23 Şubat 2012 Perşembe

Bici aşı


Bu yemek Ankara 'ya ait yöresel bir tarifmiş. Bu tarifi bu hale getiren geçmişte yaşamış hemcinsimi kutluyorum. Düşünün yıllar yıllar öncesini, ev, çocuklar, muhtemelen kaynana, kaynata, koca, bağ, bahçe, tarla, hayvanlar, el sanatları derken zamanı en pratik şekilde kullanmış, bildiğimiz yaprak sarması lezzetinde pratik bir yemek hazırlamış.

Bir dahaki sefere bulgurla deneyeceğim. Hatta bence bulgurla yapılınca kısır gibi öğlen çay sofralarını süsler.
Tarifi tv de seyrettim. Orjinal hali burada bakabilirsiniz. Ben kendimce küçük değişiklikler yaptım.
Tarifimi "çay ,kahve bahane" etkinliği  sahibi Elif Hanım'a gönderiyorum.
Malzemeler:

  • 2 kase dolusu küçük kıyılmış asma yaprağı
  • 1 kuru soğan
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 kaşık salça
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 bardak pirinç
  • 1 limon suyu
  • 2 -3 kaşık narekşisi
  • tuz, karabiber, pulbiber, nane, fesleğen, yenibahar, sumak 
Yapılışı:
  • Yaprakları akşamdan ıslatıp tuzunu atmasını sağladım. Saplarını koparıp küçük küçük doğradım.
  • Soğanı küçük doğrayıp şeffaflaşana kadar kavurdum. Salçayı ekleyip karıştırdım. Pirinci katıp kavurdum.
  • Kıyılmış yaprakları, maydanozu, tuzunu, baharatlarını, limon suyunu, nar ekşisini katıp iki bardak su ekledim . Çok kısık ateşte pişirdim. 
  • Soğuyunca servise hazır.
Taşsın dökülmesin ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

19 yorum:

  1. helal olsun bu fikri üreten,hünerli hanıma:)
    dediğiniz gibi ciddi anlamda zamandan tasarruf ettiren ir lezzet olmuş bu:)
    ellerine sağlık canım seninde..
    ucundan tattım azıcık;)
    muhabbetlee..

    YanıtlaSil
  2. ne kadar orjinal yapraklara sarılmamış dolma sarma gibi iç malzeme benzer :)))
    daha önce hiç duymamıştım
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
  3. Hem pratik hemde lezzetli.Paylaşım için teşekkürler Elifciğim..

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik nefis görünüyor afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  5. Bunu mutlaka yapacağım,çok merak ettim doğrusu

    YanıtlaSil
  6. Adı süper, tarif çok orjinal, tadınıda merak ettim.Kesin hemen denemeliyim.

    YanıtlaSil
  7. Tarifinizi yayınladım ellerinize sağlık.

    http://elifindefterinden.com/2012/02/23/bici-asi/

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar mantıklı. Zaten sarmaya da dolmaya da aşık, fakat üşengeç bir insan olarak ben :) buna bayıldım. Acilen yapılmalı ve anında tüketilmeli :) Ellerine sağlık canımcım. Afiyet bal şeker olsun hepinize. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Elif'cim bu tarifi duyduğumda lezzetli olur mu ki demiştim. Ama yedikten sonra gayette güzel olduğunu farkettim. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    ellerine sağlık. Sivas ta da ince bulgurla yapılıyor. Yaprağı doğramayıp kaşıkla içine koyup yeniliyor.
    Görüntüsüne bayıldım. Kıymada ekleyip dolma içi gibi yapsak da(dolma sevdalısıyım. Ama şu sarma derdi beni öldürüyor. Hadi sardın iki dakikada bitiyor)doyasıya yesem mi acaba?
    Ellerine sağlık. Bu fikir çok hoşuma gitti.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık elifim buna asma yaprağı çorbası da diyorlar sanırım biraz daha sıvı halde oluyor. sevgilerimle. hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  12. Ne aşııı :)) Çok ilginçmiş gerçekten. Deneyeceğim Elif'cim. Değişik. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Ne aşııı :)) Çok ilginçmiş gerçekten. Deneyeceğim Elif'cim. Değişik. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. enteresan bir tarifmiş,denemk gerek ellerine sağlık..
    keyifli pazarlar..

    YanıtlaSil
  15. senin üyen oldum
    tanıştığıma memnun oldum
    sunum mükemmel olmuş
    bu yemekten bu güzellik
    helal olsun canım
    :)
    muhabbetle kal canım.
    beklerim.

    YanıtlaSil
  16. Elifim ben bu tarife bayıldım en pratiğinden dağılmış dolma lezzetindedir eminim:)listeme aldım bende deneyeceğim.
    Ellerine sağlık canım.Öperim seni...

    YanıtlaSil
  17. Elifim ben bu tarife bayıldım en pratiğinden dağılmış dolma lezzetindedir eminim:)listeme aldım bende deneyeceğim.
    Ellerine sağlık canım.Öperim seni...

    YanıtlaSil
  18. çok değişik güzel bır yemek olmus ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  19. Çok lezzetli gözüküyor :-) ellerine sağlık! Blogunu genel olarak çok beğendim ve bu yüzden sana bir teklif de bulunmak istiyorum! Bana geri dönersen eğer çok memnun olurum, mail adresim: yasemin@indirimlr.com

    Sevgiler
    Yasemin

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)