22 Aralık 2011 Perşembe

EKŞİ MAYA ÜZERİNE



Ekşi maya hakkında arkadaşlarımın bazı soruları olmuştu. O sorulara , yeni sorulara ve yeni tecrübelerime bu yayında cevap vereceğim. Yani ne zaman olursa olsun burada  yeni güncellemeler yapacağım. Böyle daha derli toplu olur, sizlere de daha iyi yardımcı olabilirim diye düşünüyorum.
  • Bir yorumcumun çocuğunun süt ve ürünlerine allerjisi varmış. Hazır mayalarda peynir altı suyu kullanılıyormuş, bunu ben de kendisinden öğrendim teşekkür ediyorum.
  • Bir kilo una bir bardak maya yeterlidir.
  • Bir bardak maya kullandığım zaman, kavanoza yarım bardak un+yarım bardak su koyup karıştırıyorum.
  • Mayanın fazlasını her zaman buzdolabında saklıyorum.
  • Kavanozu ağzına kadar asla doldurmuyorum, çünkü buzdolabında da olsa mayanın içindeki hücreler canlı ve minimum seviyede de olsa üremeye devam ediyorlar. Kabarıp taşmasınlar.
  • Beslemeyi unutmamak gerekiyor, yoksa maya ölür. Uzun süredir ekmek yapmıyorsak, en az haftada bir, çok küçük ölçülerde beslemek lazım. 
  • Her ihtimale karşı azıcık bir miktarını buzlukta saklayabiliriz.   (eski tecrübelerimi altta yineliyorum)
  •  Asla metal malzeme kullanılmayacak. 
  • Karıştırırken kullandığımız tahta kaşık daha önceden deterjana değmemiş olacak.   
  •  Su olarak iyi içme suyu kullanılmalı, çeşme suyundaki klor mayalanmayı engelliyor.
  • Evimizi yeni boya badana yaptırdıysak, hatta yeni mobilya takımı aldıysak onlardan yayılan kimyasal kokular mayalanmayı engelleyebilir.
  • Evyeyi tezgahı ozon suyuyla yıkar yıkamaz mayalama işine girişmemeliyiz, evi havalandırdıktan sonra olabilir.
  • Bir de bazı hanımlar özel günlerinde salgıladıkları hormonlar yüzünden ciltlerinde asidik bir durum oluşabiliyor; bu da mayalanmayı olumsuz etkileyebiliyor. Çok önce bir kitapta okumuştum , bu dönemde bazı hanımların mayonezi bile tutmayabiliyormuş. Tabi herkes için geçerli değil.
  • Bir de gelip gidip didiklemeyeceğiz biraz kendi haline bırakacağız. 
Bazı yerlerde hıdrellez gecesi mayalamak adetmiş, nisan yağmuru suyu kullanırlarmış. Süt, bal yoğurt suyu, yumurta, kuru üzüm,hatta bir parça ticari maya, mayalanmayı çabuklaştırmak ,garantilemek için kullanılan malzemelerdendir.
Güncelleme: Siboş'umun önerisini paylaşmak istiyorum. Maya yapımına 2 ya da 3 kavanozla başlanırsa tutma olasılığı artar. Yani biri tutmazsa biri tutar

7 yorum:

  1. Paylaşım çok güzel ve yararlı olmuş.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Canımcım, ellerine emkelerine sağlık. Ne güzel anlatmışsın. Her maya ve ekmek gönderini gördüğümde bu sefer ben de yapacağım diyorum, ama yine kalıyor :( Ama birgün mutlaka yapacağım, en azından hazır maya ile ekmek tariflerinden birini :) Çok öpüyorum güzel yüreklim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. sen ve ekşi maya bende özleştiniz elifim.maya konusunda seni tek geçiyorum bunca tecrübeni bizimle paylaşmanı da takdire şayan görüyorum. sevgilerimle hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir paylaşım olduğunu daha evvelde söylemiştim size ,yineliyorum çok faydalı bir post,kısmet olursa denemek istiyorum ama bakalım ne zaman:)
    sevgilerle..

    YanıtlaSil
  5. Sevgili elif mayalama konusunu ilgiyle takip ederim ve uygulamaya çalışırım ekşi maya ile yapılan ekmeklerin tadının ve dayanmasının farklı olduğunu öğrendikten sonra bende sürekli bulundurmaya gayret ediyorum
    bilgilendirmelerin için çok Teşekkür ediyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. ekşi maya yapmak hep gözümü korkutmuştur..ama öyle güzel detaylı anlatmışsınız ki sanki yapabilirmişim gibi geliyor..ilk fırsatta deneyeceğim

    YanıtlaSil
  7. Ben bunu kaçırmışım sevgili Elif. Dikkatle okudum. O kadar güzel anlatmışsın ki. Hemen sayfayı işaretliyorum. Çok teşekkürler!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)