Mutlu haftalar olsun :)
Deniz mahsulleriyle ilgili kültürüm azdır. Buğulama ve çorbalarıyla aram hiiiiç yoktur. Dikkat ettiyseniz deniz ürünleriyle ilgili etiketim bile yoktur.
Eh işte ufak tefek bilgilerim vardır. Deniz kenarında oturan şanslılar derler ki , balık asla çeşme suyuyla yıkanmaz, mutlaka deniz suyuyla yıkanmalı yoksa tadını alamazsınız. E biz bozkırda oturanlar ne yapsın...
Balığa limon sıkılmaz derler ama ben bol bol sıkarım. Narenciye ile beyaz etin uyumunu severim çünkü...
Patates ve balık uyumu iyidir, galiba patates sindirimini kolaylaştırıyor.
Eee bir de derler ki "iyi balık Ankara'da yenir" :))
Bu sos nereden aklımda kaldı bilmiyorum ama muhtemeldir ki festigan.blogspot.com.tr blogunun sahibi İlhan Bey'in payı büyüktür.
Yemek yaparken çok ölçülere sadık kalmam. Hiç seyrettiniz mi Dolce Vita programındaki David tam benim kafama göredir. Biraz ondan, biraz bundan deyip, yarısını yaparken yeyip harika sunumlar yapar. İşte bu sosu yaparken ben de biraz ondan , biraz bundan deyip eşimin ve benim çok severek yediğimiz bir lezzet çıkardım. Yaparken sürekli tattım, hiç bir baharatın üstünlüğüne izin vermedim. Baharatları çay kaşığının ucuyla ya da bir çimdik dediğimiz ölçüyle kattım.
Malzemeler:
- 3 tane levrek
- tuz
Sosu için:
- 1 avuç dolusu ince kıyılmış dereotu ve maydanoz karışımı
- 3 diş ince doğranmış sarımsak
- 1 kaşık tereyağı
- 2 kaşık sızma zeytinyağı
- 1 kaşık sirke
- 1 küçük limon suyu ve yarısının kabuğunun rendesi
- 1 mandalin suyu ( portakalım kalmamıştı)
- tuz
- biberiye
- taze çekilmiş karabiber
- toz zencefil
- zerdeçal
- kişniş
- 1 tane defne yaprağı
Yapılışı;
- Levrekleri ayıklayıp, filetolara ayırdım. Doğrusu katlettim diyebiliriz.
- Tuzlayıp, suyunun süzülmesi için bekledim.
- İkiz balık tavasının bir tarafını azıcık yağladım, balıkları dizdim. Kapak kısmını kapattım, orta ateşte pişirdim. Yağlı bir balık olduğundan kızardı.
- Balıklar pişerken çok kısık ateşe küçük tavaya tereyağını ve zeytinyağını koydum, sarımsakları koydum. Yağın asla yanmasına izin vermedim, yavaşça limon susu , kabuklarının rendesi ve mandalin suyunu kattım.
- Maydanoz ve dereotunu kattım.
- Defne yaprağını, sirkeyi kattım
- Baharatları kattım.
- Hafiften tıkırdamaya başlayınca altını kapattım.
Bu arada pişen balıkları tabağa aldım, sos eşliğinde sundum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın :)
Ben de ölçü özürlüyüm:)) el alışkanlığım neyse o, illaki ölçülü yapacaksam (ne olursa) yemek blogu dostlardan bakıyorum.
YanıtlaSilBalıkları ben fırında yapıyorum , sosları seviyorum özellikle yağ limon sarımsak üçlüsünü ama benim ahali artık tuz bile attırmıyor balığın kendi tadı kalsınmış:)))) bazen ayrıca kendime hazırlıyorum severim yeni tatları.
Ellerinize sağlık bereketli sofralarınız olsun canım.
Canım çok teşekkürler, o hassas damaklı ev ahalisi var ya; değişik huylularından bende de var. Seviyoruz sizi ev ahalimiz :)))
Silharika bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler
Silçok güzel görünüyor :) ellerinize sağlık
YanıtlaSil7 martta yapacağım blogger buluşmamıza katılmak isterseniz, bana mail atınız lütfen
basaranfatmafidan@hotmail.com
Yer İstanbul, Arnavutköy boğazdaki kendime ait tarihi bir konakta olacak.
sevgiler
Ah ah Fidan hanımcım, katılmayı istemek ne demek isterimde katılamayacağım. Biliyorum siz etkinlik fotolarını yayınladığınızda kıskançlıktan karnım ağrıyacak ama şartlar uymadı ...Nazik davetiniz için çok mutlu oldum , teşekkür ederim. Sevgiler...Mail göndereceğim...
