11 Kasım 2011 Cuma

İLK EKŞİ MAYALI EKMEĞİM


Daha önce ilk ekşi maya denememi  yazmıştım. Bu tarifi de  40 Fırın Ekmek Kitabından aldım.Ben mayamın biraz artacağını ve kalanından çoğaltacağımı düşünüyordum ama ucu ucuna yetti. İkinci denememi sonra yazacağım.
Malzemeler:
·         2,5 bardak un ( tam un kullandım)
·         1 bardak oda ısısında ekşi maya
·         ¾  tatlı kaşığı tuz
·         Yarım bardak su
Yapılışı:
·         Ekşi maya ve yarım bardak unu derin bir kasede karıştırıp ağzını kapattım ve iki saat mayalandırdım.

·         Hazırladığım köpük mayanın içine kalan iki bardak unu , yarım bardak suyu ve tuzu katıp 10 dakika kadar yoğurdum. Ele yapışan kıvamda bir hamur oluyor. Ağzını kapatıp iki katı hacime ulaşana değin mayaladım.
·         Sonra yoğurup un serptiğim tezgaha aldım, büyük  bir yuvarlak beze haline getirip kağıt serdiğim fırın tepsisine koydum. Üçüncü mayalanma için beklettim . 2-3 saat deniyor ama benimkinin mayası çok erken geldi (ortam sıcaklığından olabilir) .
·         Fırını 225 derecede ısıttım , arka tarafına ısıya dayanıklı bir küçük kapta su koydum. Ekmeğin üzerine derin çizikler attım, yüzüne su sürüp yulaf serptim.
·         Fırına verdim altı üstü kızarana değin pişirdim. Pişince fırın telinin üzerine aldım soğumaya  bıraktım.
·         Her yapışta yeni tecrübeler edinip, öğreniyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasınJ

15 yorum:

  1. kendi yaptığın ekmeği yemek çok hoş bir duygu olmalı, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Elifcim bugün bende de ekmek var. Ellerine sağlık canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Süper görünüyor. Çok imreniyorum senin şu hamaratlığına. Ellerine sağlık canımcım. Sanki mis gibi kokusu geldi buraya kadar. Şifa olsun. Çok çok öpüyorum, sevgilerrrrr.

    YanıtlaSil
  4. Ah, sıcacık mı bir de o :)) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Ekmek yapabılmek harıka bır şey,senın yaptıgın ekmek çok guzel olmuş afıyet yıyın ve gerısıde gelsın ınşallah

    YanıtlaSil
  6. pufidik olmuş harika gözüküyor.. ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, ellerinize sağlık.
    Evde ne güzel, misss gibi kokmuştur.
    Çok güzel görünüyorlar.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık, ekşi mayayı fırından mı aldınız?

    YanıtlaSil
  9. ıhlamurcum, ekşi mayamı kendim yaptım:)

    YanıtlaSil
  10. Kendi ekmeğini kendin yapmak,ne güzel..Çok nefis gözüküyor:))

    YanıtlaSil
  11. Ekşi maya ekmeğini seven herkes bence denemeli nefis oluyor. Ellerine sağlık Elif'cim..

    YanıtlaSil
  12. teşekkürler arkadaşlar, evde pişerken yayılan kokusu için bile değer:)

    YanıtlaSil
  13. Aynı buna benzer bir ekmek aldım dün ama elde yapılmış gibi olur mu?Eline emeğine sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  14. İlk deneme olmasına rağmen harika olmuş ellerine sağlık ekşi maya hiç yapmadım sanırım artık zamanı geldi ben de yapmalıyım umarım senin ki kadar nefis olur..........
    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  15. çok tabii görünüyor enfes:) eline sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)