Hamur malzemeleri:
- Orta boy fırın tepsisi için
- 2 büyük çay bardağı süt
- 2 kaşık zeytinyağı
- yarım paket maya
- aldığınca un, tuz
- 1 yumurta akı ( sarısı üzerine)
İç malzemeleri:
- 1 kase kadar kıyma ( tavuk kıyması da olur, kendim çok küçük doğruyorum. Makinada çekilince yapış yapış bir şey oluyor)
- 1 kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 iri domates ya da püresi
- 1 patlıcan
- 2 sivri biber
- 1 tutam maydanoz
- tuz, karabiber, pul biber, kişniş ( o an canım hangi baharatı isterse)
- yağlamak için zeytinyağı ( isterseniz katıyağ)
Yapılışı:
- Kıymayı, soğanı,biberi, sarımsağı katıp kavuruyorum. ( kendi yağıyla kavurmayı tercih ediyorum)
- Çok küçük doğradığım patlıcanı katıp onu da kavuruyorum. Bazen közlenmiş patlıcan katıyorum.
- Doğranmış domatesleri de katıp pişince tuzunu, baharatını, maydanozunu ekleyip soğumaya bırakıyorum.
- Hamuru çok sert olmayacak şekilde yoğuruyor ılık sütle yoğuruyorum. Mayalanmasını beklemeden 8 bezeye ayırıyorum.
- Bazen de 4 beze yapıp 2 kat alta , 2kat üste için tamamını ortaya koyuyorum.
- Her birini pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarını yağlayıp üst üste diziyorum.
- Hepsi bitince hamur yığınını alt üst ediyorum.
- İki tanesini alıp çekiştire çekiştire açabildiğim kadar açıp büyütüyorum. Çok yağlı severseniz bu aşamada tekrar yağlayın. Kenarlarını ortaya katlayıp kare haline getiriyorum. Azıcık yağlıyorum.
- Yağlanmış tepsiye seriyorum. İçin 1/3 ünü yayıyorum. Kalan malzemeleri sırasıyla aynı şekilde yapıyorum. Yani 3 kat iç, 4 kat hamur oluyor.
- Hepsi bitince elimle hafif bastırarak tepsiyi tam kaplamasını sağlıyorum. Dilimleyip yumurta sarısı sürüyorum. Susam serpip fırınlıyorum.
- 1tepsi bize fazla geliyor , yarısını soğuyunca dondurucuya kaldırıyorum. Kullanacağım zaman hiç eritmeden fırında ısıtıyorum.
- Maydanozlu peynirlisini de yaptım ama pek sevmedim.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Sevgili Elifin Terazisi canım aynı problemleri yaşıyoruz ne yapsam bugün ne pişirsem:(
YanıtlaSilMarifetli hamarat hanımın uydurma çöreği kimbilir ne kadar lezzetli olmuştur.Evdekiler çok şanslı çok :))
Çörek harika görünüyor ellerinize emeğinize sağlık
Sevgiyle kalın...
Belgin Hanım teşekkürler, şımarabilirim:)
YanıtlaSilUydurma muydurma ama,acaip nefis gözüküyor..Ellerinize sağlık ..Tokum ama olsa asla hayır demezdim :) mutlu günler...
YanıtlaSilBu gün ne yapsam diye düşünüyordum...aklıma getirdiniz pek bir güzel duruyor..evde mevcut malzemelerle yapayım bende...bol soğanlı, patatesli,tavuk etim var onu da harmanlayıp...olur mu dersiniz!! !olur bence:)bende tıpkı sizin gibi mevcutları kafama göre ahenkle biraraya getirir uydururum... 5 çayına yetiştirmek üzere hemennnnnn kalkıyorum:)
YanıtlaSilsize de afiyet olsun...
sevgilerimle...
Sevgili Elifin Terazisi, :) hakkınız neden olmasın.Tekrar ellerinize emeğinize sağlık sevgiyle kalın...
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
Zeliha Hanım, çok teşekkürler:)
YanıtlaSilEsmir,evde ne varsa bal gibi olur. Teşekkürler:)
YanıtlaSilBelgin Hanım, güzel bakabilen, zarif arkadaşım. Tekrar teşekkürler:)
YanıtlaSilFuat Bey, teşekkürler:)
YanıtlaSilEnfes olmuş canımcım. Çayın yanında harika olur. Yakın olmak vardı şimdi :)Elceğizlerine sağlık. Afiyet bal şeker olsun, şifa olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilAynı dert bendede var arkadaşım benim çocuklar yemek seçtikleri için çok sıkıntı oluyor.Vallahi uyduruk demişsin ama börek nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Sizlere afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Her şey zaten yaratıcılığa dayanmıyor mu? Bence muhteşem olmuş.
Sevgiyle kal.
Elifim, uyduruk muyduruk döktürmüşsün yine, böyle resimler koyup bizi baştan çıkarıyorsun haberin ola.Afiyet olsun sevgilerimle.
YanıtlaSilcanım hepimizin yaptığıda o zaten..uydur kaydır yemek olsun...
YanıtlaSilellerine sağlık..nefis bir uydurma olmuş..:)
(hamsi ile ilgili verdiğin bilgiler için teşekkürler..ona göre kar yağınca alırım bende:))
nefis bir börek olmuş
YanıtlaSileline sağlık
sevgiler..
Canım bloğuna ilk kez giriyorum, aaaaa ne güzel bir börek tarifi deyip sona geldiğimde taşsın dökülmesin cümlesi bir hayli anlamlı geldi ve çok hoşuma gitti. Bundan böyle sizi de takip ederim. Yazışmak dileklerimle hşç..
YanıtlaSilwww.sendepisir.com / Nilgün
Canım,
YanıtlaSilblogumda ödülün var. Uğrarsan sevinirim.
Sevgiyle kal.
Beyaz Hanımelim evet yakın olmak vardı...Teşekkürler:)
YanıtlaSilTarif diyarı derdimiz bu olsun, teşekkürler:)
YanıtlaSilBülbülünyeri, iki kez teşekkürler:)
YanıtlaSilTontinim çok tatlısınız, teşekkürler:)
YanıtlaSilDisal, teşekkürler, umarım bilgiler işine yarar:)
YanıtlaSilYemekbiraşk,teşekkürler:)
YanıtlaSilNiloş hep gel, teşekkürler:)
YanıtlaSilArkadaşım böreğine haksızlık ediyorsun harika olmuş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMilföylü lezzetler etkinliği için o güzel tariflerinizle bloguma bekliyorum sevgiler
çok güzel sayfan var,hamur işleri açken çok iştah açıcı:)formumuza bekleriz,dostluğa,güzel paylaşımlara var mısın?
YanıtlaSilhttp://hobievimiz.forummum.com/portal.htm