Bu köfte bizim için yeşil salata ve yoğurtla birlikte ana öğündür. Artık iki kaşık bulgurun bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu bilerek yiyorum.
Bir şey itiraf etmeliyim bu köfteyi ne zaman yapsam acaba dağılır mı diye çekinirim . O yüzden kendimce pratik bir yol buldum. Küçük bir cezvede 1-2 tanesini haşlıyorum dağılmazsa şekillendirmeye devam ediyorum.
Bir de çok iyi yoğurmak gerekiyor, sert ve macunsu bir kıvam almalı.
Malzemeler:
· 2 bardak bulgur
· 2 bardak kaynamış su
· 1- 1,5 bardak un (genelde 1bardak yeter ama soğanın ve yumurtanın büyüklüğüne göre değişiyor)
· 1 küçük kuru soğan, 1 yumurta
· tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Sos için:
· 2 iri olgun domates yada püresi
· 1 kaşık biber salçası
· 4 iri diş sarımsak
· 4 kaşık zeytinyağı ( fazlası da olabilir)
· nane, fesleğen,tuz
· servis ederken kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
· Bulguru kaynamış su ile ıslatıp kapağı kapalı olarak kabarmaya bıraktım.
· Yumurta, rendelenmiş soğan, tuz ve baharatlarla harmanladım.
· Unu yavaş yavaş ekleyip iyice yoğurdum.
· Elimi ıslatarak kiraz büyüklüğünde toplar yaptım.
· Kaynamış tuzlu suya atıp 10- 15 dakika haşladım.
· Diğer tarafta ezilmiş sarımsakları yağda kavurup, salça ve rende domatesi ekledim.
· Tuzunu baharatını atıp, köftelerin haşlama suyundan 1 kepçe ekledim.
· Delikli kepçeyle köfteleri sosun içine aldım, gerekirse haşlama suyundan yine ekliyorum.
· Sosun içinde 1-2 dakika daha pişirip servis tabağına aldım.
· Kıyılmış maydanozla servis ediyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
uğraş istiyor ama değiyor değil mi canım. eline sağlık
YanıtlaSilMuhteşem görünüyor.annemde yapardı.özellikle sosuna bayılıyorum.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilElifcim ne kadar güzel görünüyor köfteler.Bulgur mideme dokunmasa hemen kalkıp yapacaktım ama!!!!
YanıtlaSilHilal, evet değiyor doğrusu, teşekkürler:)
YanıtlaSilMehtap, teşekkürler:)
YanıtlaSilTontinim, sizi çok iyi anlıyorum çünki anneme de dokunuyor. Hatta Allah gecinden versin, şaka yollu " ölürsem canım için bulgur vermeyin" diye söylenir.
YanıtlaSilCanımcım, nefis görünüyor. Ben de çok severim bulgur köftesini. Biz salçasız yerdik genelde, sade olarak. Öyleyken bile çok güzel olur.Ellerine, kollarına sağlık canımcım. Öptüm, sevgiler.
YanıtlaSilCanımcım, bulgur her haliyle güzel, sevgiler:)
YanıtlaSilCanım bunu bende yapıyorum ama ufak tefek değişiklikler var.Tarif defterimi yanıma almamışım.Bu tarifle özlemimi gidereceğim.
YanıtlaSilTeşekkürler.
Sevgiler:)
mükemmel ötesi olmuş bayıldıımm. ama çok sabır isteyen bir şey galba onları yuvarlamak gözüm korktu :)
YanıtlaSileline sağlık
sevgiler..
SEVGİLİ ELİFİN TERAZİSİ, HİÇ DENEMEDİM YAPMAYI BAHSETTİĞİNİZ GİBİ BAŞARILI OLAMAYA BİLİRİM DİYE ANCAK VERDİĞİNİZ PRATİK BİLGİ İLE DENEYECEĞİM.ELLERİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK MARİFETLİ ARKADAŞIM SEVGİYLE KALIN....
YanıtlaSilBulgurun herşeyine bayılırım. Eline sağlık...
YanıtlaSilCOK SEVERIM BEFIS GORUNUYOR
YanıtlaSilELLERINE SAGLIK
SEVGILER
bunu sıhırlı ellerden ogrenmıstım
YanıtlaSilsen de harıka yapmıssın
bayıldım tadına:)
ellerıne saglık afıyet seker olsun
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor. Nasıl da iştah açıcı duruyor. Lezzeti de garanti.
Sevgiyle kal.
Canımcım, seni mimledim. Alırsan sevinirim. Çok öptüm sevgiler.
YanıtlaSilBir anketim var,katılırsanız sevinirim.
YanıtlaSilDaha önce bu lezzeti tatma imkanım olmuştu hakikaten zahmetli bir işmiş . Bu arada blogunuz çok hoşmuş.İştahım kabardı iyice . Ellerinize sağlık
YanıtlaSilcanım eline sağlık,geçenler de bende yaptım ama sonuç: hepsi dağıldı cezvede deneme yapmak süper fikir:)))
YanıtlaSilTiryaki teşekkürler:)
YanıtlaSilŞanslı, umarım benimkini de beğenirsin, teşekkürler:)
YanıtlaSilyemekbiraşk, gözünün korktuğu şeye bak, teşekkürler:)
YanıtlaSilBelgin Hanım, teşekkürler:)
YanıtlaSilannelili, ne güzel, teşekkürler:)
YanıtlaSilMutfakistan, teşekkürler:)
YanıtlaSilBirgül, bulgur olunca lezzet garanti oluyor, teşekkürler:)
YanıtlaSilÖykü, teşekkürler:)
YanıtlaSilCanımcımm ve Aysema seve seve:)
YanıtlaSilElifinelizi, teşekkürler:)
YanıtlaSilHayalperest Polyanna, üzüldüm umarım bu kez dağılmaz, teşekkürler:)
YanıtlaSilEnteresan bir besin maddesi.
YanıtlaSilDenemeli.
eeennn sevdiğim köfteler. Zaten bulgurun her çeşidine bayılırım :)) ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyor.
YanıtlaSilmuhteşem görünüyor ellerinize sağlık bir bulgursever olarak güzel olacağını düşünüyorum:)
YanıtlaSilelinize sağlık süper görünüyor . nasıl pişirmeden bi kaç gün saklaya biliriz acaba.
YanıtlaSilAdsız teşekkürler, şekillendirdikten sonra buzdolabında sıkı kapaklı kaplarda 2 gün saklayabilirsiniz.
SilBulguru pişirirken dağılmaması için bir püf noktası var mı?Bu arada çok güzel görünüyor eline sağlık.
YanıtlaSilNilgün teşekkürler. Geçen gün tv de gördüm, Adanalı bir hanım haşlama suyuna azıcık limon tuzu attı, dağılmayı önlüyormuş. Bence işin esas sırrı çok iyi yoğurmaktan geçiyor. Özlü, macun gibi bir hal alana değin yoğuruyorum.
Sil