10 Şubat 2012 Cuma

MISIR EKMEĞİ



Mısır unu ekmeğini sadece mısır unuyla yaptığımda boğazımı dalıyor yutmakta güçlük çekiyorum. Bu tarifte yarı mısır unu, yarı buğday unu kullandım, daha hoşuma gitti.

Bu tarifimi  " çay kahve bahane etkinliği" ev sahibi sevgili adaşım Tombul Tarifler'e gönderiyorum.
Malzemeler:
  • Mısır unu
  • Buğday unu
  • 2 tepeleme çay kaşığı  kuru maya
  • 2 büyük çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz 
  • Susam
  • 1 kaşık tereyağı
  • Bazen hamuruna 1 bardak kadar beyaz peynir katıyorum.
Yapılışı:
  • Derin bir kaba 1 bardak mısır unu 1 bardak buğday unu katıp ortasını çukurlaştırıp havuz oluşturdum.
  • 1 çay bardağı ılık süt , şeker va mayayı bu havuzda karıştırıp üzerine un serptim. 
  • 10 dk. kadar sonra bu mayalı karışım köpük köpük kabarmış hale geliyor. 
  • Kalan sütüü, yağı, yumurtayı, tuzu ekledim.
  • Hamura kontrollü olarak 1 avuç mısır unu , 1 avuç buğday unu katıp ele yapışan cıvıklıkta bir hamur yoğurdum.
  • Ağzını kapatıp 2 katı kabarana değin bekledim.
  • Kabaran hamuru tekrar yoğurup yağlı kağıt serdiğim tepsiye boşalttım. 20 dakika daha tepside mayalandırdım.
  • Erittiğim 1 kaşık tereyağını hamurun yüzüne sürüp, susam serptim, 200 derecede alt üst kızarana değin pişirdim.
  • Ilıklaşıp içini çekene kadar bekleyip dilimledim.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin:)

13 yorum:

  1. ellerine sağlık canım. bende severek yerim.. kaç gündürde canım çekiyordu, bende en kısa zamanda yapıyim bari:)

    YanıtlaSil
  2. Elif'cim mısır ekmeğini çok seviyorum. Hele de balık yaptığım geceler. Özel Karadeniz'den un getirtiyorum. Sana katılıyorum un karıştırınca daha rahat yeniliyor. Ellerine sağlık. İyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
  3. elinize sağlık biz karadenizliler mısır ekmeğini lahana yemeğinin turşunun yanında birde yoğur doğramada vaz geçilmez bir ekmekdir sevgiler

    YanıtlaSil
  4. MAYA VE UN ILE HIC DENEMEDIM
    TADI GUZEL OLMALI GORUNTUSU GIBI
    AFIYET OLSUN
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  5. Yoğurtla ne güzel yenir o şimdi :)..Biz birde fırın unu dediğimiz mısır unu vardır..Adındanda anlaşıldığı gibi mısır fırında kavrulup öyle çekilir..O undan tavada yaparız mısır ekmeği...Üfff işte o nefis olur..Birgün yapıp paylaşırım bende sizlerle...Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor :)

    YanıtlaSil
  6. Bende kek yaparken mısır ununu buğday unu ile Elif.Yoksa çok sert oluyor.Ekmeğin çok güzel görünüyor.Bu da bir hafta sonu denenecek tarifler listesine girdi.

    YanıtlaSil
  7. tatlım güzel tarifin için teşekkürler tarifin yayında sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Elif'im canımcım, ne çok severim mısır ekmeğini bilemezsin. Ellerine sağlık olsun, nefis ve çok leziz görünüyor. Afiyetle yiyin canımcım. İyi tatiller hepinize. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. mmmm mis canım
    tereyağı aldım geldim.

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bizimkilere mısır unu beni boğuyor (Biliyorsun eşim Ordulu) dediğimde çok gülüyorlardı. Kızlarımla benimle dalga geçiyorlardı. Şimdi senin yazını göstereceğim ve oyunlarını bozacağım.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. Elif'cim çok güzel tariftir bu mısır ekmeği,aynı pasta gibi oluyor ve bende bu şekil seviyorum.Ne de olsa eşim Trabzon'lu.Hoşcakal.

    YanıtlaSil
  12. En sevdiğim ekmek mısır ekmeği. Harikasın Elif'cim sen. Ekmeğini evde yapıyorsun. Sıcacık evinde ailenle birlikte mutluluğunun devamını dilerim güzel arkadaşım.

    YanıtlaSil
  13. Ekmek makinesinde ekmek yapmaya bayılıyorum, mısır ekmeğine de bayılırım hele balıkla...
    İlk fırsatta deneyeceğim. Ellerinize sağlık, afiyet şeker olsun:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)