SilBalığı her türlü, büyük bir keyifle yerim:)) Levreği de herkes gibi ayrı severim. Patatesli levrek buğulama son zamanlardaki favorim, güzel de yaparım :)) Bu sosu da deneyeceğim, ama sanırım fırında, teşekkürler :))
YanıtlaSilE belki sizin buğulama tarifinizi öğrenir, buğulamayla barışırım ne dersiniz? Şimdiden afiyet olsun, sevgiler :)
Silİlhan bey de balık tarifleri çeşit çeşit gerçekten ama sizinki de nefis olmuş görünüyor, elinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan Bey'in kulakları çınlasın, teşekkürler:)
SilGece gece canım çekti,ellerinize sağlık.
YanıtlaSil;))) sevgiler
SilÇok ilginç bir Sos, balıksever olarak hemen denemem gerek.. Emeğinize sağlık
YanıtlaSilSos a bayıldım çarşamba gunu pazardan Levrek alıp hemen deneyeceğim :)
YanıtlaSilDilerim benim kadar beğenirsiniz , iki kez teşekkürler :)
SilEllerinize sağlık çok iştah acıcı duruyor.
YanıtlaSilOzay teşekkürler :)
Silbenimde hiç balıkla aram yoktur.ben evlendikten sonra eşim sayesşnde balık yemeye başladım.ama benim için olmazsa olmaz kızartma balık.bende sevemedim bugulama veya diger versiyonlarını balıgın.ellerne saglık.
YanıtlaSilEylem teşekkürler
SilLevreği bu kadar değişik görmemiştim, elinize sağlık...
YanıtlaSilNilgün teşekkürler
Silmalzemenin zenginliğine bakınca tadını merak ettim doğrusu, teşekkürler, mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilBalığın tam zamanı şimdi. Levrek olacak, özel soslu olacak... daha ne olsun ! Ellerine sağlık, ev ahalisine afiyet olsun :)
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilDeğil mi ama, teşekkürler :)
SilCanım, ellerine sağlık. Severim ben senin yemeği yapana kadar yarısını yemeni. Böylesine lezzetli bir şeyi yememek mümkün mü? Çok güzel görünüyor. Balıktan çok sosu yemek istedim, en kısa zaman da denemeli.
YanıtlaSilSevgiyle kal.
:))) valla bülbülüm sosu biz çok beğendik, öperim :)
SilO-Ohh misss gibi levregimiz pismis ama hicte arkadasim hadi gel dinlmemis:)) saka saka bu aksam bende yaptim hemde bamyali :))) gulme sakin nefis oldu soyleyim:)) seninde ellerine saglik nefis gozukuyor afiyet olsun canim sevgiler yolladim..
YanıtlaSilİyi giderdi Emelim yaa, dost sohbetiyle birlikte...
SilNeden güleyim, yakışmıştır bamya balık ikilisi, sevgiler benden de sana gelsin :)
Elifciğim Taze balıığın ilk Ankaraya hatta balık pazarından önce sakaryaya gelmesi doğrudur..Ben çok severim bu sosuda yparım gerçekten harika oluyor..Ellerine sağlık afiyet olsun..
YanıtlaSilGülocum teşekkürler :)
SilHoş bir anlatım diliyle yazılmış blogların takibi bana hayli keyif verir, cok memnun oldum. ;) Biz Ege'liler baliği sade tercih ederiz ama farklı lezzetlere de kapımız açıktır. :))
YanıtlaSilEllerinize sağlık, sevgiler cokça..
Öznur teşekkürler, siz Ege'lileri de pek severiz, sevgiler:)
SilElinize sağlık .ook değişik lezzetli bir sos bu denemek lazım sevgiler
YanıtlaSilÖzgen Teşekkürler :)
SilBalığı ok severim canım çekti şimdi ellerinize sağlık takipteyim sizi bana da beklerim :)
YanıtlaSilTeşekkürler, oluuur gelirim :)
SilEllerinize saglik.. En kisa zamanda denicem...
YanıtlaSilFiliz Hanım teşekkürler :)
Silkesinlikle not alıyorum tarifinizi hem görüntü müthiş hem okurken canım çekti ellerinize sağlık
YanıtlaSilGültasarım teşekkürler :)
SilBalik cok severiz nefis gorunuyor elleri e saglik
YanıtlaSilTeşekkürler Melisa :)
SilTatlı terazim bence de en iyi balık Ankara'da...
YanıtlaSilBu arada levrek sosu tek başına bile yenir gibi...
Ellerine sağlık becerikli arkadaşım...