En son ne zaman ekmek aldım hatırlamıyorum. Yaptım, yapıyorum, yapacağım...İşte durum böyle
Uzun zamandır bu tarife takıldım , yeni tariflere göz kırpıyorum. Daha iyi pişirme teknikleri konusunda bilgiler edindim ancak fırınımın ve diğer malzemelerimin el verdiğince kendime uyarlayıp yapıyorum.
Ön mayalama malzemeleri:
- 2 bardak tam un ( hangisini isterseniz)
- 2 bardak içme suyu
- 1 bardak civelek ( ekşi maya)
- 5,5- 6 bardak un
- 1 bardak içme suyu
- 1 yemek kaşığı tuz
- Ön maya malzemelerini akşam yatmadan evvel bir güzel karıştırıyorum. Tahta kaşık ve cam kase kullanıyorum.
- Sabah kabaran karışımı karıştırıp içinden 1 bardak alıp civeleğin kavanozuna koyuyorum. Kavanozu buzdolabına kaldırıyorum.
- Kalan malzemelerle hamur yoğuruyorum. Ele yapışan ama özlü, toparlanmaya başlayan bir hamur oluyor.
- Ağzını kapatıp mayalanmaya bırakıyorum.
- Hamur iki katı büyüklüğüne gelince tekrar yoğuruyorum. Bu aşamada şeklinin nasıl olmasını istiyorsam biraz un yardımıyla şekle sokuyorum. Azıcık yağlayıp un serptiğim tepsiye koyup üzerine un serpip, bez seriyorum bir saat daha mayalandırıyorum.yine iki katı büyüklüğe ulaşıyor.
- Tepsi mayası gelince üzerine derin çizikler atıyorum, su sürüyorum.230 derecede ısıttığı fırına koyuyorum. Fırına önceden küçük bir kapla su koyuyorum.
- Daha tam pişmeden derecesini biraz düşürüyorum.
- Pişince fırının ızgara telinde iyice soğutuyorum.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
elifciğim harikalar yapmışsın. ellerin dert görmesin sevgiler
YanıtlaSilOHHH MİSSS MİSSS...
YanıtlaSil:)
ellerine sağlık canım...
bir dilimcik aldım sıcak sıcak...
sevgiler...
canım ellerine sağlık çok heveslendim bende
YanıtlaSilEline sağlık, en iyisini yapıyorsun.Bu arada civelek nedir ki?
YanıtlaSilReyhane, civelek benim önceden ürettiğim ekşi mayam:)
YanıtlaSilEkmeklere bayıldımmmm,evde ekmek yapmayı bende çok sevıyorum ama her gün yapamıyorum.Buradan okuduğum bu tarifi bende denıyecegım ellerıne saglık.
YanıtlaSilekmekler çoook güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilElifcim sen resmen ekmek yapmışsın ama çok emekli bir işe benziyor acaba ekmek yapma makinası mı alsan?
YanıtlaSilAma bunlar fazla güzel olmuş, bende yapacağım...
YanıtlaSilYine bugün aklima düstü,mutlaka bu hafta baslamaliyim dedim kendi kendi kendime,ekemk pisirme yöntemleri cok faydali,mutlaka ögrenmeli insan,ben bu ekmeklere bayildim,ellerine kollarina saglik,afiyetle neseyle tüüketin insallah bir ömür boyu...
YanıtlaSilSelam, ekmekleriniz cok lezzetli görünüyor, ellerinize saglik, ben tarifi pek anliyamadim biraz aciklama yapabilirmisiniz acaba simdiden tesekkürler
YanıtlaSilŞimdi bu güzelden bir dilim olacak, üstüne tereyağ ve reçel, bir de yanına sıcacık çay. Ohhhh mis gibi vallahi. Ellerine sağlık canımcım. En sonunda sana kursa geleceğim dayanamayıp :) Kocaman sevgilerimi yolluyorum güzel yüreklim. Öptümmmm.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Muhteşem görünüyor. Yukarıdakilerin şekillerine bittim. Bende böyle güzel yapabilsem elbette hazır almam. Ne güzel tertemiz ve miss gibi. Evdekiler yaşadı.
Sevgiyle kal.
Sevgili Gül, hoşgeldin.
YanıtlaSilTarifte tam olarak nereyi anlamadığını belirtirsen ona göre açıklama yapayım. Ya da şöyle söyleyim aklına takılan tüm soruları çekinmeden sor, ben hepsini cevaplarım.
Harikasın :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım harika gözüküyor ekmeklerin mislerrr gibi bereketli olsun.bizde dün anacığımla ev ekmeği yaptık hatta birazda fazla kızarttık üstünü :))bende bloğumda paylaştım az önce inş bende bundan sonra sık sık yapıcam ,sevgilerimle
YanıtlaSilbayılırım misss kokulu ev ekmeğine
YanıtlaSilsüper görünüyor
tariflerini deniyeceğim
sevgiler
civelek mayayı nasıl yapıyorsunuz anlatabilirmisiniz teşekkürler nurten
YanıtlaSilSevgili Adsız hoşgeldin.
YanıtlaSilEkşi maya yapılışını ve püf noktalarını bu verdiğim linkte anlattım, umarım yardımcı olabilirim.
http://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya
Bu linki kopyala yapıştır yapmak istemezsen yan tarafta "şimdilik bu kadar" başlığı altında ekşi maya bölümüne tıklarsan aradığını bulursun.
Harikasın, arada bir ben de yapıyorum, kendi yaptığının tadı bir başka, ellerine sağlık:)
YanıtlaSilSelam, ön maya malzemelerini aksamdan hazirladiginizi söylemissiniz malzemelerin icinde 1 bardak eksi maya bulunuyor bu mayayi ekmegi ilk defa yaptigimizda nasil elde ediyoruz orayi anliyamadim ilginiz icin simdiden tesekkür ediyorum
YanıtlaSilSevgili Gül;
YanıtlaSilEkşi maya yapımını, dikkat edilmesi gereken konuları yan tarafta "şimdilik bu kadar" başlığı altında "ekşi maya" bölümü var oraya tıklarsan bulursun canım.
Linki:
http://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya
Kafana takılan bir yer olursa çekinmeden sorabilirsin, kolay gelsin:)
Slm hayirli cumalar eksi mayayi tarif ettiginiz gibi hazirladim kokulu hafif kabarcikli bir hale geldi dun aksam ön mayayida hazirladim ama hamurum pek kabarmamisti, esas mayalamayi yapip yapmamakta tedirgin oldum kabarmiyacagindan korktum bilgilendirirseniz memnun olurum tesekkürler
YanıtlaSilSevgili Gül,
YanıtlaSilÖn maya çok fazla kabarmıyor yani iki katına falan çıkmıyor. Küçük küçük bol kabarcıklı karıştırdığım tahta kaşığa yapışan bir şekilde oluyor. Senin yerinde olsam çekinmeden esas mayalamayı yaparım. Yanlız hazır mayalarla mayalanan hamurdan çok daha uzun zamanda mayalanıyor, endişe etme.
Kolay gelsin, bereketli olsun. Sonucu bana da yazarsan sevinirim, soracağın bir şey varsa sorabilirsin:)
eline sağlık,ben de evde ekmek yapıyorum:)
YanıtlaSil