14 Ocak 2014 Salı

Mısırlı ekşi mayalı ekmek


Evde geçen yıldan kalan patlatmalık cin mısır vardı. Eşim yine almış fazla geldi. Önceki mısırı akşamdan ısladım, ertesi gün düdüklüde haşladım. Fakat patlatmalık mısırın kabuğu yumuşamıyor, neredeyse içi dağıldı kabukta tık yok.
Aslında ekmekte kullanma fikrim yoktu ama mısırla uğraşırken bir yandanda ekmek yoğuruyordum, mısır unuyla oluyorda , mısırla neden olmasın deyip hamura kattım gitti.

Bir hata yaptım şöyle ki, mısırı hamura katınca pişirirken kabuk kısmında da mısırlar vardı tabi. Zaten kalın kabuklu olan mısır, ekmeğin dışında da direkt ısıyla temas edince iyice sertleşmişti. Bir daha yaptığımda mayalanmış hamuru rulo haline getirme aşamasında içine serpiştireceğim.
Malzemeler:

  • 1 bardak ekşi maya (civeleğim)
  • 7,5 bardak tam un
  • 3 bardak ılık su
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak haşlanmış mısır
Yapılışı:
  • Ekşi maya, su , tuz ve kontrollüce unu karıştırıp yoğurmaya başladım. 
  • Mısırı ekleyip yoğurmaya devam ettim.
  • Özlü, güçlü hafiften ele yapışan bir hamur elde ettim.
  • Hamuru sarıp sarmalayıp 5-6 saat mayalamaya bıraktım.
  • İki katı kabaran hamuru tekrar yoğurup ikiye ayırdım, tezgahta el kalınlığında diktörtgen açıp gevşekce rulo yaptım. 
  • Yağlayıp, unladığım tepsiye koyup 1 saat tepsi mayası alması için üzerini örtüp bekledim.
  • Fırını 200 derecede ısıttım, bir köşeye yanmaz küçük kapta su koydum. 
  • Mayalanan ekmeklere derince çizikler atıp su sürdüm.
  • Altı üstü kızarana kadar pişirdim.
  • Burada herkesin fırın özelliklerine göre pişirme yolu izlemesi gerekir.
  • Pişince fırın ızgarasının üzerine alıp soğumaya bıraktım. İyice soğumadan güzel kesilmiyor.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

16 yorum:

  1. Elifcim, mısır yumuşamadı diyorsun, çıt çıt olduğundan belkide.Yazın mısırı dondurucuya atıyordum eskiden,kışın haşlayınca da ayıtlayıp torbaya koyuyordum lahana çorbamız için da...Artık bu mısırları koymuyorum,yerli mısır değil onun için,GDO lu...
    Yıllar önce idi,
    soya fasülyesini ıslatıp haşlamıştım,aman Allahım hayatımda böyle bir tahıl görmedim.Pişir pişir pişmedi,anlayacağın senin mısır gibi TIK TIK olmuştu.Halbuki o soya fasülyesiyle neler neler yapacaktım,köfteye bile atılacaktı, çok besleyici diye üstüne düşmüştüm...Ama o olaydan sonra soyayı bir daha eve sokmadım.Resmen tık olmuştu...Öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Siboş'um hiçbir şeyin tohumu yerli değil artık. Konserve , hazır gıda almıyorum, nerden tutunsam kardır deyip avunuyorum.
      Öptüm canım:)

      Sil
  2. Canım,
    ellerine sağlık.Çok güzel görünüyor. Demokrasi de çareler tükenmezmiş.Çok lezzetli olduğundan eminim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bülbülüm demokrasilerde çare tükenmiyor, hele benim mutfakta ileri demokrasi var...
      Öptüm:)

      Sil
  3. ekmek çeşitlerini çok severim, zeytinli, üzümlü vs. bu da harika gözüküyor, eline sağlık Elif'ciğim
    afiyet bal olsun...
    sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'cim kimbiir belki birgün ikram etme şansım olur, sevgiler:)

      Sil
  4. Hemde cok cok guzel olmus..ev ekmegi gibisi varmi? Ellerine saglik canim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ah elifcim ben daha hiç evde ekmek yapmadım desem şaşırımısın. evet yapmadım ama özellikle dilimlediğin halini görünce canım yapmak ve hemek istedi. Ellerine sağlık.. Bence o kadar da sert değildir. Çok leziz görünüyor..Bak ayrılamadım buradan:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslat'ım demek şimdiye kadar canın yapmak istememiş, ben de bir yapmaya başladım artık hep yapıyorum. Sadece dış kabukta kalan mısırlar sert oldu. Öptüm:)

      Sil
  6. Senin civeleğe kocaman bir maşallah gönderiyorum :))
    İkiniz muhteşem bir ikilisiniz :))
    Çok güzel olmuştur eminim Elif'ciğim...
    Ellerine sağlık...
    Öpüyorum seni becerikli terazim benim...

    YanıtlaSil
  7. Üstüne krem peynirimi sürüp yiyesim geldi Elifim :) Afiyet bal olsun size :)

    YanıtlaSil
  8. mısırı çok seviyorum ah birde gdo katıpta bizide tetikte bırakmasalardı.ekmeğe de çok yakışıyor.nefid görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alanay, mısırı hazır konserve olanından almıyorum, köylülerin sattığından alıyorum. Artık onlar da ne kadar sağlıklıysa. Teşekkürler:)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)