Daha önce ilk ekşi maya denememi yazmıştım. Bu tarifi de 40 Fırın Ekmek Kitabından aldım.Ben mayamın biraz artacağını ve kalanından çoğaltacağımı düşünüyordum ama ucu ucuna yetti. İkinci denememi sonra yazacağım.
Malzemeler:
· 2,5 bardak un ( tam un kullandım)
· 1 bardak oda ısısında ekşi maya
· ¾ tatlı kaşığı tuz
· Yarım bardak su
Yapılışı:
· Ekşi maya ve yarım bardak unu derin bir kasede karıştırıp ağzını kapattım ve iki saat mayalandırdım.
· Hazırladığım köpük mayanın içine kalan iki bardak unu , yarım bardak suyu ve tuzu katıp 10 dakika kadar yoğurdum. Ele yapışan kıvamda bir hamur oluyor. Ağzını kapatıp iki katı hacime ulaşana değin mayaladım.
· Sonra yoğurup un serptiğim tezgaha aldım, büyük bir yuvarlak beze haline getirip kağıt serdiğim fırın tepsisine koydum. Üçüncü mayalanma için beklettim . 2-3 saat deniyor ama benimkinin mayası çok erken geldi (ortam sıcaklığından olabilir) .
· Fırını 225 derecede ısıttım , arka tarafına ısıya dayanıklı bir küçük kapta su koydum. Ekmeğin üzerine derin çizikler attım, yüzüne su sürüp yulaf serptim.
· Fırına verdim altı üstü kızarana değin pişirdim. Pişince fırın telinin üzerine aldım soğumaya bıraktım.
· Her yapışta yeni tecrübeler edinip, öğreniyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasınJ
kendi yaptığın ekmeği yemek çok hoş bir duygu olmalı, ellerine sağlık.
YanıtlaSilElifcim bugün bende de ekmek var. Ellerine sağlık canım. sevgiler
YanıtlaSilSüper görünüyor. Çok imreniyorum senin şu hamaratlığına. Ellerine sağlık canımcım. Sanki mis gibi kokusu geldi buraya kadar. Şifa olsun. Çok çok öpüyorum, sevgilerrrrr.
YanıtlaSilAh, sıcacık mı bir de o :)) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilEkmek yapabılmek harıka bır şey,senın yaptıgın ekmek çok guzel olmuş afıyet yıyın ve gerısıde gelsın ınşallah
YanıtlaSilpufidik olmuş harika gözüküyor.. ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Merhaba, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvde ne güzel, misss gibi kokmuştur.
Çok güzel görünüyorlar.
Sevgiler.
Elinize sağlık, ekşi mayayı fırından mı aldınız?
YanıtlaSilıhlamurcum, ekşi mayamı kendim yaptım:)
YanıtlaSilKendi ekmeğini kendin yapmak,ne güzel..Çok nefis gözüküyor:))
YanıtlaSilEkşi maya ekmeğini seven herkes bence denemeli nefis oluyor. Ellerine sağlık Elif'cim..
YanıtlaSilteşekkürler arkadaşlar, evde pişerken yayılan kokusu için bile değer:)
YanıtlaSilAynı buna benzer bir ekmek aldım dün ama elde yapılmış gibi olur mu?Eline emeğine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler:)
İlk deneme olmasına rağmen harika olmuş ellerine sağlık ekşi maya hiç yapmadım sanırım artık zamanı geldi ben de yapmalıyım umarım senin ki kadar nefis olur..........
YanıtlaSilSevgiler.....
çok tabii görünüyor enfes:) eline sağlık
YanıtlaSil