7 Aralık 2011 Çarşamba

EKŞİ MAYA DENEMELERİM (CİVELEK)

İlk denememde ölçüyü o kadar az tutmuştum ki , bir ekmek yapıp bitirmiştim.
İkinci denememi , önceki tecrübeme dayanarak yaptım. En önemli söyleyeceğim şudur. Ekşi maya gelip gidip didiklenmeyi, gözetlenmeyi sevmiyor. Uygun şartları sağlayın vira bismillah başlayın, kesin tutacaktır. Bu kez sulanma çok olmasın diye ölçüyü birebir tuttum.

Aa önemli bir konuyu az kalsın unutuyordum. Ekşi maya yapanların mayalarına dişi bir isim koymaları adettenmiş. Benimkinin ismi Civelek oldu. Bir gün ekmek yaptıktan sonra biraz fazla beslemişim, kapak falan dinlemeyip alıp başını taşınca kızım bu ismi yakıştırdı.
Detaylar için önceki yazımı okumakta fayda var.
Malzemeler:
  • un ( tam un kullandım)
  • içme suyu
  • kavanoz
  • ahşap kaşık
Yapılışı:
  • Ölçü olarak yemek kaşığı kullandım.
  • 1. gün akşam: 2 kaşık un + 2 kaşık suyu tahta kaşıkla karıştırdım, kananozun kapağını kapatıp, gözden ırak bir yere koydum.
  • 2. gün akşam: 2 kaşık un+ 2 kaşık suyla besleyip yine karıştırdım, yerine kaldırdım.
  • 3. gün akşam: 2 kaşık un + 2 kaşık suyla besleyip karıştırdım, tek tük gözenekler oluşmaya başlamıştı.
  • 4.gün akşam: 2 kaşık un+ 2 kaşık suyla besleyip karıştırdım, gözenekler çoğalmış, un kokusu yerine ekşi koku gelmeye başlamıştı.
  • 5. gün akşam: 2 kaşık un +2 kaşık suyla besleyip karıştırdım. Artık kabarcıklar oluşmaya başlamış, koku daha belirginleşmişti.
  • 6. gün akşam: 2 kaşık un +2 kaşık suyla besleyip karıştırdım . Bir dolu kabarcık, kabarma ve keskin maya kokusu oluşmuştu. Maya artık hazır hale gelmişti.
Bir kaç aydır bu mayamı kullanıyorum.  Benimle paylaşmak istediğiniz tecrübeleriniz, kendi yeni tecrübelerim, varsa sorularınız ışığında yeni bir post hazırlamayı düşünüyorum.

16 yorum:

  1. mayanın fazlasını nerede saklayıp ne kadar zamanda tüketmek lazım 1 kilo una bu hazırlanan ölçüden ne kadar koymak lazım.. ilk aklıma gelenler bunlar oldu:) çok meşakkatli bir işmiş
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Allah Allah ilk defa kendi mayasını yapan görüyorum, ne güzel...

    YanıtlaSil
  3. Ahhhh bayıldım ismine :) civelek mayanla nice ekmekler diliyorum sana :)
    Çok şekersin gülüm ya. Çok seviyorum senin şu anlatımlarını. Kolay gelsin sana canımcım. Çok çok öptüm, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. pes diyorum Elifcim, mayaya varana kadar kendin yapıyorsun, süpersin:))

    YanıtlaSil
  5. ya ben unuturum kesin beslemeyi napcaz!

    YanıtlaSil
  6. hayırlı geceler,benim birkaç sorum olacak size,biricisi,her beslemede un ve su koyuyormuyuzikoyuyorsak,un ve suyu dışarıda karıştırıp mı katıyorum yoksa zyrı ayrı döküp içindemi karıştırıyoruz,üç bu beslemeler belli bir süreden sonra azalacakmı yoksa hergün iki kere besleyecek miyiz?
    güzel bilgiler için teşekkürler,bende beklerim sizi,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Mükemmel bir maya elde etmişsin. Sürekli yaparak bir çok deneyim elde ediyorsun, en doğru kendi yaptığın oluyor. Ellerine sağlık Elif'cim..

    YanıtlaSil
  8. Deneyeyim diyorum ama nerede bende o sabır,kendimi hazırlamalıyım önce.
    Adını çok beğendim ama...:)

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    öncelikle sabrın için kutluyorum. Bayılıyorum sabırlı insanlara. (Bİraz da bende olsaydı fena olmazdı hani.)
    İsmi de pek güzelmiş.Ellerine ve emeğine sağlık. Nice sağlıklı ve lezzetli ekmekler dileğiyle,
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. Yukardaki görüntü bir harika. Şifasını da saymak gerekmez. Senden öğrenceğim çok şey var elifciğim. sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. ilk kez duyuyorum, ne kadar da koalymış, denemek istiyorum. teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Canımcım, kabul edersen seni mimledim. Çok çok öpüyorum seni. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. ne kadar marifetli hanımlarımız var tebrik ediyorum...paylaşımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ediyorum, paylaştıkça birbirimizden öğreneceğimiz çok şeyler olacaktır. Blog tutmanın güzelliği bu...
    Sorularınızı toparlayıp cevaplayacağım, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  15. bu mayayı nerede saklıyoruz nasıl muhafaza ediyoruz gidenin yerine 2 kaşık tekrarlaması yapıyoruz da 5 gün sonra yapacağım bişey için aynı mayayı kullanabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burçin Hanım, mayayı cam kavanozda buzdolabında saklıyorum.

      Mayayı ilk kez yaparken 2 kaşık beslemesi yapıyorum, mayam tutup ekmek yapmaya başlayınca 1 bardak maya kullanıyorum. Kavanoza yarım un, yarım su koyup besleyip 5-6 saat dışarda tutup tekrar buzdolabına kaldırıyorum.
      Bu adrese göz atmanız faydalı olur, diye düşündüm.

      http://elifinterazisi.blogspot.com.tr/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya

      Teşekkürler.

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)