Bizim lor peynirimizi ya da İtalyanların ricottasını eğer okumadıysanız bir de rahmetli Arman Kırım'dan okumanızı tavsiye ederim. tık tık
Malzemeler:
- 1 litre günlük süt
- kestirmeye yetecek kadar elma sirkesi ya da limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Sütü tencereye koydum kaynatmaya başladım. Arman Hoca'nın tavsiyesi kaynatmadan buhar çıkışı başlayıp, hafif kabuklanmaya başlayıncaya kadar ama eğer sütten emin değilseniz iyice kaynatın derim.
- Süt ince kaymak kabuğu bağlayana değin kaynattım .Tuzunu attım, kaşıkla elma sirkesi döküp karıştırdım. Sirke ya da limon suyu sütü kestirmeye yetecek kadar olmalı.
- Kesilince üzerine bir havlu kapatıp ılıklaşınca bir süzgecin üzerine serdiğim tülbente boşalltım.
- Kaba suyu çıkınca ağzını bağlayıp üzerine düz bir tabak koyup onun üzerine de bir ağırlık koydum.
- En az 2 saat süzdürmek yeterlidir, ben tuzlu olmasın istedim çok atmadım ama isteğe göre atılır. Hatta televizyonda gördüm, süzdürmeye alınca taze kekik, rezene, tane karabiber attılar.
- Peynirin kıvamı süzdürme süresiyle orantılı daha sert olması için süresi uzatılır.
- Buzdolabında 5-6 gün dayanır ama küçük parçalar halinde ayırıp dondurucuya kaldırılabilir.
- Ayrıca süzdürülmüş suyundan ekşi mayalı ekmeğimi yaptım. Poğaça, börek, salçasız çorbalarda bu su kullanılabilir.
Güncelleme: Gıda güvenliği seminerinde öğrendiğime göre bunun adı lor değil çökelekmiş. Dışarda lor adıyla satılan peynirlerin kalsiyum oranının sanıldığının aksine çok düşük olduğunu ama çökeleğin kalsiyum oranının yüksek olduğunu öğrendim.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Ben de çok severim üzerine bal ile tercihim :) ellerine sağlık canım afiyetler olsun.......
YanıtlaSilBallı , reçelli, baharatlı -sızma zeytinyağlı hepsi güzel oluyor. Teşekkürler
Sileline sağlık..başarabileceğimi bilsem ben de yapardım...ne kadar güzel..
YanıtlaSilYapabilirsin kaynat, kestir süzdür, o kadar. Teşekkürler.
SilCanım, yazını görünce çok heyecanlandım. Çünkü maya alerjim olduğundan lor peyniri dışında başka peynir yiyemiyorum. O kadar özledim ki hepsini:(
YanıtlaSilBen suyu döküyordum. Eğer bu sudan ekmek yapabiliyorsam bu süper olur çünkü mayalı ekmek de yiyemiyorum. Onu da evde yapıyorum ama gerçek ekmeğin yerini tutmuyor.
Müsait olduğunda lordan artan suyla yaptığın ekşi mayalı ekmek tarifini de verirsen beni çok mutlu edersin canım, çok işime yarayacak çünkü.
Çok teşekkür ederim ayrıca bu bilgi için canım...
Ellerine sağlık...
Heyyfim,allerjin biraz eziyetli olmalı ama iyi yanından bakmak lazım; en azından kendi yaptığın tertemiz ve hilesiz gıdaları yiyorsun. Özellikle İç Anadolu'da meşhur olan yufka ekmeği sana uygun sanırım.
SilCanım anlamadım ekşi maya sana allerji yapmayacak mı? Fotoğrafta gördüğün ekmekleri lorun suyundan, ekşi mayayla yaptım. İlk fırsatta yapar yayınlarım. Ama sana yine de linkleri vereyim
Maya yapımı burada
http://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya
Ekşi mayalı ekmekleri burada bulabilirsin.
http://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya
Tarifteki su yerine lor suyu kullandım, ama yine de yenisini yapıp yayınlayacağım.
