Bu gün sabah yağmur yağdı, sonra bildiğin lapa lapa kar yağdı, sonra güneş açtı; bahar işte...
Yine karnıbaharı sevdirmece hallerinden , bu kez turşusunu yaptım. Daha doğrusu biten lahana turşumun suyunu dökmeye kıyamadım, duru hiç bozulmamış suyu vardı. Dolapta yarım karnıbahar ve küçük bir parça pancar vardı . Kattım turşunun içine, oldu bitti.
Hangi sebze olursa olsun soslu bir turşu değilse hep aynı yöntemi uygularım.
- sebzeleri yıkar, doğranılacassa doğrar , sarımsak, tane karabiber, bir iki defne yaprağıyla kavanoza dizerim.
- Ağzını maydanoz saplarıyla kapatırım.
- 1 litre iyi su kaynatırım, bir cam kaseye boşaltıp 2,5 kaşık kaya tuzu , 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 kahve fincanı sirkeyle karıştırıp tuzu eritirim; kavanoza kaynarken boşaltırım.
- Ne kadar su gekirse aynı yöntemle ilave ederim.
- Ağzını sıkıca kapatıp güneş almayacak şekilde beklemeye bırakırım.
- Limon tuzu konusunda çekincelerim var bazen bolca limon dilimleri koyarım.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin , hepimize yarasın.
Çocukluğumdan beri en sevdiğim turşu karnabahardır. Annem kocaman cam kavanozlarda karışık turşu yapardı, ben de içlerinden sadece karnabaharları gelip geçip yerdim. Pancar ne hoş bir renk vermiş. Ellerine sağlık Elif'çiğim.
YanıtlaSilSevgilerimle
Kız pembe pembe karnıbahar nasıl oldu derken, meğer pancar varmış içinde :)
YanıtlaSileline sağlık bu arada hayatımda hiç karnıbahar turşusu yemedim (ama sarımsaklı yoğurtlu kızartmasını severim (yumurta olmayacak ama o ağır geliyor) afiyet olsun:)
sevgiler
Elinize sağlık afiyet olsun. Kız kardeşimin kayınvalidesi yapar bu turşuyu. Ama kırmızısını ilk kez gördüm. Lezzetli olmuştur eminim sevgiler...
YanıtlaSilo ne güzel renk öyle:) elinize sağlık.
YanıtlaSilçok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilKarnabahar turşusu hiç yemedim dersem bana güler misin? Rengine bayıldım. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilSevgiyle kal.
eline sağlık canım
YanıtlaSilkarnabaharlar buşekilde pembiş pembiş çok hoş görünüyor
sevgilerimle
Daha önce karnabahar turşusu yemiş miydim diye düşünürken, ablamın yorumunu gördüm. Yememişiz :) Bülbül yapmamışsa yememişimdir. Renk muhteşem, her turşuda olmalı bence. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBu turşunun sirkesiz olanında yok mu? diye, klasik sirkeciler, limoncular tartışmasını da başlatmak isterim. Ben limon taraftarıyım.
kırmızı karnıbahar! :)) severim karnıbaharı ama turşusuna çok düşkün değilim doğrusu ama görsel o kadar lezzetli görünüyorki olsa da yesek dedim :)) ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
YanıtlaSilHer birinize ayrı ayrı teşekkür ederim, eksik olmayın :)
YanıtlaSil