı bir yiyecek.Önce çorba sandım,sonra graten olduğunu farkettim.Çıtır kaseler bir harika,hiç denemedim.Böyle orjinal yiyecekleri annem denemeyi çok sever.Yakında gelecek,burayı göstereceğim.Acaba,fırın sütlacını bu çıtır asortik kablara koyup kızartsak olur mu?Sütlacı bu kabta yemeyi çok isterim,fikrin varsa bilgilendir arkadaşım.Öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyanda yaşlı olduğunu sanır.
      Canım inan yerken bizim sofrada da bu tarz konuşmalar oldu. Eşim senin gibi fırın sütlaç olur mu diye bahsetti, büyük kızım kremalı olabilecek bir şeylerden bahsetti. Bu tarifte bazı değişikler yapıp deneyeceğim, tecrübelerimi paylaşırım.
      Öptüm:)

      Sil
  9. elifff bayıldım ben bu ikiliye. eline sağlık canım ilk fırsatta deneyeceğim. mutlu haftasonları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım umarım seversin, sana da mutlu haftasonları diliyorum:)

      Sil
  10. Yerim ben bu çıtır kaseyide,mantarıda yeriiiim..:))
    Ellerine sağlık,nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. cok guzel gerçekten tam bir sanat eseri.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Canımcım, bu ne güzel bir görüntü. İnsanın ekrana girip alası geliyor. Ellerine, emeklerine sağlık canım.Biraz meşakkatli bir tat, anladığım kadarıyla, ama uğraşmaya değer değil mi bu güzel için. Ellerine sağlık canımcım. Çok çok öpüyorum sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımcımm aslını ararsan anlatımı aldatıyor, başına geçince zevkle yapılıyor. Öptüm:)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)