Evde yapabildiğim gıdaları kendim yapmaktan hoşlanıyorum. Artı emek harcıyorum ama sevdiklerim için değer doğrusu. Hazır yoğurt ve ayran tattığımda artık ilacımsı bir tat hissediyorum, üstelik bazı markalar ekşime bilmiyor artık ne kadar koruyucu kullanılıyorsa ?!
Güvendiğim bir yerden açık süt aldığımda 10 dakika kaynatıyorum.
Güvendiğim bir yerden açık süt aldığımda 10 dakika kaynatıyorum.
Malzemeler:
· Günlük süt ( AOÇ tercih ediyorum)
· 1 litreye 1 kaşık yoğurt
Yapılışı:
· Sütü kabarana kadar kaynatıyorum. (Daha fazla kaynatmak tercih meselesi) Altını kapatıp ara ara kepçeyle savurarak karıştırıyorum ki hem fazla su buharı çıksın hem kaymak bağlamasın.
· Sütün gerekli ılıklığa ulaştığını anlamanın iki yolu var. Ya mutfak derecesi varsa 46 -50 dereceye geldiğinde, ya da köy usulü serçe parmağınızın eklemini süte sokacaksınız. 7-8 saniye tutacaksınız sıcaklık elinizi yakmıyorsa tamam zamanı gelmiştir.
· Ben litrelik kavanozlarda mayalıyorum, aslında en iyisi yayvan kaplarda mayalamaktır. Çünkü buhar çıkışı daha fazla yüzeyden olacağından yoğurt az sulu olur.
· Maya olarak kullanacağım yoğurdu tenceredeki sütten az biraz alıp birlikte çırpıyorum, tencereye boşaltıp karıştırıyorum. Bu aşamada isteyen çok az şeker ya da bal katabilir ama ben yapmıyorum.
· Kavanozların kapaklarını kapatmadan bir sofra beziyle sarıyorum. 5 saat sonra kapaklarını kapatıp buzdolabına kaldırıyorum. Ya da kavanozları hiç sarmadan fırınınızı 50 dereceye ayarlayın 4 saat tutun fırında
· En az 6 saat dinlenmeden (12 saat olursa daha iyi) kaşık sokmuyorum.
Taşsın dökülmesin , ardı kesilmesin, hepimize yarasınJ
bu nasıl detaylı bir yoğurt tarifidir teşekkür ederim:))
YanıtlaSilŞezobigo, yorum için ben teşekkür ederim:)
YanıtlaSilLevent küçükken biz de evde yoğurt yapıyorduk ama şimdi tembelleştik, yapamıyoruz :) Sayende belki aşka gelirim de yaparım :) Ellerine sağlık canımcım. Şifa olsun, sevgiler.
YanıtlaSilGeçen sene lojmana taşınınca köyden getiren birinden süt alıp, yoğurt yaptım.Bende market yoğurdunu hiç sevmiyorum.Ama adam sütünü bozdu, günlük sütlerle yapmaya cesaret edemedim.Şimdi senin tarifini okuyunca tekrar denemeliyim dedim.Güzel tarifin için teşekkürler Elif..
YanıtlaSilEn garantisi evde yapmak tabii,sağlıklı ve lezzetli,ellerine sağlık.
YanıtlaSilbu günlerde bende artık evde yogurt yapmaya karar vermiştim evet dediğiniz gibi bazı markalar ekşimek bilmiyor işte üşengeçlikten bile bile hazır almaya devam ediyoruz
YanıtlaSilgüzel tarif için teşekkürler
Çok katkı maddesi var. Özellikle hazır ayran. Kesinlikle tüketmemek gerekiyor... Ev yoğurdunun tadı nefis olur. Çok severim ben. Teşekkürler.,
YanıtlaSilTarifi anlatım şeklin harika ..ne zamandır yoğurt yapmak niyetindeydim çok iyi oldu bu tarif teşekkürler.
YanıtlaSilCanımcım tembellik deyip kendine haksızlık etme, düzen bizi gitgide hazır gıdalara yönlendiriyor. Sanki boş oturuyorsunda...
YanıtlaSilNazan kapıya gelen sütçülerde ben de aynı şeyi yaşadım, umarım böylesini beğenirsin.
Erguvan vakti, tam garantili değil ama tabi ki daha iyi.
Canan üşengeç insanın blogu da olmaz, haksızlık etme kendine.
Ahu evet ayranlar vahşet ül facia, tuz yuvası
Aysun hadi kolay gelsin o zaman
Bend ebir arlaar kendim yapıyordum.
YanıtlaSilEn güzelide evde tertemiz ve gönül rahatlığıyla yemek..
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Elif'cim ellerine sağlık,evde yapılan yoğurt gibisi var mı? Ben de evde yoğurt yapanlardanım hem sağlıklı, hem de lezzetli. Sağlık ve sevgi dileklerimle..
YanıtlaSilHayat cafe teşekkürler
YanıtlaSilNilgün teşekkürler
Ben de gidiyorum şimdi yoğurt yapmaya.
YanıtlaSilTontinim şifa olsun:)
YanıtlaSilSevgili Elif,birde yoğurdunu güveçte dene,köy yogurdu gibi oluyor.Benim çevremde çiftlik sütü bulamıyorum,bu yüzden pınarın sütünü,pınar yoğurduyla güveçte mayalıyorum.Hazır yoğurtlarda süt tozu var,güvenli değil.Süte bir tek koyamıyorlar süt tozunu.Mecburetten hazır sütü kullanıyorum.Ayrıca ekmeklerine bayıldım.Ekşi maya olayını hiç böyle anlatımlı duymamıştım.Okulda iken besiyer dediğimiz kablara bildiğimiz ekmek mayası koyar,hücre çoğalmasını sağlardık.Yani elimizde hazır maya olurdu.Yalnız belgeselde rastladığım nohutdan mayalamada var.Belki araştırırsın diye yazdım.Ekmeğini bende deniyeceğim.Yalnız un çeşidini çuvalla almamımız gerekecek bu gidişle.Teşekkürler,HOŞCAKAL.
YanıtlaSilSibelTunay, hoşgeldiniz. Güveç konusunda bazı çekincelerim var, ondan kullanmıyorum.
YanıtlaSilYoğurt mayalama için teşekkürler. Epey bilgilendim. Sağolun :D
YanıtlaSil