20 Mayıs 2009 Çarşamba

MADIMAK YEMEĞİ


Şimdi tam mevsimi, babam toplamış getirmiş. Ankara’lılar bilir Ahlatlıbel’i geçince köyler başlıyor oralardan toplamış.Küçük bir bitki olduğundan toplaması bayağı zahmetli oluyor.
Öyle semt pazarlarında görüp çok pahalı demeyin valla zahmetli iş.Çayır otlarıyla karıştığından çok dikkatli ayıklanması gerekiyor. Neyse kızlarla birlikte anneme yardım ettik ayıkladık.Ben bir miktar pişirmelik aldım.Annem gerisini dondurucuya kaldıracak.

Gelelim yapılışına ayıklama ,yıkama faslı bittikten sonra incecik kıyılır.Su bırakmayan, sapları sertce bir bitki o yüzden ben düdüklüde pişirdim. Suyla birlikte düdüklü tencereye koyup 15 dk. haşladım.O haşlanırken kuru soğanı incecik kıyıp yağda kavurdum.Küçük doğranmış sarımsakları da katıp kavurdum. Geçen yazdan hazırladığım, domates püresi vardı; birazda ondan ekledim. Bu karışımı, bir fincan kadar pirinci (bulgur da olur), tuzunu, kara biberini,pul biberini düdüklü tencereye ekleyip 5 dk. daha pişirdim.
Meraklısına mevsimi geçmeden deneyin derim.Ayy çok lezzetli ,kıyamıyorsun ki yutmaya , ağzında tutasın geliyor diyemem. Bütün faydalı yiyecekler az biraz lezzetsiz gelir,ama yemekte lazım, cancağızlarım:)

3 yorum:

  1. elinize sağlık ,bende yıllarca ankarada kaldım çok severim oraları..
    blogum akkında söyledikleriniz için teşekkür ederim..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Elifciğim madımağı görünce yazmadan geçemedim.Rahmetli babam Sivas'lı olduğundan babannemlerde çok pişerdi.Geçen yıl İstanbul pazarında görünce hemen aldım.Annemdende tarifi öğrendim yaptım.Fakat ben pazardan aldığım gibi yıkadım pişirdim.Meğer uç kısımlarından ayıklanacakmış.Ne bileyim bizimkileri pişirirken hiç görmemiştim.Biraz sert saplı oldu ama eşimle bitirmiştik.Tek hatırladığım babannem pastırmada koyardı.Gerçekten çok severim bende.Hoşca kal.

    YanıtlaSil
  3. Ben de şimdi yapıyorum. Son cümleye de çok çok katılıyorum :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)