Bir hafta önce yoğurduğum tarhana hamurunu tamamladım. Doğrusu bütün günümü aldı.
· Bu süre içinde hamur, mayalanmaya başladı , kabardı. Sık sık yoğurup gazının çıkmasını sağladım.
· Sonra kabarması durdu, ama yine günde iki kez yoğurdum.Ne kadar bekleyeceğiniz size kalmış, ben kabarma işlemi tamamlanınca hava da güzelse tarhanamı dökerim.
· Önce hamuru sereceğim bezi, deterjan , yumuşatıcı artıkları kalmıştır belki diyerekten, duru sudan geçirip , kuruttum.
· Benim müstakil bahçem olmadığından, balkonda , çamaşırlığın üzerinde kurutuyorum.
· Önce kaşık yardımıyla, örtüye sermeye başlıyorum.
· Ortamın ısısına göre, bir süre sonra alt üst ediyorum.
· Hamurları daha yayvanlaştırıp inceltiyorum.
· Sonra , daha küçük parçalara ayırıyorum.
· Bir süre sonra ele yapışmaz hale geldiklerinde , ufalamaya başlıyorum.
· Ufalanmış parçaları, mutfak robotunda çekiyorum.
· Çekilmiş kısmı süzgeçle eliyorum, süzgeçte kalan kısmı tekrar seriyorum.
· Tekrar robottan çekip, tekrar eliyorum.
· Tarhanayı , doğrudan güneş görmeyecek, havadar bir yerde birkaç gün daha kurutmam gerekiyor. İçine bir kaşık attım, gidip gelip karıştırıyorum. Topaklanmadan kurutmam lazım.
· En son bir avuç, çekirdekli ve yoğun kabuklu kısmı kalıyor.
· Bunu da yarın orman yürüyüşümde ayak altı olmayan bir yere dökeceğim. Karıncanın, kurdun, kuşun, börtünün, böcüğün hakkı…
Yarısı annemin, yarısı benim,
Allah sağlıkla tüketmek nasip etsin:)
ellerinize sağlık evde yapılanı gibi varmı ama çok zor olsa gerek
YanıtlaSilsevgiler..
yemekbiraşk, zor değil ama el oyalayıcı, teşekkürler:)
YanıtlaSilRahmetli anneannem yapardı. bayılırdım tarhanayı bu şekilde daha çok severim eline sağlık canım:) Yakın olsak ta bir ufak kavanoz alsam senden:)
YanıtlaSilElif'cim tarhanaya tarhun otu koyardı anneannem.Ne işe yarar bilmiyorum ama galiba sen koymamışsın.Olsun muhteşem anlatmışsın sırasıyla. İmrendirdin doğrusu beni, afiyet olsun canım, sağlıkla yiyin dilerim sevgilerimle.
YanıtlaSilSağlıklı Mutfak, teşekkürler, keşke...
YanıtlaSilSufim, Ege' de katıyorlar ve bildiğim kadarıylailk yoğrulduğunda üzerini bu otla kapatıyorlar. Mutlaka bir faydası vardır, en azından bir aroma katıyordur.
YanıtlaSilTeşekkürler:)
Ellerine kollarina saglik,afiyetle yemek nasip etsin Allah insallah,bayiliriz tarhanaya,hele taze yapilmis tarhana nefis olur,bizim icinde fazladan bir tabak icin,lakin cok canim cekti!:)
YanıtlaSilannem de tarhanayı bu şekilde yapa, çok eme istediğini bilirim. iyi günlerde sevdiklerinizle tüketin inşallah
YanıtlaSilBir Terazi Kızı, amin, canım çekti dedin, beni benden aldın...
YanıtlaSilEmine Öztürk, amin, teşekkürler:)
YanıtlaSilSevgili elifin terazisi, o mis gibi olmuş ellerinize emeğinze sağlık.Bereketi bol sofralarınız olsun sevgiyle kalın....
YanıtlaSilEllerine sağlık canımcım. Çok zahmetli bir işi başarıyla bitirmişsin vallahi. Allah sağlıcakla, afiyetle yemek nasip etsin. Çok öpüyorum, sevgiler.
YanıtlaSilçorbasına bayılıyorum, oy oyy olsada sıcacık içsek
YanıtlaSilAnnem yapıyor banada.Kızıma afiyetle içiriyorum..
YanıtlaSilTarhanayı yaparken ki aşamaları çekip anlatmışsınız ne güzel..İnsanın iştahı açılıyor görünce.Afiyet olsun şimdiden:)))
ne güzel resimleyerek anlatmışsın yapım aşamasını
YanıtlaSilAllah afiyetle yemek nasip etsin ...
bende bugün çıkarttım tarhanamı senin gibi balkonda :))
şehir yaşantısı yapıcak bişey yok
seninkinin rengi çok güzel maşallah benim tarhanam bu sene nedense biraz daha açık renk oldu ama tadı yerinde :)
Yeşim, hepimiz için amin, teşekkürler:)
YanıtlaSilELLLERİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR BİRDE BÖRTÜ BÖCÜĞÜ DÜŞÜNMENİZ TARHANAYA AYRI BİR LEZZET KATMIŞTIR HERALDE
YanıtlaSilAdsız, teşekkür ederim, inşallah:)
YanıtlaSil