Esas ismi kül çöreğidir.Eskiden köyümüzde şömineye benzer tabanı taştan ocaklar varmış. Bu çörek hazılanır, ocaktaki ateş bir tarafa kaydırılıp taşa konurmuş. Üzerinede ocakta yanan odunların kızgın külü serilirmiş. Pişince de küller temizlenirmiş. Herhalde o zamanların odun külü , şimdilerin fırınından bile sağlıklıdır.
Ölçüleri orta boy fırın tepsime göre ayarladım.
Malzemeler:
• 1,5 bardak su
• tuz
• Aldığınca un
• Arasına sürmek için yağ ( hangisini isterseniz, ben zeytinyağı kullanıyorum)
Yapılışı:
• Un , su ve tuzla ele yapışmayacak orta sertlikte bir hamur yoğurdum.
• 6 bezeye ayırdım.
• Ilkini açtım yağlayıp kenarlarını ortaya alarak katladım.
• Ikinciyi açıp , yağlayıp birinci katladığım hamuru ortasına koydum. Tekrar katladım. Her katlayışta yağlanmamamış yerleri tekrar yağladım.
• Böyle açıp, birbirinin içine koyup katlaya katlaya tüm bezeleri bitirdim.
• Kocaman bir hamur bohçası oldu.
• 15-20 dakika dinlendirip, bu katlı hamur bohçasını çok ezmeden tepsimin büyüklüğünce açtım.
• Üzerini tekrar yağlayıp, fırınladım.
• Bazen pişince bıçakla kesmiyorum, elimde parçalıyorum, tabi ki elle de yeniliyor. Masum bir cips gibi...
• Zaten bu çöreğin tadı çatal bıçak kullanarak çıkmıyor :)
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Nasilda guzel olur gercekten ben tavada yaparim bunu tadindan yenmez gercekten. Ellerine saglik ablacigim.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, nefis olmuş.. Hımmm çayın yanında nasıl da güzel oluır. Afiyet olsun, sevgiler..
YanıtlaSilEstergonyeşil, bazen ben de tavada yapıyorum, iki beze kullanıyorum o zaman. Teşekkürler:)
YanıtlaSilBallı Cimcime, çayla iyi gidiyor valla. Teşekkürler:)
YanıtlaSilCanım annem yapardı bizde yağlı katmer denir çok severim canım çekti:)) elinize sağlık nefis olmuş
YanıtlaSilellerinize sağlık:)nasılda güzel olmuş..
YanıtlaSilvalla canım çekti..bende yapayım bari..Çok ta kolay olmuş..güzel anlatmışsınız..sevgilerimle..
Elinize sağlık, çok güzel görünüyor. Çayla kopara kopara ohh!
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilOy oy oy oy kat kat.Eline sağlık arkadaşım .
YanıtlaSilSevgiler:)
Tarif Diyarı, ismi değişikte olsa ,lezzeti aynı güzelliktedir eminim. Teşekkürler:)
YanıtlaSilyani ben yaptım tarifte bir eksiklik var olmadııı.
SilAdsız tekrar dikkatle okudum tarifte bir eksiklik yok. Olmamasına üzüldüm:(
SilNoyumberry, denemekte fayda var. Teşekkürler:)
YanıtlaSilAysema Hanım, tavsiye ederim kopara kopara:) Teşekkürler.
YanıtlaSilŞanslı, kat kat teşekkürler:)
YanıtlaSilselam canım bızde meşhur katmer dıyoruz elıne sağlık sevgıler
YanıtlaSilBelgüzar anne, teşekkürler:)
YanıtlaSilHımmm
YanıtlaSilçok güzel bilirim bu böreği kat kat tel tel dökülür ellerine sağlık canım nefis görünüyor......