Canım teşekkürler, öptüm:)
Çok teşekkür ederim canım. Çok işime yarayacak...
SilVay vay,vay!Elif'ciğim süper olmuştur bunların hepsi.Geçenlerde, apartmanımıza gelen tüm sütler daha kaynatırken kesildi.Bizim komşular ne yaptı bilmiyorum ama ben hemen bez torbada süzdürdüm.Biraz dolapta kalıncada hiç suyu kalmamış ve deri peynir gibi yedik ve böreğede kullandım.Özel olarak hiç kestirmedim,işte arada sırada sütümüz kesiliyor.Annemlerde derki,içine bir kaşık yoğurt at kesilir derdi.Senin tarifte çok güzelmiş bunu denerim artık.Suyuna neler yapmış böyle arkadaşım dedim.Suyunu böyle kullanıldığını bilmiyordum,bak yeni bir şey öğrendim.Ben sadece,soğudyan suyunu nereye dökerim bil bakalım????Balkon çiçeklerime tabii ki.Öptüm.
YanıtlaSilSiboş'um çok tatlısın yaa , yine yorumundan yeni birşeyler öğrendim. Benim su çiçeklere dökülmez ki , tuz ve sirke var. Ama bir dahaya ben de yoğurtla kestiririm.
SilKocaman sevgiler gönderiyorum:)
harikasınn ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler:)
Sillor peynirini çok severim yağlı sütten olursa daha bir lezzetli olur ellerinize sağlık sevgiler:)
YanıtlaSilBenim sütte yağlıydı, çok teşekkürler:)
SilBu köy peynirine de benzemiş sanki biraz lor peyniri dağılır ya. Bende limon sıkarak yaparım. Süzme esnasında da bahçemden kekik yada biberiye çok güzel oluyor. Elma sirkesi ile deneyeyim birde teşekkürler tarif için. Sevgiler...
YanıtlaSilSüzdürürken üzerine bir tabak ve 5 litrelik su bidonu koydum ve balkonda sabaha kadar beklettim, iyice sertleşip kalıplaştı. Bahçemden kekik ve biberiye lafı beni benden aldı, imrendim. Keyifle oturun evinizde:)
SilÇok teşekkürler.
Elif'cim Ankara'da otururken marketlerde lor bulamadığımdan hep sütü kestirir loru kendim yapardım ama lor kurabiyesi yapabilmek için. Senin tarifinide hemen deneyeceğim senin yaptığın farklı usul paylaşımın için çok teşekkürler.
YanıtlaSilNilgün'cüm marketlerdeki lorların çoğu yenilecek gibi değil ki...
SilBen teşekkür ederim:)
Elinize sağlık, bende tuz nedeniyle çökelek ,lor ve ricottayı evde yapıyorum.Ne yapalım, hemde daha sağlıklı değil mi?
YanıtlaSilSağlıklı olmaz olur mu, bu lorla sizin bir tarifinizi yayınlayacağım:)
SilLor peynirine bayılırım.Börek yaparken bile bıraksalar bütün peyniri yerim.Kahvaltıda içine yeşillikleri doğrayıp yemek de bir başka oluyor.Ellerine sağlık.Tıpkı köy peyniri gibi olmuş
YanıtlaSilBen de seviyorum, teşekkürler:)
SilBen birkez yapmıştım çok güzel oldu ama nedense bie daha fırsat olmadı yada hazır almak kolayıma geldi herhalde.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Teşekkürler:=
Sillor peyniri her yerde kullanmaya severim,ellerine sağılık canım.
YanıtlaSilteşekkürler
Silohh misss gibi,
YanıtlaSilmarifetlim ellerine sağlık,şifa olsun,
keyifli hafta sonları olsun,
şeri öper...
teşekkürler
SilTeşekkürler, güzel paylaşımlarınızın devamı temenlisiyle...
YanıtlaSilteşekkürler
SilElif'cim dün arkadaşım tuzsuz lor yapmış hoşuma gitti. Senin yaptığınında süper olduğuna eminim. Afiyet olsun..
YanıtlaSilCanım çok teşekkürler:)
Sil