23 Ekim 2010 Cumartesi

PATLICANLI UYDURUK ÇÖREK


Şaşırıyorum ne pişireceğimi ben de herkes gibi uyduruyorum.
Hamur malzemeleri:
  • Orta boy fırın tepsisi için
  • 2 büyük çay bardağı süt
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • yarım paket maya
  • aldığınca un, tuz
  • 1 yumurta akı ( sarısı üzerine)
İç malzemeleri:
  • 1 kase kadar kıyma ( tavuk kıyması da olur, kendim çok küçük doğruyorum. Makinada çekilince yapış yapış bir şey oluyor)
  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 iri domates ya da püresi
  • 1 patlıcan
  • 2 sivri biber
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz, karabiber, pul biber, kişniş ( o an canım hangi baharatı isterse)
  • yağlamak için zeytinyağı ( isterseniz katıyağ)
Yapılışı:
  • Kıymayı, soğanı,biberi, sarımsağı katıp kavuruyorum. ( kendi yağıyla kavurmayı tercih ediyorum)
  • Çok küçük doğradığım patlıcanı katıp onu da kavuruyorum. Bazen közlenmiş patlıcan katıyorum.
  • Doğranmış domatesleri de katıp  pişince tuzunu, baharatını, maydanozunu ekleyip soğumaya bırakıyorum.
  • Hamuru çok sert olmayacak şekilde yoğuruyor ılık sütle yoğuruyorum. Mayalanmasını beklemeden 8 bezeye ayırıyorum.
  • Bazen de 4 beze yapıp 2 kat alta , 2kat üste için tamamını ortaya koyuyorum.
  • Her birini pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarını yağlayıp üst üste diziyorum.
  • Hepsi bitince hamur yığınını alt üst ediyorum.
  • İki tanesini alıp çekiştire çekiştire açabildiğim kadar açıp büyütüyorum. Çok yağlı severseniz bu aşamada tekrar yağlayın. Kenarlarını ortaya katlayıp kare haline getiriyorum. Azıcık yağlıyorum.
  • Yağlanmış tepsiye seriyorum. İçin 1/3 ünü yayıyorum. Kalan malzemeleri sırasıyla aynı şekilde yapıyorum. Yani 3 kat iç, 4 kat hamur oluyor.
  • Hepsi bitince elimle hafif bastırarak tepsiyi tam kaplamasını sağlıyorum. Dilimleyip yumurta sarısı sürüyorum. Susam serpip fırınlıyorum.
  • 1tepsi bize fazla geliyor , yarısını soğuyunca dondurucuya kaldırıyorum. Kullanacağım zaman hiç eritmeden  fırında ısıtıyorum.
  • Maydanozlu peynirlisini de yaptım ama pek sevmedim.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

27 yorum:

  1. Sevgili Elifin Terazisi canım aynı problemleri yaşıyoruz ne yapsam bugün ne pişirsem:(
    Marifetli hamarat hanımın uydurma çöreği kimbilir ne kadar lezzetli olmuştur.Evdekiler çok şanslı çok :))
    Çörek harika görünüyor ellerinize emeğinize sağlık
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  2. Belgin Hanım teşekkürler, şımarabilirim:)

    YanıtlaSil
  3. Uydurma muydurma ama,acaip nefis gözüküyor..Ellerinize sağlık ..Tokum ama olsa asla hayır demezdim :) mutlu günler...

    YanıtlaSil
  4. Bu gün ne yapsam diye düşünüyordum...aklıma getirdiniz pek bir güzel duruyor..evde mevcut malzemelerle yapayım bende...bol soğanlı, patatesli,tavuk etim var onu da harmanlayıp...olur mu dersiniz!! !olur bence:)bende tıpkı sizin gibi mevcutları kafama göre ahenkle biraraya getirir uydururum... 5 çayına yetiştirmek üzere hemennnnnn kalkıyorum:)
    size de afiyet olsun...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Elifin Terazisi, :) hakkınız neden olmasın.Tekrar ellerinize emeğinize sağlık sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  7. Zeliha Hanım, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. Esmir,evde ne varsa bal gibi olur. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  9. Belgin Hanım, güzel bakabilen, zarif arkadaşım. Tekrar teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  10. Enfes olmuş canımcım. Çayın yanında harika olur. Yakın olmak vardı şimdi :)Elceğizlerine sağlık. Afiyet bal şeker olsun, şifa olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Aynı dert bendede var arkadaşım benim çocuklar yemek seçtikleri için çok sıkıntı oluyor.Vallahi uyduruk demişsin ama börek nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Sizlere afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
  12. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
    Her şey zaten yaratıcılığa dayanmıyor mu? Bence muhteşem olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  13. Elifim, uyduruk muyduruk döktürmüşsün yine, böyle resimler koyup bizi baştan çıkarıyorsun haberin ola.Afiyet olsun sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  14. canım hepimizin yaptığıda o zaten..uydur kaydır yemek olsun...

    ellerine sağlık..nefis bir uydurma olmuş..:)

    (hamsi ile ilgili verdiğin bilgiler için teşekkürler..ona göre kar yağınca alırım bende:))

    YanıtlaSil
  15. nefis bir börek olmuş
    eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Canım bloğuna ilk kez giriyorum, aaaaa ne güzel bir börek tarifi deyip sona geldiğimde taşsın dökülmesin cümlesi bir hayli anlamlı geldi ve çok hoşuma gitti. Bundan böyle sizi de takip ederim. Yazışmak dileklerimle hşç..
    www.sendepisir.com / Nilgün

    YanıtlaSil
  17. Canım,
    blogumda ödülün var. Uğrarsan sevinirim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  18. Beyaz Hanımelim evet yakın olmak vardı...Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  19. Tarif diyarı derdimiz bu olsun, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  20. Bülbülünyeri, iki kez teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  21. Tontinim çok tatlısınız, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  22. Disal, teşekkürler, umarım bilgiler işine yarar:)

    YanıtlaSil
  23. Niloş hep gel, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  24. Arkadaşım böreğine haksızlık ediyorsun harika olmuş ellerinize sağlık.
    Milföylü lezzetler etkinliği için o güzel tariflerinizle bloguma bekliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  25. çok güzel sayfan var,hamur işleri açken çok iştah açıcı:)formumuza bekleriz,dostluğa,güzel paylaşımlara var mısın?
    http://hobievimiz.forummum.com/portal.htm

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)