22 Mart 2011 Salı

Düdüklü tencerede pirinç pilavı


Biz Ankara halkı karşıdan bakınca zengin gösteriyoruz galiba, gazetede okumuştum doğalgazı ve ulaşımı en pahalı kentmişiz! Oysa  Ankara eskiden memur ve öğrenci kenti diye bilinirdi, statü atlamışız galiba…
Ben de bu doğalgazdan tasarruf etmek düdüklü tencereyi çok kullanırım, ama öyle ufo gibi görünen , üzerinde bir dolu düğmesi olanlardan , kapağını açınca ortalığa cin cücüğü gibi uzaylıların fırlayacakmış gibi göründüğü son sistem düdüklü tencerelerden değil. Onlar çok pahalı, bir ara baktım, fiyatı abartmıyorum bizim evin banka taksidi kadardı.
Yine bir yerde okudum pirinç üretiminden soframıza gelene kadar en çok su harcayan gıda maddesi imiş. Tüketirken ona göre düşünmeliyiz
Bazı anneler küçük çocukları tabakta tek tane bile bırakmasın diye , tabaktaki tane sayısı kadar çok çocuğunuz olur ona göre diye tembihlerlermiş. Bir şehriye bir pirinç tanesi kaldığında ise bir kız bir oğlan çocuğunuz olur denirmiş. Bence hiiiç bırakılmasın çocukları leylekler getiriyor çünki:)
Malzemeler:
  • 1 bardak pirinç
  • 1kaşık zeytinyağı, 1 kaşık tereyağı
  • 1kaşık dolusu şehriye
  • 1,5 bardak su ya da et veya tavuk sulu karışım
  • tuz
  • birkaç damla limon beyazlık için  ve 1-2 karanfil kokusu için isteğe bağlı konulabilir.
Yapılışı:
  • pirinci yıkayıp 1 çay kaşığı tuz attığım bol suda bekletiyorum. Tırnakların üzerinde beyaz lekele olur ya rengi öyle mat beyaz olana kadar bekletip yıkayıp süzüyorum.
  • Şehriyeleri yağda rengi dönene değin kavuruyorum.
  • Süzülmüş pirinçleri ekleyip, karıştırarak tabi kırmamaya çalışarak sedef beyaz olana değin kavuruyorum.
  • Kaynar suyunu ve tuzunu atıp düdüklünün kapağını ve düdüğünü kapatıyorum.
  • Buhar çıkışı sesini duyar duymaz altını kısıp tam 5 dakika pişiriyorum, dinlenince servise hazır.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)

11 yorum:

  1. :)) ilahi elifçim yazını okurken güldürdün beni, çok eğlenceli ve pozitif bir kişiliğin var, hep böyle kalırsın inş cnm.düdüklü tencerede hiç pilav yapmadım,ama kulağa mantıklı geliyor.ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  2. düdüklü tencerede pilav hemde 5 dakikada çok beğendim hemen bu akşam deniycem ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. canım yaa bir yaşıma daha bastım,iyi fikir amma:)ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. :)) çok tatlısın Elif'ciğim. Bir kere denedim ama pişmedi pirinçler. Sanırım suda bekletmediğim için öyle oldu. Tekrar deneyeceğim bu defa senin yaptığın gibi :) Ellerine sağlık canım, afiyet olsun yiyenlere :)

    YanıtlaSil
  5. Canım,
    yazını gülümseyerek okudum. Maalesef Türkiye^nin en pahalı doğalgazı,suyu, ulaşımı hep Ankara'da. Haklısın epeyce zengin bir şehiriz. Çok şükür hiç fakirimiz yok.....
    Pilavı düdüklü tencerede yapmak fikrine bayıldım. Bakalım becerebilecek miyim?
    Tatlım, sizleri ve blogumu çok özledim ama dns ayarlarını sürekli değiştirerek girmek istemiyorum. O kırmızı yazıyı görmek beni inanılmaz rahatsız ediyor. Tamamen düzeldikten sonra yazacağım.
    En kısa zamanda düzelir inşallah.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Elif'cim Ankara'da otururken komşum hep yapardı ilk gördüğümde aaaa olurmu demiştim. Çok da güzel oluyordu. Ama ben bir türlü beceremedim. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. hep merak etmiş ama hiç denemeye cesaret edememişimdir,ellerine sağlık arkadaşım,deneyeceğim mutlaka,aksamın guzel gecsın,sevgıler

    YanıtlaSil
  8. Canımcım, çok özledim çok. Ama bu engel beni çok daraltıyor. Sizlerde bir sorun olmuyor mu? Ben hala rahat giremiyorum. DNS'leri değiştirdiğim halde üstelik.Bi bakıyorum tümden kapalı, bi bakıyorum resimlerin bazıları çarpılı. Tam birşey yazacağım tümden gidiyor. Çıldırmamak içten değil. Bütün hevesim kaçtı. Canım bloga girip bakmak bile istemiyor. Diyorum ki zaten açılmıyor niye bakayım. Bu gidişle de düzelmeyecek sanırım. Neredeyse 1 ay oldu. Sizleri çok özledim. Umarım bu yazdıklarımı yayınlayacak kadar süre verir 'erişim engeli'. Wordpress ise başka bir sıkıntı. Hiç bir şey anlayamıyorum, o yüzden oraya da gitmiyorum. İnşaallah en kısa sürede düzelir de kavuşuruz arkadaşlarımızla. Çok çok öpüyorum arkadaşım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Düdüklü tencerede hiç denemedim.Olabilir.Denemek lazım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Çok değişik geldi güzel bir fikir aklına sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. duduklu tencerede pilav hiç yapmadım ama reklamlarda gordukce hep aklımdan gecırır dururum bende yapsam dıye şu ana kadar mumkun olmadı inşallah bir gün denerim bende ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)