28 Kasım 2011 Pazartesi

ÇİZİK ZEYTİN YAPIYORUM



Haftasonu markette ham zeytin görünce gözlerime inanamadım. Ankara’da ilk kez rastladım. Hemencecik 1 kg aldım, işe giriştim. İtiraf edeyim nasılsa burada zeytin satılmıyor diye bloger arkadaşların tariflerini de not almamıştım. Bu durumda en iyi bildiğim yol, deneme yanıl(ma)ma yolu…
Malzemeler:
·          Ham zeytin (benimki 1 kg)
·         Kaya tuzu
·         Klorsuz su
·         Limon
Yapılışı:
·         Zeytinleeri yıkadım, 2-3 yerinden çizdim.
·         Kavanoza koyup su ekledim.
·         2-3 damla limon suyu, 1 çimdik kaya tuzu kattım.
·         Ara ara kavanozu yan yatırıp çalkalıyorum.
·         Suyunuda 2 günde bir değiştireceğim, tadı istediğim hale gelene kadar.
·         Sonra  1 kaşık dolusu kaya tuzu, araya limon dilimleri, su, 1 küçük çay bardağı zeytinyağı koyup son haline getireceğim.
·         Zeytinyağ üste çıkacağından hava almasını engelleyecek diye düşünüyorum.
·         Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Güncelleme:  Yorumlarda bilgilendiren arkadaşlara çok teşekkür ederim.
·         Acısını almak için değiştirdiğimiz suya tuz ve limon koyulmayacak.
·         Son saklama suyuna istenirse havuç dilimleri katmak kalan acısını da alıyormuş.
·         Limon tuzu da tavsiye ediliyor .

Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

22 yorum:

  1. çokkcici görünüyorlar şimdiden:)
    kıvama gelince ve sızma zeytin yağı,kekik ikilisi ile bütünleşince,mmisss miss:)
    ellerinize sağlık...
    mutlu haftalar..
    :))

    YanıtlaSil
  2. zeytin Antakya'nın göz bebeğidir.yemesi kadar ağaçtan toplamasıda bir okadar zevklidir.bir iki defa düşme tehlikesi atlatsamda çok eğelenceli:).zeytinlerin çok şeker duruyor elifçim.inş istediğin gibi olurlar.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Kolay gelsin arkadaşım
    Bende hazırladım zeytinlerimi artık yamaya hazır oldular:)
    ilk hazırlarken tuz ve limon tuzu konmuyor arkadaşım
    Zeytini çizdikten sonra kavanoza koyunca üzerine içme suyu eklenir ilk üç gün suyu değiştirilmez üç günden sonra hergün zeytinin acısı çıkana kadar suyu değiştirilir.(Bu arada çeşme suyu kullanmayın zeytininiz erir)
    Zeytin tatlandıktan sonra yine içme suyuna turşuluk iri tuzu ve limon tuzu eritilir zeytini kuracağınız kaba alın limon dilimleri yerleştirin (kenarlara)üzerinede tuz ve limon tuzu erittiğiniz suyu doldurun kapağını kapatın şöyle 20gün yada 1 ay bekletim işte zeytininiz hazır.Serin yerde muhafaza edin
    Tuz ve limon tuzu az olursa zeytin erir ne çok nede az olmalı
    Kullanmaya başladığınızda yıkamanıza gerek yok zeytini tabağınıza alınca şöööyle üzerine zeytinyağını gezdirin kekiğini serpin mis mis artık yin gari:))
    Birde küçük bilgi zeytini kurarken limon dilimleri ile birlikte bir kaç havuç dilmleyip zeytin kavonozuna koyarsanız zeytinde kalan acılığı alıyır bana bu şekilde kurmamı söylemişlerdi komşularım gerçekten işe yaradı:)
    Kolay gelsin:))

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık gayet başarılı görünüyor. Ben Hataylıyım çizikten ziyade kırma zeytin yaparız biz.Çekirdeği filan daha kolay çıkar salata vs. herşeyde kullanılır.Afiyet şeker olsun :)

