4 Haziran 2010 Cuma

KAHVALTILIK ERİŞTE

Bu kahvaltılık bizim yöremize yani Tokat’a ait. Kış hazırlıkları için yazdan hazırlanır.Bez torbalarda kuru yerde saklanır. Adının erişte olması sizi yanıltmasın. Bu incecik, tel tel ve uzun oluyor.


Malzemeler:
• Un
• Su
• Tuz
• Tereyağı
• Çökelek (yoksa ufalanmış beyaz peynir )


Yapılışı:
• Un, su, tuz ile orta sertlikte hamur yoğrulur.
• Bezelere ayrılıp hazır yufka büyüklüğünde ve kalınlığında açılır. (bizde buna işkefe denir)
• Sacda alt üst çevirerek hafifce pişirilir. (daha küçük boyutlarda evde teflon tavada yapılır)
• Sacdan alır almaz sıcağıyla rulo yapılır.Diğer yufkalar pişerken kurumaması için örtü arasında bekletilir.
• Soğuyan rulolar yarım santim inceliğinde kesilir.Tepsilere konulur.
• Büyük tandır fırınlarda hafifce kızartılır.Daha doğrusu kurutulur.Arada bir harmanlanır ortada kalanlar pişsin diye.(ben ev fırınımda 100 derecede aynı işlemi yapıyorum)
• Yemek istediğimiz zaman bir miktarı ilistire (süzgeç) konur.Üzerine bir yandan da çay demlendiği için çayın suyundan gezdirilir. Yani yumuşatılır.
• Servis tabağına alınıp üzerine çökelek serpilir.
• En son kızdırılmış tereyağı (coss bu satırları yazarken bu sesi duyduğuma yemin edebilirim)dökülüp soğumadan yenilir

Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

12 yorum:

  1. Çok değişik bir yöresel lezzet emeklerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    ellerine ve emeğine sağlık. Missler gibi olmuş. O kokuyu duyupta bu güzelliği yememek olur mu?
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Elifin Terazisi, ellerinize emeğinize sağlık. Tereyağının cossu ve erişte muhteşem ikili

    Güzellikler sizinle olsun sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canıımcım. Ben de duydum o coss sesini :) Ne güzel anlatmışsın. Nefis olmuş. Hepinize afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Elif Hanım merhaba Soft Bowl firmasının Ankara'da düzenleyeceği etkinliğe katılmak isterseniz, görüşebilir miyiz?

    narince.narince@hotmail.com

    YanıtlaSil
  6. Tereyağın cosssu var ya geldi kokusu burnuma sesi kulağıma.Ellerine sağlık.Demek ki Tokatlısın? Bir gün o yörenin BAT ının tarifini de yaparsın inşaallah.Burada çok Tokatlı dostumuz var .Bu can onlara feda sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. - etkinlik tarihi için 3-4 temmuz düşünülüyor. haziran ayının 20sinde sizlere SoftBowl firması tarafından tam tarih ve adres bildirilecek.
    - etkinliğe ilk etapta sadece blog yazarları katılacak (yemek blogları)
    - bu etkinlik için sizler herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz
    - etkinlik çay yolu mevkiinde gerçekleşecek
    - konsept ise sizleri bir sohbet toplantısında, SoftBowl ürünlerini kullanarak hazırladığımız lezzetler ile ağırlamak olacak.
    Kararınızı bekliyorum, görüşmek dileğiyle, sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Birgül, bazen keşke kokular yetse, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  9. Canımcım, bir gün belki birlikte afiyet bal şeker olur, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  10. Canım Tontinim, sendeki o kocaman yürek var ya herkesi içine alır.Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  11. Narince, teşekkürler, haberleşiriz:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)