Bizim evde tarçınlı, kuşüzümlü ve fıstıklı tercih edilmez, ben de sade haliyle yapıyorum.
Hep el ayarı, göz kararı yaptığım için ölçü vermek biraz zor oldu. Taze yapraklarda çıkmaya başladı, kışlık yaprak basacaklar tetikte olsunlar.
Hep el ayarı, göz kararı yaptığım için ölçü vermek biraz zor oldu. Taze yapraklarda çıkmaya başladı, kışlık yaprak basacaklar tetikte olsunlar.
Malzemeler:
• 1 yemek tabağı dolusu kadar salamura yaprak
• 2 bardak pirinç
• 3 kuru soğan
• yarım demet maydanoz
• 1 çay kaşığı dolusu şeker
• 1 çay kaşığı dolusu salça
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı yenibahar
• 1 çay kaşığı sumak
• 1 çay kaşığı reyhan
• 1 çay kaşığı pul biber
• 2 çay kaşığı nane
• 1 limon suyu
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 2 çay kaşığı tuz
• yarım bardak su
Yapılışı:• Salamura yaprağı ve biraz yaprak saplarını akşamdan ıslatıp, suyunu en az 3 kez değiştiriyorum.
• Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavuruyorum.
• Şekeri ve pirinci katıp biraz kavuruyorum.
• Salçayı katıp karıştırıp, suyunu katıyorum. Kapağını kapatıp 2-3 dakika suyunu çekmesini bekliyorum.
• Sonra tuzunu, baharatları, kıyılmış maydanozu ve limon suyunu katıp karıştırıyorum.
• Tencerenin dibine yaprakların saplarını kafes gibi diziyorum.
• İçi yaprağa sigara kalınlığında koyup sarıyorum.
• Büyük ve kalın yapraklar varsa sararken ayırıp, tencerenin ilk sırasına onları diziyorum.
• Sarma işi bitince artan artan yapraklar varsa , üzerine seriyorum.Birazcıkda zeytinyağı gezdiriyorum.
• Pişirme işini iki şekilde yapıyorum. Eğer yaprak narinse normal tencerede üzerine bir tabak ya da sarma taşı koyup, yaprakların hizasınca su koyup. kontrol ederek pişiriyorum.
• Yaprak sert ve damarlıysa düdüklü tencerede pişiriyorum.Yaprağın son sırasına gelecek kadar su ve azıcık yağ gezdiriyorum. Kapağını kapatıp tıslamaya başlayınca, altını kısıp 30-35 dakika pişiriyorum.İyice soğumadan kapağını açmıyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Ellerine sağlık canım. En sevdiğim yemeklerdendir zeytinyağlı sarma. Nefis olmuş. Hepinize afiyet bal şeker olsun. Çok öpüyorum.
YanıtlaSilAnnemin sarma için söylediğibir söz geldi aklıma sarmalarınızı görünce incecik parmak gibi olmalı sizinkide öyle olmuş.Elinize sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilBu saatte başıma gelenlere bak::))çok güzel görünüyor.Eline emeğine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler:)
Elifcim;
YanıtlaSilBir küçük havuç rendesi ve bir tatlı kaşığı nar ekşisi de zeytinyağlı sarmaya çok yakışıyor.Denemeni tavsiye ederim.Elcağızlarına sağlık sevgilerimle.
CANIMCIM,TEŞEKKÜRLER
YanıtlaSilMİNE TEŞEKKÜRLER:)
YanıtlaSilŞANSLI TEŞEKKÜRLER:)
YanıtlaSilSUFİM, DENEYECEĞİM, TEŞEKKÜRLER:)
YanıtlaSilbilgiler için teşekkürler
YanıtlaSil