24 Ocak 2014 Cuma

Bu kez beyaz unla ve toz mayayla ekmek yaptım


Bizim kültürümüzde ekmek ne mübarektir, rüyada görsek hayra yorarız. Ekmek kapısı deriz, ekmeğini eline almış deriz çok anlamlar yükleriz çoook...Hangimiz küçükken yerde bir lokmacık ekmek görünce, öpüp alnımıza koyup yüksekçe bir yere kaldırmadık ki...

Beni yakından takip edenler bilir, ekmeğimi kendi yaptığım mayayla yaparım. Bazen kırk yılın başı damak değişikliği olsun diye, beyaz ekmek de pişiririm. Bir şeye dikkatinizi çekmek isterim, ev yapımı beyaz ekmek , dışarda satılanlar kadar beyaz değil!!!
Malzemeler:

  • 7,5-8 bardak un
  • 3 bardak ılık su
  • 2 tatlı kaşığı toz maya
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 kaşık pekmez
  • 1 kaşık su +1 kaşık yoğurt + 1 kaşık zeytinyağı (üzeri için)
  • Üzeri için istenirse haşhaş, susam, çörekotu
Yapılışı:
  • Yoğurma kasesine mayayı, pekmezi, bir bardak suyu koyup karıştırıyorum. Üzerine kabuk oluşturacak kadar un serpiştiriyorum.Kapak kapatıp 15 dakika bekliyorum.
  • Ön mayalama bitince kalan iki bardak suyu, tuzu, unu katıp özlü bir hamur yoğuruyorum. Ele yapışan ,yoğurdukça toparlanan bir hamur oluyor. Mayalı hamurlar çok ve güçlü yoğrulmayı severler.
  • Üzerini kapatıp, sarıp sarmalayıp, iki katı büyüklüğe ulaşana değin mayalıyorum.
  • Mayalanan hamuru tekrar yoğurup, ikiye ayırıyorum. Tezgahı azıcık unlayıp, ya da isterseniz yağlayıp , ya da su sürerek el kalınlığında dikdörtgen yapıp, genişçe rulo yapıyorum.
  • Yağlayıp, unladığım tepsiye koyuyorum. Üzerine bez örtüp yarım saat tepsi mayası alması için bekliyorum.
  • Sonra her üzerine keskin bir bıçakla bastırmadan, hızlıca derin çizikler atıyorum. 
  • Üzeri için hazırladığım karışımı sürüp , haşhaş tohumları serptim. Önceden ısıttığım 200 derece fırında altı üstü kızarana değin pişiriyorum.
  • Pişince fırın telinin üzerine alıyorum , yoksa altı nemleniyor.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın :)

26 yorum:

  1. nasıl güzel göz göz olmuş öyle...ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Elifciğim dediğin doğru ekmekle ilgili çok güzel sözlerimiz var, ekmek yediği yere ihanet etmemek mesela...maalesef bizim ülkemizde bunu yapanlar çok güney doğuda:( oysa sen, ben, diğer arkadaşlar büyüklerimizden hep ekmek yediğin yere ihanet etme diye öğrendik değil mi?...
    neyse ne kadar güzel olmuş, eline sağlık canım, afiyet bal olsun..üstelik mis gibi kimsenin eli değmiyor hijyenik...oh misss:))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhanet bağışlanamayacak bir suç ve sadece bir bölgede olduğunu da düşünmüyorum. Bir bakan hatırlıyorum (adını hatırlamıyorum) Oğuzlar'ın bir boyundan geldiğini söylüyordu, ama açıklamalarını duyduğuma tüylerim diken diken olmuştu.
      Canım evde ekmek yapmayı seviyorum, dediğin gibi ohh miss:)
      Sevgiler:)

      Sil
  3. Iıımm çok lezzetli görünüyor sıcak sıcak arasına da ev yapimi tereyagi koyuldumu degmeyin keyfee :) ellerinizi saglik.babada beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar Hanım ama yanında illa ki çay da olmalı... Sevgiler:)

      Sil
    2. Yorumum gittimi bilmiyorum:( sonra yine bakarim:))

      Sil
  4. ekmek şimdilerde az yemeye çalışsak da bizim mutfak kültürümzün bir parçası, bandıra bandıra yemeye bayılırz.Hele ki ekmek evde yapılmışsa.. eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap bandıra bandıra hele salatalara şamandıra yapmaya bayılırım, teşekkürler:)

      Sil
  5. Ellerine sağlık:) Kesinlikle en güzeli ekmeği evde yapmak. Dışarıda mahalle fırınları bile beyazlatıcı, koruyucu işlerini çözmüşler maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu, kardan beyaz ekmekler var, floresan gibi hayret ediyorum...

      Sil
  6. Canım,
    ellerine sağlık. Üzerine tereyağı ve bal ya da reçel. Mmmm miss. Bundan daha güzel ne olsun? Ceviz tabii ki. Bir kaç tane de ceviz ekledik mi? Beni bu kahvaltıdan zor kaldırırsın kuzum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koca bir demlik çay, ohh gel keyfim gel, ne güzel olur ama :))

      Sil
  7. Elinize sağlık evde yapmak harika svgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgen çok seviyorum ekmek yapmayı, evi , apartmanı kokuya boğmayı:))

      Sil
  8. Arkadaşım eline sağlık olsun. İyi ki toz maya ile anlattın. Canım,ben senin ekşi mayayı bir türlü oluşturamıyorum bakalım ne olacak,kavanozun içinde hiç köpüçük oluşmuyooor....Biriken suyu döküyor, tekrar unlu su koyuyorum,o bana bakıyor ben ona...Elif, yaş maya ile de olur mu bu ekmek? Öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siboş'mayan adıyla gelecek "Nazlı"...Eğer pembeleşme olmadıysa korkma, bir kaç sefer biriken suyu dökmeden dene istersen.
      Yaş mayayla tabi olur, küçük paketlerin yarımını ya da tamamını koy. Yarım koyduğunda mayalanma süren uzayabilir ama maya tadı rahatsızlık vermez. Ben yaş mayayı saklarken zorluk çektiğimden kuru maya kullanıyorum.
      Öpüyorum yanacıklarından:)

      Sil
  9. az yesemde çok yesemde ekmek güzel şey.. Allah olmayana da versin, bilmeyene de öğrenmek nasip etsin..
    Harikasın canım şahane olmuş. Puf puf..Emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslat'cım amiin canım, haklısın ekmek güzel şey . Teşekkürler.

      Sil
  10. ben ekmeksiz bi hayat düşünemiyorum,bu aralar başka meşguliyetlerim nedeniyle boşladım ekmek yapmayı,ayy şimdi gaza geldim en kısa zamanda tarifini uygulayacağım:)
    bu arada bana hoşgeldin,çok memnun oldum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbuldum canım:)
      Ekmeksiz olur mu yaa, şimdiden ellerine sağlık :)

      Sil
  11. dışarıda satılanlara malum katkı maddesi koyuyorlar.ahh vebali boyunlarına.ekmek iştah açıcı görünüyor.valla acıktım:) ne yesem ki:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alanay sanırım katkı maddesiz bir şey yok. Ben de acıktım ne yesek ki:))

      Sil
  12. Ekmeklerin kraliçesi terazim benim...
    Civelek umarım kızmamıştır sana :)))
    Evde ekmek yapmak bence en doğrusu. Ben de kendimce evde yapıyorum.
    Malum maya sıkıntısı :)
    Bereketi bol olsun canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Heyyfim çok teşekkür ederim. Civelek'le aramız iyi çok şükür:)
      Sevgiler...

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)