İkinci denememi , önceki tecrübeme dayanarak yaptım. En önemli söyleyeceğim şudur. Ekşi maya gelip gidip didiklenmeyi, gözetlenmeyi sevmiyor. Uygun şartları sağlayın vira bismillah başlayın, kesin tutacaktır. Bu kez sulanma çok olmasın diye ölçüyü birebir tuttum.
Aa önemli bir konuyu az kalsın unutuyordum. Ekşi maya yapanların mayalarına dişi bir isim koymaları adettenmiş. Benimkinin ismi Civelek oldu. Bir gün ekmek yaptıktan sonra biraz fazla beslemişim, kapak falan dinlemeyip alıp başını taşınca kızım bu ismi yakıştırdı.
Detaylar için önceki yazımı okumakta fayda var.
Malzemeler:
- un ( tam un kullandım)
- içme suyu
- kavanoz
- ahşap kaşık
- Ölçü olarak yemek kaşığı kullandım.
- 1. gün akşam: 2 kaşık un + 2 kaşık suyu tahta kaşıkla karıştırdım, kananozun kapağını kapatıp, gözden ırak bir yere koydum.
- 2. gün akşam: 2 kaşık un+ 2 kaşık suyla besleyip yine karıştırdım, yerine kaldırdım.
- 3. gün akşam: 2 kaşık un + 2 kaşık suyla besleyip karıştırdım, tek tük gözenekler oluşmaya başlamıştı.
- 4.gün akşam: 2 kaşık un+ 2 kaşık suyla besleyip karıştırdım, gözenekler çoğalmış, un kokusu yerine ekşi koku gelmeye başlamıştı.
- 5. gün akşam: 2 kaşık un +2 kaşık suyla besleyip karıştırdım. Artık kabarcıklar oluşmaya başlamış, koku daha belirginleşmişti.
- 6. gün akşam: 2 kaşık un +2 kaşık suyla besleyip karıştırdım . Bir dolu kabarcık, kabarma ve keskin maya kokusu oluşmuştu. Maya artık hazır hale gelmişti.
mayanın fazlasını nerede saklayıp ne kadar zamanda tüketmek lazım 1 kilo una bu hazırlanan ölçüden ne kadar koymak lazım.. ilk aklıma gelenler bunlar oldu:) çok meşakkatli bir işmiş
YanıtlaSilsevgiler
Allah Allah ilk defa kendi mayasını yapan görüyorum, ne güzel...
YanıtlaSilAhhhh bayıldım ismine :) civelek mayanla nice ekmekler diliyorum sana :)
YanıtlaSilÇok şekersin gülüm ya. Çok seviyorum senin şu anlatımlarını. Kolay gelsin sana canımcım. Çok çok öptüm, sevgiler.
pes diyorum Elifcim, mayaya varana kadar kendin yapıyorsun, süpersin:))
YanıtlaSilya ben unuturum kesin beslemeyi napcaz!
YanıtlaSilhayırlı geceler,benim birkaç sorum olacak size,biricisi,her beslemede un ve su koyuyormuyuzikoyuyorsak,un ve suyu dışarıda karıştırıp mı katıyorum yoksa zyrı ayrı döküp içindemi karıştırıyoruz,üç bu beslemeler belli bir süreden sonra azalacakmı yoksa hergün iki kere besleyecek miyiz?
YanıtlaSilgüzel bilgiler için teşekkürler,bende beklerim sizi,ellerinize sağlık..
Mükemmel bir maya elde etmişsin. Sürekli yaparak bir çok deneyim elde ediyorsun, en doğru kendi yaptığın oluyor. Ellerine sağlık Elif'cim..
YanıtlaSilDeneyeyim diyorum ama nerede bende o sabır,kendimi hazırlamalıyım önce.
YanıtlaSilAdını çok beğendim ama...:)
Canım,
YanıtlaSilöncelikle sabrın için kutluyorum. Bayılıyorum sabırlı insanlara. (Bİraz da bende olsaydı fena olmazdı hani.)
İsmi de pek güzelmiş.Ellerine ve emeğine sağlık. Nice sağlıklı ve lezzetli ekmekler dileğiyle,
Sevgiyle kal.
Yukardaki görüntü bir harika. Şifasını da saymak gerekmez. Senden öğrenceğim çok şey var elifciğim. sevgiler...
YanıtlaSililk kez duyuyorum, ne kadar da koalymış, denemek istiyorum. teşekkürler
YanıtlaSilCanımcım, kabul edersen seni mimledim. Çok çok öpüyorum seni. Kucak dolusu sevgiler.
YanıtlaSilne kadar marifetli hanımlarımız var tebrik ediyorum...paylaşımınız için teşekkürler
YanıtlaSilArkadaşlar hepinize çok teşekkür ediyorum, paylaştıkça birbirimizden öğreneceğimiz çok şeyler olacaktır. Blog tutmanın güzelliği bu...
YanıtlaSilSorularınızı toparlayıp cevaplayacağım, teşekkürler:)
bu mayayı nerede saklıyoruz nasıl muhafaza ediyoruz gidenin yerine 2 kaşık tekrarlaması yapıyoruz da 5 gün sonra yapacağım bişey için aynı mayayı kullanabilirmiyim
YanıtlaSilBurçin Hanım, mayayı cam kavanozda buzdolabında saklıyorum.
SilMayayı ilk kez yaparken 2 kaşık beslemesi yapıyorum, mayam tutup ekmek yapmaya başlayınca 1 bardak maya kullanıyorum. Kavanoza yarım un, yarım su koyup besleyip 5-6 saat dışarda tutup tekrar buzdolabına kaldırıyorum.
Bu adrese göz atmanız faydalı olur, diye düşündüm.
http://elifinterazisi.blogspot.com.tr/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya
Teşekkürler.