Bu yemek Ankara 'ya ait yöresel bir tarifmiş. Bu tarifi bu hale getiren geçmişte yaşamış hemcinsimi kutluyorum. Düşünün yıllar yıllar öncesini, ev, çocuklar, muhtemelen kaynana, kaynata, koca, bağ, bahçe, tarla, hayvanlar, el sanatları derken zamanı en pratik şekilde kullanmış, bildiğimiz yaprak sarması lezzetinde pratik bir yemek hazırlamış.
Bir dahaki sefere bulgurla deneyeceğim. Hatta bence bulgurla yapılınca kısır gibi öğlen çay sofralarını süsler.
Tarifi tv de seyrettim. Orjinal hali burada bakabilirsiniz. Ben kendimce küçük değişiklikler yaptım.
Tarifimi "çay ,kahve bahane" etkinliği sahibi Elif Hanım'a gönderiyorum.
Malzemeler:
- 2 kase dolusu küçük kıyılmış asma yaprağı
- 1 kuru soğan
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 kaşık salça
- 1 tutam maydanoz
- 1 bardak pirinç
- 1 limon suyu
- 2 -3 kaşık narekşisi
- tuz, karabiber, pulbiber, nane, fesleğen, yenibahar, sumak
Yapılışı:
- Yaprakları akşamdan ıslatıp tuzunu atmasını sağladım. Saplarını koparıp küçük küçük doğradım.
- Soğanı küçük doğrayıp şeffaflaşana kadar kavurdum. Salçayı ekleyip karıştırdım. Pirinci katıp kavurdum.
- Kıyılmış yaprakları, maydanozu, tuzunu, baharatlarını, limon suyunu, nar ekşisini katıp iki bardak su ekledim . Çok kısık ateşte pişirdim.
- Soğuyunca servise hazır.
Taşsın dökülmesin ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
helal olsun bu fikri üreten,hünerli hanıma:)
YanıtlaSildediğiniz gibi ciddi anlamda zamandan tasarruf ettiren ir lezzet olmuş bu:)
ellerine sağlık canım seninde..
ucundan tattım azıcık;)
muhabbetlee..
ne kadar orjinal yapraklara sarılmamış dolma sarma gibi iç malzeme benzer :)))
YanıtlaSildaha önce hiç duymamıştım
afiyet olsun
Hem pratik hemde lezzetli.Paylaşım için teşekkürler Elifciğim..
YanıtlaSilEllerinize saglik nefis görünüyor afiyetler olsun
YanıtlaSilBunu mutlaka yapacağım,çok merak ettim doğrusu
YanıtlaSilAdı süper, tarif çok orjinal, tadınıda merak ettim.Kesin hemen denemeliyim.
YanıtlaSilTarifinizi yayınladım ellerinize sağlık.
YanıtlaSilhttp://elifindefterinden.com/2012/02/23/bici-asi/
Ne kadar mantıklı. Zaten sarmaya da dolmaya da aşık, fakat üşengeç bir insan olarak ben :) buna bayıldım. Acilen yapılmalı ve anında tüketilmeli :) Ellerine sağlık canımcım. Afiyet bal şeker olsun hepinize. Sevgiler.
YanıtlaSilElif'cim bu tarifi duyduğumda lezzetli olur mu ki demiştim. Ama yedikten sonra gayette güzel olduğunu farkettim. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Sivas ta da ince bulgurla yapılıyor. Yaprağı doğramayıp kaşıkla içine koyup yeniliyor.
Görüntüsüne bayıldım. Kıymada ekleyip dolma içi gibi yapsak da(dolma sevdalısıyım. Ama şu sarma derdi beni öldürüyor. Hadi sardın iki dakikada bitiyor)doyasıya yesem mi acaba?
Ellerine sağlık. Bu fikir çok hoşuma gitti.
Sevgiyle kal.
ellerine sağlık elifim buna asma yaprağı çorbası da diyorlar sanırım biraz daha sıvı halde oluyor. sevgilerimle. hayırlı cumalar...
YanıtlaSilNe aşııı :)) Çok ilginçmiş gerçekten. Deneyeceğim Elif'cim. Değişik. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilNe aşııı :)) Çok ilginçmiş gerçekten. Deneyeceğim Elif'cim. Değişik. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilenteresan bir tarifmiş,denemk gerek ellerine sağlık..
YanıtlaSilkeyifli pazarlar..
senin üyen oldum
YanıtlaSiltanıştığıma memnun oldum
sunum mükemmel olmuş
bu yemekten bu güzellik
helal olsun canım
:)
muhabbetle kal canım.
beklerim.
Elifim ben bu tarife bayıldım en pratiğinden dağılmış dolma lezzetindedir eminim:)listeme aldım bende deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Öperim seni...
Elifim ben bu tarife bayıldım en pratiğinden dağılmış dolma lezzetindedir eminim:)listeme aldım bende deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Öperim seni...
çok değişik güzel bır yemek olmus ellerıne sağlık canım
YanıtlaSilÇok lezzetli gözüküyor :-) ellerine sağlık! Blogunu genel olarak çok beğendim ve bu yüzden sana bir teklif de bulunmak istiyorum! Bana geri dönersen eğer çok memnun olurum, mail adresim: yasemin@indirimlr.com
YanıtlaSilSevgiler
Yasemin