    YanıtlaSil
  5. annemlerin bahçesinde de zeytin ağacı vardı. Bizimkiler de böyle yaparlardı zeytini. Tuzu biraz az olur bunun. Bence en sevdiğim zeytindir. az tuzlu ve sağlıklı. Ellerine sağlık Elifciğim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. zeytinin rengi harika zeytin sever olarak çok beğendim:) bende kurdum her gün suyunu değiştiriorum kıvama gelmesine az kaldı..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ben zeytin sevmeyen insan tanıdım ama zeytinin fotoğrafı bile benim iştahımı açabiliyor. Elifcik zeytini "1 kilo" almışsın hemencecik bitiverir bizim evde.Çünkü ben daha acısı geçmeden başlıyorum yemeğe size de afiyet olsun sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. En sevdiğim zeytindir kendileri, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Bizde annem yapıyor Elif.O kırıyor ve su şişelerine su ile koyuyor.Ben yemeden önce 10 gün boyunca her gün suyunu değiştiriyorum.En son zeytinyağı, limon ve kaya tuzundan suyunu hazırlayıp, onda bekletiyorum.Bizim oğlanlar market zeytini yemiyor.Çok lezzetli oluyor..İlk suyunu değiştirmeden, ağzı sıkı kapalı uzun süre duruyor zeytin..

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel görünüyor zeytinler. Sanki başka bir meyveymiş gibi. Ben de hiç yapmadım. Bu sene ramak kalmıştı ama kısmet olmadı :) Benim bildiğim ilkten sadece su konuluyor ve arada değiştiriliyor. Ta ki tadı gelene kadar bu işlem yapılıyor. Bence zor görünmese de püf noktaları olan bir işlem. Eminim seninkilerde harika olacaklar. Şimdiden afiyet olsun. Çok çok öptüm canımcım.

    YanıtlaSil
  11. Bu zeytinler erik gibi...Afiyetle tüketin canım.Çizik zeytini bende çok severim.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık inşallah istediğin gibi olur çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  13. Bir tutam kekik, teşekkür ederim.

    Esra, ağaçtan toplama şansım olsun, çook isterim, teşekkürler.

    Tarif Diyarı çok teşekkürler, söylediklerini yapacağım. Bloglardaki bu bilgi paylaşımı çok hoş:)

    Hobihane, kırmayı ben de seviyorum da apartman şartlarında zor, teşekkürler

    Tombul tarifler, çok şanslısın, teşekkürler.

    yemekbiraşk, rengine ben de bayıldım, teşekkürler

    Tontinim nasıl olacağını ve cinsinin iyi mi kötü mü olduğunu bilmediğim için çok az aldım. Bunu başarırsam başka sefere çok alırım inşallah.Teşekkürler

    Nazan teşekkür ederim, anneciğinin ellerine sağlık.

    Canımcımm,sağolasın bakalım ben de yapabilecek miyim.

    Bahar teşekkürler

    Gönül Çelen teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık cnm bizde annem yaptığı için pek bilgim yok ama kendi yağtığın hiçbirşeyin yerini tutmuyor sevgiler:)

    YanıtlaSil
  15. Ellerine sağlık. Katkı maddesiz missss gibi. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  16. çok merak edıyorum sonucunun nasıl olacagını da bızımle paylasır mısın

    YanıtlaSil
  17. zeytinleri hiç sorma 1 haftadır baçedeki zeytinleri toplamaya uğraşıyoruz,meğer toplaması nede zormuş....
    Kayınvalidem sağolsun,sele,kırma ve çizikleri halletti...
    Bu arada aşağıda ki toplara bayıldım,ellerine sağlık,
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Canım,
    ellerine sağlık. Bayılırım zeytine. Kekik, nane, kırmızı biber ve zeytinyağıyla kahvaltıda beni kimse tutamaz.
    Annem yapıp verir ve ben hiç yapmadım.Yorumları okuyunca çok hoşuma gitti. Paylaşmanın güzelliği burada. Ne güzel yapanlar püf noktalarını belitmişler. Blog arkadaşlığı harika bir şey.
    Afiyetle ye tatlım.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  19. Bana da gelecek Antep'ten bugün yarın. Ben de acemisiyim, bakalım nasıl olacak?

    YanıtlaSil
  20. afiyetler olsun canım emegıne elıne sağlık

    YanıtlaSil
  21. Fikirprojeleri teşekkürler

    Ahu küçük kızım için katkı maddesiz besinler yapmaya gayretediyorum.

    Evcilik yardıma gelsem, benim için süper olurdu.

    Birgül seviyorum bu arkadaşlığı

    Narince eminim layıkıyla yaparsın

    Zeymuran teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Ah Elif'cim özellikle bu yıl bahçemiz zeytinden yürünemeyecek halde. Böyle yapılan zeytinleri gördükçe içim gidiyor. Allah yemeğe nasip etsin. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)